IŞİD saldırılarının ardından yaşanan göç ve insanlık trajedisine karşı KESK, DİSK ve BTS'nin öncülüğüyle dayanışma kararı alan uluslararası sendika temsilcileri Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak'ı ziyaret etti.
Sendika heyetinde Avrupa Taşımacılık Çalışanları Federasyonu (ETF) Genel Sekreteri Eduardo Chagas, Uluslararası Taşımacılık Çalışanları Federasyonu (ITF) Kara Taşımacılığı Sekreteri Mac Urata, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Cinsiyet Eşitliği Direktörü Chidi King, Demiryolu, Denizcilik ve Taşımacılık Sendikası (RMT) Genel Sekreter Yardımcısı Steve Hedley ve Avrupa Taşımacılık Çalışanları Federasyonu İletişim Direktörü Koen Reynaerts, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk ve BTS Genel Başkanı Nazım Karakurt yer aldı.
Konukları Kışanak'ın yanı sıra Genel Sekreter Fethi Suvari, Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah Sevinç, Meclis Üyesi Erkan Erenci ve GABB Genel Sekreteri Ahmet Ertak karşıladı.
İnsani Yardım Koridoru
KESK Genel Başkanı Nabi Özgen, Şengal, Rojava ve Kobane'de IŞİD'in yaptığı katliamları sendika gündemine taşımaya çalıştıklarını söyleyerek, Türkiye'nin savaştaki rolüne ilişkin bir deklarasyonu yayınladıklarını aktardı. Özgen, iki günlük program dahilinde Diyarbakır sınırları içerisinde ve diğer illerle koordinasyon içerisinde çalışma yürüttüklerini belirtti. DİSK Başkanı Kani Beko ise IŞİD nedeniyle zorunlu olarak göç eden Ezidiler, Kürtler ve diğer bölgelerden gelenlerle ilgili Silopi'yi ziyaret ettiklerini söyledi. Beko, " Mürşitpınar'daydık. Yaşananları gözlerimizle gördük, kulaklarımızla duyduk. Arkadaşların bizden talebi Avrupa Konfederasyonlarına da bu trajediyi taşımak, en azından insani yardım koridorunun açılabilmesi için Avrupa'da da gündeme getirmekti" dedi.
Sendikalar Olarak Elimizden Geleni Yapacağız
Uluslar arası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Yardımcısı Chidi King de, Ortadoğu'daki gelişmeleri yakından takip ettiklerini söyledi. Sadece saldırılarla sınırlı kalmadıklarını göç etmek zorunda kalan mültecilerin durumlarını da yakından takip ettiklerini dile getiren King, "Mültecilere yardım etmek dışında, siyasi bir çözüm için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bizim doğrudan müdahalemiz olmayabilir, ama sendikalar olarak elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.
King'in ardından konuşan Avrupa Nakliyat İşçileri Federasyonu Genel Sekreteri Eduardo Chagas da sorunların çözümü için kendilerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduklarını belirtti. Chagas konuşmasını sürdürdü: "Siyasi çözümleri, siyasetçiler üretebilir. Ama biz de sendikacılar olarak siyasileri harekete geçirebilen örgütleriz. Ezilen halklardan, acı çeken insanlardan bahsediyoruz. Bu durumda işçiler olarak, sendikalar olarak, seyirci kalamayız. Sorunların çözülmesi ve günlük ihtiyaçların karşılanması için payımıza düşen neyse yapmaya hazırız."
İşçi Sınıfı Dayanışmalı
Uluslararası Nakliyat İşçileri Federasyonu, Kara Nakliyat Sekreteri Mac Urata da, dünya gelindeki kara işletmelerinden sorumlu olduğunu, dünya genelinde çok önemli sorunlarla yüz yüze olduklarını ifade etti. RMT İngiltere Nakliyat İşçileri Sendikası'ndan Steve Hedley de, "Siyasetçiler kendi aralarında, dernekler kendi aralarında bir çözüm önerisi sunacaklardır. Ama bizim burada bulunmamızın anlamı, işçi sınıfının kendi arasında dayanışmasını bilmektir" dedi.
Kışanak: Bunlar Sadece Öncü Deprem
Büyük bir sorunla karşı karşıya olduklarını ifade eden Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, "Yaşadıklarımız henüz öncü bir deprem, eğer gerekli tedbirler alınamazsa ve önleyici politikalar izlenilmezse, bu vekalet savaşı daha büyük, bölgesel savaşların temini haline gelebilir. Bugün Şengal'de, Kobane'de ve diğer savaş altındaki kentlerde, bölgelerde yaşanan, aslında tüm insanlık değerlerine, demokratik değerlerine yönelik bir saldırı söz konusudur. Bu nedenle tehlike çok büyük" dedi.
Saldırı Rojava Modeline
"Sorun sadece Kobane'nin değil, herkesin sorunudur" diyen Kışanak sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle de biz Rojava ve Kobane'deki mücadelenin kadınlar açısından da çok önemli olduğunun altını çizmek istiyoruz. Kadınların da tıpkı emekçiler gibi, özgürlüğe ihtiyacı var. Onlar dört elle sarılıyorlar ve yaşamlarını ortaya koyuyorlar. Gerçekten siyasi bir çözüm bulunması gerekiyor. Suriye'de ve Ortadoğu'da demokratik bir yaşamı inşa edecek, mücadeleye desteğe ihtiyacımız var. Rojava'da aslında bunun küçük bir modeli yaratıldı. Sadece Kürtler değil, o bölgede yaşan bütün halkların yönetime katıldığı bir demokratik yönetim anlayışı hayata geçirilmeye çalışıldı. Aslında bu saldırının asıl nedeni de bu."
Göç Edenlerin Sayısı 150 Bini Geçti
Kışanak, kendisinin 108 belediyenin üye olduğu GABB'ın eşbaşkanlığını yaptığını hatırlatarak, "Şengal'den gelen yaklaşık 5 bin insanımız var. Merkezde 4 bin, ilçelerimizde bin kişi var. Kürdistan genelinde 18 bin Ezidi Kürt'ün şu anda belediyelerin organizasyonuyla, STK'ların desteğiyle, ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Kobane'deki çatışmalardan sonra gelen insan sayısı 150 bini geçti" dedi. Gelenlerin tamamının ihtiyaçlarını belediyelerin, STK'ların ve halkın desteği ile karşıladıklarını aktaran Kışanak, "Biz belediyeler, STK'lar yardımlar yapıyoruz, elimizdeki imkanları seferber ettik. Ama asıl desteği halkımız gösteriyor. Herkes kapısını açtı. Herkesin evinde birkaç aileyi misafir olarak kabul ettiler. Biz de STK'lar, yerel yönetimlerle bu evlere ancak kuru gıda yardımında bulunabiliyoruz. Kobane'den gelenler sınıra yakın olmak istiyorlar. Sorunlar çözüldüğünde geri dönmek istiyorlar" diye konuştu.
Sendikaların katkılarını beklediklerini ifade eden Kışanak, gösterilen dayanışmadan ötürü teşekkür etti.
Son Dakika › Güncel › Uluslararası Sendikalardan Dayanışma Ziyareti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?