34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Büyükçekmece'deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde açıldı.
Bu yıl teması 'mizah: hayata gülümseyerek bakmak' olan fuara yurt içi ve yurt dışından 750 yayınevi ile sivil toplum kuruluşu katılırken, fuar boyunca yazarlar ve okurların bir araya geleceği yüzlerce imza günü ve çok sayıda etkinlik gerçekleştirilecek.
TÜYAP tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile düzenlenen 32. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı ile bu yıl eş zamanlı olarak 25. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı ile aynı anda kapılarını açtı. Ana teması 'Mizah: Hayata Gülümseyerek Bakmak' olarak belirlenen Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'na bu yıl yurt içi ve yurt dışından toplam 750 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katıldı.
FUARI VALİ VASİP ŞAHİN AÇTI
Büyükçekmece'deki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşen Uluslararası İstanbul Fuarı'nın açılış törenine İstanbul Valisi Vasip Şahin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Haluk Dursun, TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal, Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Hürriyet Gazetesi Yazarı Doğan Hızlan, Fuarın bu yıl onur çizeri ve karikatür sanatçısı Tan Oral ile yazarlar, yayınevi sahipleri ve çok sayıda davetli katıldı.
"GENÇLER FUARA GÜLÜMSEYEREK KOŞMAKTADIRLAR"
Törenin açılış konuşmasını yapan İstanbul Valisi Vasip Şahin, kitap fuarının her yıl kitapseverler tarafından merakla beklenen bir fuar olduğunu belirtti. Kitap fuarlarının hem okuyucu ve yazarı bir araya getirdiğini hem de ucuza kitap alınan bir platform olduğunu söyleyen Şahin, "Gençler bu fuara özel bir önem atfederek, gülümseyerek buraya koşmaktadırlar. 500 bin civarında ziyaretçi bekleniyor. Bu sevindirici bir rakam ancak İstanbul 15 milyon nüfuslu bir şehir. İsteriz ki İstanbul milyonları aşsın. Yayınevi sayısı da yüksek ancak bunun da artmasını isteriz" diye konuştu.
Kitap okumanın faydalarından bahseden Şahin, "Kitap ve okumak neticede insanın kendini, yaşadığı çevreyi tanıması ve dünyayı algılamasıdır. İnsanlığın geleceğine faydalı olan okuma elbetteki en büyük dileğimizdir" dedi.
TÜRKİYE YAYINCILIK SEKTÖRÜNDE DÜNYADA 11'İNCİ SIRADA...
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal ise Türkiye'deki yayıncılık faaliyetleriyle ilgili bilgiler verdi. Celal, "Türkiye'de yayıncılık ortalama her yıl yüzde 5 olarak büyüyor. Geçen sene 561 milyon adet kitap üretmişiz. Kişi başına 7,3 kitap düşmüş. Yayıncılık sektörü 2 milyar 381 milyon ciroya ulaşmışız. Frankfurt'taki kitap fuarında Uluslararası Yayıncılar Birliği'nin açıkladığı rakamlara göre dünyanın en büyük 11'inci yayıncılık sektörüyüz.
HÜKÜMETE KORSAN YAYIN İLE MÜCADELE ÇAĞRISI
Yayıncılar, yazarlar ve çevirmenler olarak bazı sorunların önlerinde durduğunu belirten Metin Celal, yeni kurulacak hükümete çağrıda bulundu. Celal, "Önümüzde iki temel meselemiz var. Bunlardan ilki yayınlama özgürlüğüdür. Yayınlama özgürlüğü, düşünce ve ifade özgürlüğünün bir parçası olarak sadece yazarların, çizerlerin ve yayıncıların değil Türkiye toplumunun tamamının ihtiyacı var. İkincisi ise korsan yayındır. Korsan yayın ile çok büyük mücadele edilmesine rağmen belki fiziki anlamda geriledi ancak dijital ortamda çığ gibi büyüyor. Yeni hükümetten açık ve net bir şekilde talep ediyoruz; 2 yıldır sayın bakanın imzalamasını bekleyen Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun meclise gelmesini istiyoruz. Çünkü biraz daha beklerse bu kanun dijital korsanlık o kadar büyüyecek ki normal kitaplarımızı basamaz hale geleceğiz" diye konuştu.
TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan da İstanbul Kitap Fuarı'nın 34. kez Sanat Fuarı'nın ise 25. kez gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Hızlan, "Fuarlara gelindiğinde bir yazarın bütün kitaplarını görebilirsiniz. O yazar ile tanışmanın, buluşmanın ayrı bir özelliği olduğunu söylemek lazım" dedi.
VALİ ŞAHIN KIZI İLE BİRLİKTE YAZAR NURİ PAKDİL'İN İMZA GÜNÜ ETKİNLİĞİNE KATILDI.
Konuşmaların ardından 34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı'nın açılış kurdelesi kesildi. Törene kızı Şeyda Şahin ile birlikte gelen Vali Vasip Şahin açılışın ardından fuar alanını gezdi. Vali Şahin kızı ile birlikte imza günü etkinliği düzenleyen yazar Nuri Pakdil'i ziyaret etti. Şahin ve yazar Nuri Pakdil burada kısa bir sohbet gerçekleştirdi.
FUARA YOĞUN İLGİ
Kitapseverler, fuarın ilk günü TÜYAP'a akın etti. Yoğun bir katılım görülürken, okurseverler yazarlarla imza günü etkinliklerinde bir araya geldi. Bunlardan biri ise Türkiye'nin en çok okunan yazarlarından 'Bab-ı Esrar', 'İstanbul Hatırası', 'Beyoğlu'nun En Güzel Abisi' gibi kitapların yazarı Ahmet Ümit oldu.
USTA EDEBİYATÇI AHMET ÜMİT İMZA GÜNÜNDE OKURLARIYLA BİR ARAYA GELDİ
İmza gününde okuyucularıyla bir araya gelmekten dolayı duyduğu memnuniyet dile getiren Ahmet Ümit, "Kitap fuarları bizim bayram günümüze dönüştü artık. Özellikle İstanbul Kitap Fuarı bir tür şenlik gibi geçiyor. Burada direk okurlarımız ile temas edebiliyoruz. Biz kitapla, edebiyatla, sanatla birbirimizi anlamayı öneriyoruz, birbirimizi tanımayı, birlikte yaşama kültürünü öneriyoruz. Bu nedenle bu yıl ki kitap fuarını ben çok önemsiyorum. İlk günler sakin geçer ancak görüyorum ki inanılmaz bir ilgi var. Türkiye'de gençleri kitaba olan ilgisi çok yüksek. Bu umut etmek için çok önemli bir durumdur" diye konuştu.
ONUR KONUĞU 'ROMANYA' OLDU
Öte yandan İstanbul Kitap Fuarı'nın bu yıl onur konuğu ülkesi Romanya oldu. Fuarın ilk 4 günü onur konuğu etkinlikleri kapsamında söyleşi, panel, şiir dinletisi, yayıncılarla profesyonel buluşmalar ve çocuk etkinlikleri gerçekleştirilecek. Ayrıca Romanya'nın önde gelen yazarları İstanbul Kitap Fuarı'nda okurlarıyla bir araya gelecek.
2 BİN İMZA GÜNÜ VE 300 ETKİNLİK GERÇEKLEŞTİRİLECEK
9 gün sürecek fuarda yurt dışından 30 yazar konuk olurken, fuar boyunca yaklaşık 2 bin imza günü ve 300 etkinlik gerçekleştirilecek. Uluslararası fuarın bu yıl ki konukları arasında tanınmış isimler bulunuyor. New York Times çok satanlar listesinde yer alan yazar Sarah Jio ve Türkiye'de okurlarının 'Kafes' kitabıyla tanıdığı ABD'li yazar Josh Malerman ile yurt dışında Vassilis Papatheodorou, Yannis Kalpouzos, Manuel Vilas gibi yazar ve şairleri konuk edecek.
34. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı hafta içi 10.00-19.00 hafta sonu ise 10.00 - 20.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek. Fuarın son günü olan 15 Kasım Pazar günü akşamı ise 19.00'da sona erecek. Eş zamanlı gerçekleştirilen İstanbul Kitap Fuarı ve İstanbul Sanat Fuarı öğrenci, öğretmen, emekli ve engelliler için ücretsiz, normal vatandaşlar ise 5 lira ücret karşılığında girebilecekler. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı 34. Kez Kapılarını Açtı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?