Kültür Bakanlığı desteği ile Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı tarafından bu yıl 23. kez düzenlenecek olan Ankara Uluslararası Film Festivali, 15– 22 Mart 2012 tarihleri arasında, sinemaseverlerle buluşuyor. Bu yılki ana temasını 'Tektiplesme' olarak belirleyen festivalin Ulusal Uzun Film Yarışmasının jüri üyeleri şu isimlerden oluşuyor:
Prof. Sami Şekeroğlu, yönetmen Çiğdem Vitrinel, senarist-yazar Osman Şahin, görüntü yönetmeni Doğan Sarıgüzel, sinema eleştirmeni Cüneyt Cebenoyan. Toplam 16 ödülün dağıtılacağı yarışmada 9 film yer alıyor:
Canavarlar Sofrası-Ramin Matin
Mar-Caner Erzincan
Yangın Var-Murat Saraçoğlu
İz-M. Tayfur Aydın
Nar-Ümit Ünal
Aşk ve Devrim-F. Serkan Acar
Entelköy Efeköy'e Karşı-Yüksel Aksu
Güzel Günler Göreceğiz-Hasan Tolga Pulat
Hicaz-Erdal Rahmi Hanay
Jürinin değerlendirmesi sonucunda dağıtılacak ödüller ise şunlar:
En İyi Film
Mahmut Tali Öngören Özel Ödülü
En İyi Yönetmen
En İyi Kadın Oyuncu
En İyi Erkek Oyuncu
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
Onat Kutlar En İyi Senaryo Ödülü
En İyi Görüntü Yönetmeni
En İyi Sanat Yönetmeni
En İyi Özgün Müzik
En İyi Kurgu
Umut Veren Yeni Yönetmen
Umut Veren Yeni Kadın Oyuncu
Umut Veren Yeni Erkek Oyuncu
Umut Veren Yeni Senaryo Yazarı
Prof. Sami Şekeroğlu
İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü'nü bitirdi. 1962'de Türkiye'nin ilk sinema-kültür kuruluşu olan 'Kulüp Sinema 7'yi kurdu. 1967'de Kulüp Sinema 7 adını 'Türk Film Arşivi' olarak değiştirdi. 1969'da kurucusu olduğu 'Türk Film Arşivi'ni tüm mal varlığıyla karşılıksız olarak Akademiye devrederek Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Film Arşivi'nin de kurucusu oldu. 1974'te ilk sinema eğitimini başlattı. 1975 yılında DGSA Film Arşivi'nin dünya standartlarında modern teknolojiye sahip, araştırma-inceleme yapan bir Bilim-Sanat-Kültür Kurumu haline getirdi ve adını Sinema-TV Enstitüsü'ne dönüştürdü. Sinema-TV Enstitüsü'nde akademik düzeyde ülkemizin ilk örgün sinema-televizyon eğitimini başlattı. 1996-1999 yılları arasında MSÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı olarak görev yaptı. MSÜ Sinema-TV Merkezi bünyesinde ilk Sinema Müzesi'ni kurdu.
Çiğdem Vitrinel
1998 yılında Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema Televizyon Bölümünden mezun oldu. Çalışma hayatına Mehmet Eryılmaz'a belgesel filmlerinde yönetmen yardımcılığı yaparak başladı. Daha sonra Ahmet Uluçay, Yeşim Ustaoğlu gibi yönetmenlerle uzun metraj film projelerinde çalıştı. 2010 yılında Kültür Bakanlığından hem senaryo hem yapım desteği alan 'Geriye Kalan' yönetmenin ilk sinema filmidir. 'Geriye Kalan' filmi 48. Antalya Altın Portakal film festivalinde 'En İyi Yönetmen' ve 'En İyi Kadın Oyuncu' ödüllerini aldı.
Osman Şahin
1940'ta Mersin'in bir Toros köyü olan Arslanköy'de doğan Osman Şahin, bugüne kadar 30 kitaba imza atmıştır. 29 seçme öyküsü 12 yabancı dile çevrilen, birçok öyküsü de ulusal ve uluslararası antolojilerde yer alan Osman Şahin, 16 seçkin öykü ve sinema onur ödülüne değer görülmüştür. Şahin, sinema sanatına da büyük katkıda bulunmuştur. 70'li ve 80'li yıllarda öykülerinden ve senaryolarından uyarlanan "Kızgın Toprak/ Fırat'ın Cinleri/ Kibar Feyzo/ Derman/ Firar/ Tomruk/ Kurbağalar/ Kan/ İpekçe/ Su/ Gülüşan/ Zincir/ Avcı" gibi sayıları 23'e varan filmlerde ülkemizin en can alıcı gerçeklerini, insanlığın temel sorunlarından olan ölüm, korku ve sıkışmış insan temasını, kadın-erkek arasında kült olmuş aşkları, eşitsizliği, topraksızlığı, insanın hem kendisiyle, hem yaşadığı doğayla olan savaşımının yanı sıra ağalık, şeyhlik baskısını da enine boyuna işlemiştir.
2011 SİYAD onur ödülü, şimdilik son ödülüdür.
Doğan Sarıgüzel
1970 yılından başlayarak, önceleri fotoğrafla olan amatör ilgisini, 1980 yılında, yüksek öğrenim amacıyla Sinema TV alanını seçerek, hareketli görüntü alanında profesyonelliğe yöneltti. 2001-2003 yıllarında Yıldız Teknik Üniversitesi'nde, 2007-2011 yıllarında Bilgi Üniversitesi, İletişim Fakültesi, Sinema TV Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalıştı. Sarıgüzel, eğitim çalışmalarını, Türsak Vakfı'nda seminerlerle sürdürmektedir. Günümüzde reklam ve müzik videoları (klip) çalışmaları yoğun olmakla birlikte; belgesel ve dramatik yapımlarda da görev almaktadır. Doğan Sarıgüzel, haberden belgesele, konulu filmlerden televizyon reklam filmlerine; görsel - işitsel alanda her tür projenin hemen her aşamasında deney ve başarı sağlamıştır.
Cüneyt Cebenoyan
Sinemayla yoğun olarak ilgilenmeye BÜSK'te (Boğaziçi Üniversitesi Sinema Kulübü) başladı. İlk eleştirisi 1992'de Antrakt Dergisi'nde çıktı. Roll, Express, Sinerama, Sinema, Empire, Altyazı ve Milliyet Sanat dergilerinde yazıları yayımlandı. Katkıda bulunduğu kitaplar arasında, 'Kara Kitap Üzerine Yazılar' (Nüket Esen), 'Taşrada Var Bir Zaman' (Tül Akbal Süalp-Aslı Güneş), 'Söz ve Müzik: İstanbul' (Muhsin Akgün), 'Osman Şahin'e 40. Sanat Yılı Armağanı', 'Sinema-Politik' (Uğur Kutay) bulunuyor. Cebenoyan, SİYAD, FIPRESCI ve NETPAC'in üyesidir ve birçok festivalde jüri üyeliği yapmıştır. Sinemada kadın-erkek temsilleri ve cinsiyetçilik konularında duyarlılık yaratmaya çalışan Altın Bamya Ödülleri'nde de kuruluşundan beri faaldir. Nisan 2004'te çıkmaya başladığından beri Birgün gazetesinin sinema eleştirmenliğini yapmaktadır.
SİYAD Jürisi
Festivalde, Sinema Yazarları Derneği adına "SİYAD Ödülü" verilecek. SİYAD jürisi; Ceyda Aşar, Yeşim Burul Seven ve Ali Ulvi Uyanık'tan oluşuyor.
Ceyda Aşar
İstanbul Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü bitirdi. 1997 yılında basın dünyasına girerek dergilerde muhabirlikten yazı işleri müdürlüğüne kadar çeşitli görevlerde bulunan Ceyda Aşar, Aralık 2006'da yayın hayatına başlayan sinema dergisi Empire'ın Genel Yayın Yönetmenliği görevini üstlendi. Milliyet Sanat Dergisi'nde, Radikal Gazetesi'nde ve sinemamuzik.com sitesinde sinema yazılarına devam etti. 2005'te Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nde 'Ona Melek Deme' senaryosuyla En İyi Kısa Film Senaryosu ödülünü aldı ve bu senaryosu Filma-cass sponsorluğunda, Kenan Erbaş yönetmenliğinde filme çekildi. 2006 yılında Artemis-Alfa yayınevi tarafından 'Kadınlar Tuvaleti' isimli öykü kitabı yayımlanan Ceyda Aşar şu an sinema yazıları, yeni öykü kitabı ve uzun metraj senaryo çalışmalarını sürdürmektedir.
Yeşim Burul Seven
Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümünde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, Londra Üniversitesi, Goldsmiths College'dan 'Medya ve İletişim Çalışmaları' yüksek lisans derecesini aldı. Halen Amsterdam Üniversitesi'nde Kültürel İncelemeler alanında doktora çalışmasına devam etmektedir. Altyazı, Toplumbilim, Arrademento Mimarlık, New Perspectives on Turkey gibi dergilerde yazılarda yayımlandı. Çeşitli derleme kitaplarda Türk sineması üzerine yazıları yer alan Burul'un son olarak 'World Film Locations: Istanbul' kitabında 'Istanbul Dissected: Istanbul Through Reha Erdem's Lenses' başlıklı yazısı yayınlandı. 1995 yılında, kuruluşunun hemen ertesinde çalışmaya başladığı Açık Radyo'da değişik programlarda editör, yapımcı ve sunucu olarak görev aldı. Boğaziçi ve Northwestern Üniversitelerinde de dersler veren ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sinema-TV bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışan Yeşim Burul, halen Melis Behlil'le birlikte Açık Radyo'da 'Sinefil' adlı programı hazırlıyor ve sunuyor.
Ali Ulvi Uyanık
1983 yılında Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu Radyo Televizyon Bölümü'nü bitirdikten sonra, iki işinden biri sinema yazarlığı oldu. İlk yazısı 1 Ocak 1983 tarihli sayıda bir okur mektubu olarak Milliyet Sanat Dergisi'nde yayımlandıktan sonra, 1984 yılında aynı dergide film eleştirilerine başladı. Milliyet Sanat Dergisi'ndeki yazılarına halen devam eden Uyanık, ayrıca, internette, 'beyazperde.com', 'sadibey.com', 'cinedergi' sitelerine çeşitli içerikte yazılar yazmaktadır. Geçmişte, Antrakt Haftalık Sinema Gazetesi, Gelişim Sinema, Beyazperde gibi dergilerde de yazmasının yanı sıra, radyo ve televizyon kanallarında sinemanın farklı alanlarıyla ilgili yorumlarda bulundu; bugün de zaman zaman görsel basında yorumlarına başvuruluyor. Yurt içi festivallerin, uzun ve kısa metraj, kitap-makale gibi çeşitli alanlarında jüri üyelikleri var.
Son Dakika › Güncel › Ulusal Uzun Film Yarışma Jürileri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?