Uluslararası Istanbul Hukuk Kongresi - Yargıtay Başkanı Cirit - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Istanbul Hukuk Kongresi - Yargıtay Başkanı Cirit

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, adalet sisteminin daha iyi işlemesi ve adli kalitenin artırılması için alınması gereken mesafenin farkında olduklarını belirterek, "Adli kaliteyle hukuk eğitimi arasında çok sıkı bir ilişki bulunmaktadır.

17.10.2016 19:27

Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, adalet sisteminin daha iyi işlemesi ve adli kalitenin artırılması için alınması gereken mesafenin farkında olduklarını belirterek, "Adli kaliteyle hukuk eğitimi arasında çok sıkı bir ilişki bulunmaktadır. Bu nedenle hukuk öğretimiyle avukat, hakim, savcı gibi hukuk profesyonellerinin yetiştirilmesi konusundaki tartışmalar pek çok ülkede yargı camiasının güncel sorunları arasında yer almaktadır." dedi.

Cumhurbaşkanlığının himayesinde, Adalet Bakanlığının koordinatörlüğünde "Adli İşbirliğinin Geliştirilmesi Yargı İşleyişinin Hızlandırılması ve Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları" ana temasıyla Çırağan Sarayı'nda Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi düzenlendi.

Kongre kapsamında gerçekleştirilen "Yargılamanın Hızlandırılması ve Yargıda Eğitim" başlıklı oturumun moderatörlüğünü yapan Yargıtay Başkanı Cirit, gerek yurt içi, gerekse yurt dışından daveti kabul ederek kongreye katılan herkese teşekkür etti.

Cirit, kongrede 48 ülkeden katılımcının yer aldığını dile getirerek, "Bu kadar geniş ve üst düzey katılım, dostlukların zaman ve mekanla sınırlı olmadığını göstermesi bakımından bizim için ayrı bir önem ve anlam taşıyor. Daha iyi bir adalet sistemine ilişkin evrensel ideallerimizi gerçekleştirmek için çıktığımız bu zorlu yolda, bizleri yalnız bırakmayan yurt dışından gelen dostlarımıza teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Düzenledikleri oturumda yargılamanın hızlandırılması ve eğitim konularının ele alınacağını aktaran Cirit, son derece birikimli ve alanında yetkin konuşmacıların bu konudaki bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaşacağını kaydetti.

Cirit, demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı gibi evrensel ilkelerin çağdaş standartlara göre uygulanmasının adalet sisteminin temel görevlerinden biri olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Adalet sisteminin daha iyi işlemesi ve adli kalitenin artırılması için alınması gereken mesafenin farkında olmalıyız. Adli kaliteyle hukuk eğitimi arasında çok sıkı bir ilişki bulunmaktadır. Bu nedenle hukuk öğretimiyle avukat, hakim, savcı gibi hukuk profesyonellerinin yetiştirilmesi konusundaki tartışmalar pek çok ülkede yargı camiasının güncel sorunları arasında yer almaktadır. Bu meslek grupları arasına akademisyenleri de dahil etmek mümkündür. İnsan hakları, hukuk devleti ve demokrasinin gelişmiş olduğu toplumlarda iyi işleyen, doğru yapılandırılmış bir eğitim sistemi demokrasinin teminatı olarak görülmektedir. Bu açıdan soruna yaklaşıldığında eğitim sisteminin öncelikli hedefi bireylere matematik, dil bilgisi, fizik, kimya gibi bilgiler vermek değil, doğru davranış biçimlerini öğretmektir. Bireylerin birbirleriyle anlaşabilmeleri, ön yargılı davranmaktan kaçınmaları, görgü ve nezaket kuralları kapsamında hoşgörülü davranmalı, emeğe ve liyakata saygı duyulması, yardımlaşma, dayanışma duygusunun güçlenmesi, eğitim sisteminin en öncelikli amaçlarından biri olarak kabul edilmektedir."

"Tüm dünyada kaliteli bir adalete nasıl erişebilirizin arayışları var"

Bu şekilde yapılandırılan eğitim sisteminin, aynı zamanda sevgi, saygı ve hoşgörü gibi demokratik değerleri toplum içinde yükselterek, demokrasinin en önemli teminatı olacağını vurgulayan Cirit, iyi hukukçunun ancak doğru yapılandırılmış genel eğitim sistemi üzerine kurgulanan hukuk eğitimiyle sağlanabileceğini söyledi.

Cirit, felsefe, mantık, sosyoloji gibi ana derslerin hukuk eğitimi sırasında, uygun metod ve zengin içerikle hukuk öğrencilerine sunulması gerektiğine işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geç gelen adalet adalet değildir' şeklinde biz de bir deyim vardır. Dünya, teknoloji sahasındaki inanılmaz gelişmelerden sonra kocaman bir köy oldu. Sorunlar ortak oldu. Tüm dünyada kaliteli bir adalete nasıl erişebilirizin arayışları var. Bundan hareketle daha adil ve hızlı yargılama için neler yapılması gerekirin çalışmaları var. Birçok dünya ülkesinde, ihtilafların birçoğu alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri metoduyla yargı dışına çıkarılmaktadır. Alternatif çözüm yöntemleri mevcut yargılama sistemine göre daha çabuk, daha ucuz ve masrafsız, toplumsal uzlaşmayı sağlaması noktasında da önemli sonuçları vardır. Bunlar da bugün ülkemizde tartışılmaktadır. Bunların da arayışları devam etmektedir."

İsmail Rüştü Cirit, daha kaliteli bir adalet noktasında ellerinden geleni yapmak ve bunun arayışı içinde olmak zorunda olduklarını vurgulayarak, "Bizim tabii 100 yıl önce belki ülkesel sınırlarımız ayrılmış olmakla gönlümüz Lübnan, Nijerya ile birliktedir. Gönlümüz buradaki tüm dostlarımızla birliktedir. Hep birlikte yapacağımız çalışmalarla, birbirimize vereceğimiz katkı ve iş birlikleriyle ülkelerimiz açısından daha kaliteli bir adaletin sağlanması için çok verimli çalışmaların yapılacağına inanıyorum. Bunun bir başlangıç olduğunu düşünüyorum." sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Oturumda daha sonra, Nijerya Adalet Bakanı ve Federal Başsavcı Abubakar Malami "Nijerya'da Yargı Sürecinin Hızlandırılması için Alınan Tedbirler", Lübnan Adalet Bakanlığı Müsteşarı Mayssam Al-Noueiri "Yargı Mensupları Ön-Hizmet ve Hizmet İçi Eğitim, Netelikli Personel Alımı", Lübnan Yargıtay Başkanı Jean Fahed "Yargı İdaresi", Adalet Akademisi Başkanı Yılmaz Akçil de " Türkiye'de Hakim ve Savcıların Mesleğe Kabulü ve Eğitimi" başlıklı konuşma yaptı.

Uluslararası Istanbul Hukuk Kongresi - Yargıtay Başkanı Cirit
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası Istanbul Hukuk Kongresi - Yargıtay Başkanı Cirit - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement