Uluslararası R4bıa Platformu, "Yeni Bir Dünya" İçin Çalışmaya Başladı - Son Dakika
Güncel

Uluslararası R4bıa Platformu, "Yeni Bir Dünya" İçin Çalışmaya Başladı

Uluslararası R4bıa Platformu, "Yeni Bir Dünya" İçin Çalışmaya Başladı

R4BIA Platformu Sözcüsü Dilipak: "Ortak bir akıl, ortak tartışma zemini, ortak duyuru alanı olacak platform, zulme karşı, darbelere karşı, adaletsizliğe karşı, haksızlığa karşı duran ve sesini yükseltmek isteyen tüm kişi ve kurumlara açıktır" "Haksızlık kimden gelirse gelsin, mazlumdan yana zalime karşı duracağız. Bu anlamda bu hareket sadece Mısır, Filistin ve Suriye halklarının vicdan hareketi değil, insanlığın vicdan hareketidir" "Bizim bütçemiz olmayacak, kimseden para almayacağız, muhasebe defterimiz olmayacak. İnsanların gönlünde küçücük bir yere sahip olmak bize yeter" "Biz adımızı oradan alıyoruz. Bunun tarihi kökleri de var. Biz, Rabiatul Adeviyye'nin çocuklarıyız" Memur Sen Genel Başkanı Gündoğdu: "Memur sen olarak, insandan, emekten ve özgürlükten yana tarafız. Sendika yasası bizi Türkiye ile sınırlasa da gönlümüz dünyadaki mazlumlardan yana" Hak İş Genel Başkanı Arslan: "Platform, belki İslam dünyası için yeni bir çıkış noktası olacaktır. Konfederasyon olarak dünyadaki ikili işbirliklerimiz sayesinde platformun sesinin duyulmasını sağlayacağız" Radyocu Mehmet Akbay: "Mısır'da ölenler, Türkiye için ölüyorlar. Halk iradesine zincir vurmak isteyenlere karşı duruyorlar. Mısır'da bu olaylar olmasaydı Türkiye'de daha büyük olaylar olacaktı"

16.09.2013 14:20

Mısır'da darbe sonrası yaşanan katliama tepki olarak tüm dünyaya yayılan "R4BIA işareti"nin uluslararası platforma dönüşmesine öncülük eden gazeteci yazar Abdurrahman Dilipak, " Ortak bir akıl, ortak tartışma zemini, ortak duyuru alanı olacak platform, zulme karşı, darbelere karşı, adaletsizliğe karşı, haksızlığa karşı duran ve sesini yükseltmek isteyen tüm kişi ve kurumlara açıktır" dedi.

"Yeni bir dünya", "Biz, tarihin yaşayan tanıklarıyız" ve "Hiç kimse dünyada olup bitenleri görmezden, duymazdan ve bilmezden gelme hakkına sahip değildir" sloganıyla yola çıkan R4BIA Platformu'nun kuruluş gayesi, çalışma esasları ve projeleri, düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı.

İstanbul Kongre Merkezi'ndeki toplantıda konuşan platform sözcüsü, gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, arka planda birçok kişi olmasına rağmen kendisinin sözcü olarak görevlendirildiğini söyledi.

"300 milyon insan adına sizleri R4BIA selamıyla selamlıyorum" diyen Dilipak, logonun 300 milyondan daha fazla kopyalandığını söyledi.

Dilipak, sadece haksızlıklara 'hayır' demek değil bir gelecek projesine sahip olmanın önemli olduğunu belirterek, "Rabia katliamı bir ay önce bugün gerçekleşmişti. Haksızlık kimden gelirse gelsin, mazlumdan yana zalime karşı duracağız. Bu anlamda bu hareket sadece Mısır, Filistin ve Suriye halklarının vicdan hareketi değil, insanlığın vicdan hareketidir" diye konuştu.

R4BIA Platformu'nun global bir organizasyon olduğunu kaydeden Dilipak, bu platforma katılan herkesin "Rabia nesli"  olduğunu söyledi.

Dilipak şöyle devam etti:

"Bizim bütçemiz olmayacak, kimseden para almayacağız, muhasebe defterimiz olmayacak. İnsanların gönlünde küçücük bir yere sahip olmak bize yeter. Ordunun yönetime el koymasından sonra Mısır halkı, buna tepki olarak meydanlara çıktı. Ülke geneline yayılan ve bazen milyonları aşan insan kalabalığının katıldığı gösterilerin merkezi ise Rabiatu'l Adeviyye Meydanı oldu. Biz adımızı oradan alıyoruz. Bunun tarihi kökleri de var. Biz, Rabiat'ul Adeviyye'nin çocuklarıyız. Meydan, adeta insan hakkının, onurunun, sivil iradenin savunulduğu; darbelerin, vesayetçi rejimlerin, kirli medya düzeninin kınandığı, lanetlendiği sembol bir meydan haline geldi. Sadece Mısır halkı değil, başta İslam dünyası olmak üzere uluslararası kamuoyu halkın bu haklı talebini gördü."

"Haksızlıklar karşısında susan dilsiz şeytandır"

Gazeteci-yazar Dilipak, 14 Ağustos'ta Mısır ordusunun barışçıl ve sivil gösterilere müdahale ettiğini hatırlatarak, başta Rabia Meydanı olmak üzere, Nahda ve Ramses gibi meydanlarda sivil halkın üzerine ateş açıldığını anımsattı. Olaylarda 3 bin 500'den fazla insanın öldüğünü, on binden fazla kişinin yaraladığını kaydeden Dilipak, binlerce kişinin de tutuklandığını söyledi.

Dilipak, zulmün devam ettiğini aktararak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Haksızlıklar karşısında susan dilsiz şeytandır. 14 Ağustos 2013 günü, insanlık tarihinin en acımasız sivil katliamlarından biri olarak tarihe geçti. Bu katliamda yaşananlar tüm vicdan sahibi insanların yüreklerinde derin acılar bıraktı. Tüm dünyada bu sivil katliam yüzbinlerce insan tarafından lanetlendi, protesto edildi ve halen de ediliyor. Rabiatu'l-Adeviyye Meydanı'ndaki protestolarda Mısırlılar'ın elleriyle yaptıkları "Rabia İşareti" katliamın olduğu günün ertesinde tüm dünyaya yayıldı. İki gün içinde sosyal medya ve internet ortamında yüz milyondan fazla insan "R4BIA İşareti"nin logosunu kullanmaya başladı. Dünyada yaklaşık 20 ülkede Mısır katliamı bu işaretle protesto edildi. Yüzlerce internet sitesinde, bu işaretin anlamı ve felsefesi üzerine yazılar yayınlandı. Bu işarete anlam yüklemek sizin, dünyaya taşımak ise bizim işimiz."

"Rabia, İslam dünyasının yeni sembolü oldu"

Mısır'daki sivil katliamdan sonra Suriye'de de kimyasal silahla yüzlerce sivilin öldürülmesinin de yine bu işaretle lanetlendiğini aktaran Dilipak, "Rabia işareti bir anda İslam dünyasının zulme karşı ortak bir ruhu ve kullanılan yeni sembolü oldu" dedi.

Dilipak, Rabia işaretinin haksızlıklara itiraz edenlerin ortak işareti olduğunu ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Adalet, barış, vicdan, özgürlük, insan hakkı gibi kavramların yeniden ve daha güçlü bir şekilde tartışılması, konuşulması gerekir diye düşünüyoruz. Darbelere, diktatörlüklere, adaletsiz düzenlere ve kirli medya sistemlerine karşı ortak vicdanın sesini yükseltmek, sivil iradeyi, barışı, insan haklarını ve onurunu savunmak, insanlığı tehdit eden haksızlıklara, hukuksuzluklara dünya çapında işbirliği ile karşı çıkmak, haksızlık kimden gelirse gelsin, kime yönelik olursa olsun, mazlumdan yana zalime karşı durmak için R4BIA ruhunun bir insanlık inisiyatifine dönüşmesini temin etmek için bir grup gönüllü olarak Rabia Platformu'nu kurmaya ve www.r4biaplatform.com sitesini açmaya karar verdik" şeklinde konuştu.

Platform nasıl çalışacak?

Abdurrahman Dilipak, platformun hiçbir kurumun, kişinin, partinin tek başına sözcülüğünü yapmayacağına dikkati çekerek, vicdanın sözcülüğünü yapacaklarını dile getirdi.

Platformun, kurumların ya da organizasyonların yaptığı veya yapacağı faaliyetleri koordine etmeden, organize etmeden sadece duyurusunu yapacağını anlatan Dilipak, şöyle devam etti:

"Siz yapacaksınız, fikirleri paylaşacak, birlikte hareket edeceksiniz. Platform, dünyanın neresinde olursa olsun R4BIA eylemlerine destek verecek, bu yeni harekete katkı sağlayacak yeni fikirlerin ve projelerin duyurulmasına yardım edecektir. Platform, dünyanın neresinde olursa olsun mazlumların sesi olacaktır. Dünyanın annesi Mısır'dan doğan ve yüzyıllar önce yaşamış bir annemizin adı olan bu işaret ve temsil ettiği ruh ve bilinç, şimdi tüm dünyada zulme, adaletsizliğe, haksızlığa, hukuksuzluğa karşı asil ve dik bir duruşun sembolü olmuştur. Tüm dünyadan R4BİA toplantıları yapan kişi ve kurumlar bu etkinliklerini www.r4biaplatform.com adresine girerek duyuracaklardır."

R4BIA Platformu'nun evrensel vicdanın buluştuğu bir iletişim zemini olduğuna vurgu yapan Dilipak, "Ortak bir akıl, ortak tartışma zemini, ortak duyuru alanı olacak platform, zulme karşı, darbelere karşı, adaletsizliğe karşı, haksızlığa karşı duran ve sesini yükseltmek isteyen tüm kişi ve kurumlara açıktır" dedi.

Dilipak, çok kısa bir sürede tüm dünyadan yüzlerce sivil toplum kuruluşun platforma üye olduğunu ve desteklerini beyan ettiğini kaydederek, tüm dünyadan sendikaların, birliklerin, vakıfların, derneklerin, öğrenci kulüplerinin, bireylerin ve medya kuruluşlarının bu platformda etkileşim halinde bulunacaklarını söyledi.

Dilipak, sözlerini şöyle tamamladı:

"Barışın, adaletin, insan hakkına saygının, meşruiyetin hakim olduğu yeni bir dünya mümkün. İslam Dünyası bu yeni dünyanın inşasında söz sahibidir. R4BIA, İslam dünyasının 'Yeni bir dünya için benim söyleyecek sözüm' var demesidir. Yeni bir kuşak doğuyor ve yetişiyor: "Rabia Kuşağı." Platform, bu kuşağın yetişmesine de şahitlik edecek ve bu kuşağı da bir araya getirecektir."

Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu: "Mazlumdan yana tarafız"

Platformun açılışına katılan Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da  platformun insan hakkı ihlalinin olduğu her yerde küresel vicdanın sesi olacağını belirtti. Medeniyetler mücadelesinin medeniyetler savaşına dönüştüğünü dile getiren Gündoğdu, mücadelenin yaşatma ve öldürme esaslarına bağlı taraflar arasında olduğunu söyledi.

Ahmet Gündoğdu, mazlumdan yana taraf olduklarını aktararak, "Memur-sen olarak, insandan, emekten ve özgürlükten yana tarafız. Sendika yasası bizi Türkiye ile sınırlasa da gönlümüz dünyadaki mazlumlardan yana" diye konuştu.

Hak-İş Genel Başkanı Arslan: "Platform, İslam dünyası için yeni çıkış noktası olacak"

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da platformun kuruluşunda emeği geçen herkese teşekkür etti.

Platformun dünya sahnesinde daha çok takip edilmesi için neler yapılması gerektiği konsunda herkesin katkı vermesinin önemli olacağını aktaran Arslan, Türkiye'de sendikacılık alanında yaşanan sıkıntılara değindi.

Arslan, buradan hareketle, yeni bir dünya kurulması için işçilerin gerekli değeri görmesi gerektiğini ifade ederek, "Platform, belki İslam dünyası için yeni bir çıkış noktası olacaktır. Konfederasyon olarak dünyadaki ikili işbirliklerimiz sayesinde platformun sesinin duyulmasını sağlayacağız. Bu toplum gerçekten adaletten ve mazlumdan yana tavır koyduğunuzda sizi yalnız bırakmıyor. Ankara'daki eylemlerde bunu gördük, meydanlardakilerin çoğu gençlerden oluşuyordu" dedi.

"Suudi Arabistan yönetiminin tutumundan utanç duydum"

Platformun tanıtım toplantısının moderatörlüğünü üstlenen "Gezegen Mehmet" olarak bilinen radyocu Mehmet Akbay ise Suudi Arabistan Kralının Mısırlı direnişçileri "terörist" olarak nitelendirmesinden utanç duyduğunu anlattı.

Akbay, Türkiye'deki Gezi olaylarında insanların demokratik haklarını kullandığını ama dünyanın 'Türkiye'de kıyamet kopuyor' izlenimi verdiğini belirterek, "Burada bir oyun var" diye konuştu.

Yaralı arkadaşını taşıyan Mısırlı'nın vurulmasını anımsatan Akbay, "Allah aşkına bu nasıl bir iradedir, nasıl bir inançtır? Ölmeye gelmişler. Mısır'da ölenler, Türkiye için ölüyorlar. Halk iradesine zincir vurmak isteyenlere karşı duruyorlar. Mısır'da bu olaylar olmasydı Türkiye'de daha büyük olaylar olacaktı. Türkiye ile 'yalnız adam' diye dalga geçiyorlar.  Bütün dünya burada darbe yok diye, burada darbe olmadığını mı düşünceğiz? Burada insanlar ölüyor" ifadelerini kullandı.

Müslüman Kardeşler'in açıklamalarındaki "ölseniz de öldürmeyin" çağrılarına dikkati çeken Akbay, kara propaganda nedeniyle Müslümanlar'ın "uzaylı muamelesi" gördüğünü söyledi. Akbay, katkılarından dolayı Anadolu Ajansı'na teşşekür ederek, "Eğer Anadolu Ajansı olmasaydı orada olanlardan bizim de dünyanın da haberi olmayacaktı. Orası bizim komşumuz olmayacaktı" dedi.

Platformun internet sitesinin tanıtmı yapıldı

Platform Koordinatörü Cihangir İşbilir ise oluşumla ilgili internet sitesinin tanıtımını yaptı.

Dünyanın her yerinden katılımların başladığını bildiren İşbilir, Türkiye'den de birçok vakıf ve derneğin platforma katıldığını kaydetti.

Şu ana kadar bini aşkın bireysel üyenin platforma dahil olduğunu ifade eden İşbilir, üyelerin kendi etkinliklerini bu sayede duyurma imkanı bulacağını söyledi. Platformun etkin bir iletişim ve ve maksimum etkileşim amaçladığını kaydeden İşbilir, bu organizasyonun global ölçekte birliktelik sağlamada önemli rol oynayacağını dile getirdi.

Sitenin yayına başlamasından itibaren multimedya anlamında çok sayıda veri gönderildiğini aktaran İşbilir, platformun refleks, tepki veya antitez olmadığını, bunun bir aksiyon hareketi olduğunu  vurguladı.

Platformun bütün dünyada mazlumların sesi olacağını anlatan İşbilir, ana sayfalarında Türkçe, İngilizce ve Arapça olmak üzere 3 dilde haberler yayınlanacağı bilgisini verdi.

İşbilir, sitede yer alan ilan panosu sayesinde de kurumalararası paylaşıma imkan sağlandığını söyledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası R4bıa Platformu, 'Yeni Bir Dünya' İçin Çalışmaya Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement