Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Hacı Mehmet Sönmez, çok sayıda farklı helal standartları, sertifikasyon programları ve logoların olduğunu, bunların tüm ülkeler için risk oluşturduğunu belirterek, "Bu karmaşık sorunlar, tek bir helal standart ve hükümetler arası akreditasyona dayalı güvenilir bir belgelendirme sisteminin kurulmasıyla çözülür" dedi.
Sönmez, Helal ve Sağlıklı Gıda Platformu, Necmettin Erbakan Üniversitesi, SMIIC (The Standards and Metrology Institute for Islamic Countries) ve Konya Büyükşehir Belediyesinin organizasyonuyla Konya Dedeman Otel'de düzenlenen "Uluslararası 2. Helal ve Sağlıklı Gıda" Kongresinde yaptığı konuşmada, ülkeler arası serbest ticaretin sadece devletler için değil, üretici ve tüketiciler için de sayısız fırsatlar sunduğunu söyledi.
Türkiye'nin, Dünya Ticaret Örgütü'nün kurucu üyesi ve Gümrük Birliğine ortak bir ülke olduğunu hatırlatan Sönmez, bunun ülkedeki ticaretin serbestleşmesine olumlu katkı sağladığını bildirdi.
Sönmez, Türkiye'nin kalite alt yapısında, önemli gelişmeler yaşandığına vurgu yaparak, şöyle konuştu:
"Türkiye'nin kalite alt yapısı, AB ve diğer gelişmiş ekonomilerine son derece paraleldir. Bunda, Türkiye'nin helal sertifikasyona yaklaşımının etkisi büyüktür. Çok sayıda farklı helal standardı, sertifikasyon programı ve logolar var. Bunlar, tüm ülkeler için önemli risk oluşturmaktadır. Bu karmaşık sorunlar, tek bir helal standart ve hükümetler arası akreditasyona dayalı güvenilir bir belgelendirme sisteminin kurulmasıyla çözülür."
Doğru beslenerek sağlığın korunması
İstanbul Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu ise günümüzde beslenme ve diyet alanında hızlı bir değişimin yaşandığını ifade ettti.
Sağlıklı beslenme ile hastalıklar arasında doğrudan bağ olduğuna dikkati çeken Garipağaoğlu, şunları kaydetti:
"Günümüzde besinler ve sağlık arasındaki ilişki incelendiğinde, çok tuz tüketiminin yüksek tansiyona, çok doymuş yağ (tereyağı, margarin) ve kolesterol tüketiminin kalp-damar hastalıklarına, çok yağ tüketiminin kansere, az kalsiyum tüketiminin kemik hastalıklarına, az tahıl, sebze ve meyve tüketiminin yine kalp-damar hastalıkları ve kansere neden olduğu bilinmektedir. Son yıllarda insanlar, sağlıkları ile daha çok ilgilenmeye, sağlıklarını korumak için yollar aramaya başladı. İnsanlar, ilaç kullanmaktansa doğru beslenerek sağlıklarını korumayı hedefliyor. Tıbbın babası olarak kabul edilen Hipokrat da 2 bin 500 yıl önce 'Besinler ilacınız, ilacınız besininiz olsun' sözleriyle bu hedefe temel oluşturmuştur." - Konya
Son Dakika › Güncel › 'Uluslararası 2. Helal ve Sağlıklı Gıda' Kongresi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?