Reklamcılığın diğer sektörlere kazandırdıkları ile sektörün sorunlarının dile getirileceği 4. Ulusal Pazarlama İletişimi Kongresi Adana'da başladı. Etkinliğin ilk gününde Türkiye'nin en hızlı büyüyen kentlerinden Mersin, Adana ve Gaziantep'in yerel yöneticileri, iş dünyasına sağladıkları olanakları ve şehirlerindeki gelişmeleri anlattı.
Bu yıl 4.'sü düzenlenen Ulusal Pazarlama İletişimi Kongresi, çok sayıda yerel yönetici, akademisyen, iletişim uzmanı, iş adamı ve öğrencilerin katılımıyla Hilton Oteli'nde başladı. 2 gün boyunca sürecek etkinliklerde, reklamcılığın diğer sektörlere kazandırdıkları tartışılıp, sektörlerin sorunları dile getirilecek.
Etkinliğin ilk gününde Hürriyet Gazetesi Bölge Temsilcisi Sinan Tanyıldız'ın moderatörlüğünde düzenlenen panelde, Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Asım Güzelbey ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Erol Ertan, iş dünyasına ne gibi olanaklar sağladıklarını ve yaptıkları çalışmaları anlattı.
Soru-cevap şeklinde ilerleyen panelde konuşan Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, ilk olarak Doğu Akdeniz ve Çukurova Bölgesi'nin fırsatlarını tanıtmak için yola çıktıklarını ifade etti. Aldırmaz, Çukurova'nın tarihi boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapıp, tarım ile ticaretin önderliğini yürüttüğünü belirtti. Bir çok yönden güce sahip olan bölgenin, siyasi nedenlerden dolayı küçük kent parçacıklarına ayrıldığını söyleyen Aldırmaz, "Bugünün, birlik olarak, ortak akıllı hareket etme zamanı olduğunu biliyoruz. Bizim için bölgesel işbirliği, üniversitemizdeki bilim adamları çok önemli, gençlerimiz de bizim için bir fırsat. Bu düşünceyle hareket ediyoruz" dedi. Adana'nın, İstanbul'dan sonra yatırım yapılabilecek en büyük yerleşim alanlarından biri olduğunu kaydeden Aldırmaz, "İstanbul'un ardından, geleceğin planlanacağı bölge burası. Bu nedenle bu bölgelerin de diğer bölgelerin de 'master planlarına' ihtiyacı var. Kentteki bütün insanların, toplumun bütün kesimlerinin, birlikte fikir vererek ve mücadele ederek, kente sahip çıkması lazım. Adana, artık bir masanın etrafında toplanılıp, birlikte konuşulabildiği, birlikte tartışabildiği bir konuma gelmiştir. En büyük eksiği de zaten buydu" diye konuştu. Aldırmaz, kentsel dönüşüm çalışmalarına da değinerek, kentsel dönüşümün tam olarak bilinmediğine dikkat çekerek, "Kentsel dönüşüm aslında, binaların sağlamlaştırılmasının yanında kentin ihtiyaçlarının ve sıkıntılarının da giderilmesidir. Herkes depreme dayanıklı değil bu binayı yıkalım daha çok bina yapalım, daha çok ranta dönük çalışmalar yapalım' diyor. Bu tamamen yanlış. Tarihi kimliğinizin ortaya çıkarılması, tarihi eserlerin ortaya çıkarılması için çok önemli noktaları var. Kentsel dönüşümü devletin bakanlıkların ilçe belediyelerin özel sektörün yapacağı ayrı ayrı bölümler var" şeklinde konuştu.
Büyükşehir Belediyeleri Kanunu öncesi, Adana'nın deniz, yayla ve tarihi bütünlüğünden koparıldığını kaydeden Aldırmaz, "Bizim de tanıtılmaya ihtiyacımız var. 30-40 yılda yapılanları biz 3 yılda yaptığımızı söylüyoruz. Ama bunu kimse bilmiyor. Öyleyse bizim iletişime ve morale ihtiyacımız var. Savaşlar mermiler bittiği zaman değil, moraller bozulduğu vakit kaybedilir, diye bir söz var. Bu açıdan yeni teknoloji ve tanıtımlara gereksinim var. Bu toplantının bize kazandıracağına inanıyorum" diye konuştu.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Erol Ertan ise Mersin'in en büyük sorunlarından birinin, yağışlar nedeniyle yaşanan su baskınlarına maruz kalması olduğunu belirterek, ilk olarak bu noktada çalışmaların yürütüldüğünü vurguladı. Sanayicinin kente çekilmesi için Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) kurulduğunu söyleyen Ertan, "OSB kurulunca, sanayiciler Mersin'e gelmeye başladı, dolayısıyla 2. OSB kuruldu. Şuanda 2'incisi doldu, 3'üncüsünün de çalışmaları başlamak üzere" dedi.
Ertan, sanayicileri belli bir noktaya çekmeye çalıştıklarını anlatarak, Mersin'in geçmişinin aksine artık hem tarım, hem ticaret hem de turizm alanında ön plana çıktığını söyledi. Mersin'e çok yönlü bir kimlik kazandırmayı amaçladıklarını belirten Ertan, "Mersin'de bir de 'kuzey Mersin' kavramı var. Kuzey merkezimizde müteahhitlerimiz çok güzel binalar yaptılar. Biz de oralara ulaşım desteği sağladık. Buralara yatırım artınca, bölgenin çekim kuvveti de arttı" ifadelerini kullandı.
"GAZİANTEP'TE SOSYAL RESTORASYON"
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Asım Güzelbey de değişen dünya düzeni nedeniyle artık ülkelerin değil, şehirlerin yarıştığına dikkat çekerek, bu nedenle 'klasik belediyeciliğin' dışına çıkılması gerektiğini vurguladı. Uluslararası boyutta düzenlenen etkinliklerde, artık yerel yöneticilerin yaptıkları 'asfaltı' değil, şehirdeki 'sosyal dengesizliği' azaltmak konusunda yaptıkları çalışmaları anlattığını söyleyen Güzelbey, yerel yönetimlerin, şehirlerinin geleceğini planlamak zorun olduklarını kaydetti.
Gaziantep'in sanayinin dışında, 'lahmacun, kebap ve baklavası' ile bilindiğini hatırlatan Güzelbey, "Biz bütün sanayi dinamikleri iyi olmasına rağmen 2004 yılında oturduk, Gaziantep'in geleceği nasıl olmalıdır, biz neler yapmalıyız diye bir çalışma yaptık. Şehirler 4 sütun üzerine kurulur. Bu sütunlardan biri sanayidir. Bugün sanayi Gaziantep'te çok iyi bir noktada. Ticaret de iyi bir noktada, 6 milyar dolarlık ihracat rakamlarını yakalamış durumdayız. Eğitim, kültür ve turizm noktasına geldiğimiz zaman ise eğitimde çok iyi olmadığımızı görüyoruz çünkü göç alan bir şehiriz. Göçün yarattığı negatif olgular 2000'li yılların başında ortaya çıkmış. Turizm ve Kültür dediğimiz zaman maalesef turizm konusunda özellikle 2000'li yılların başında şehirde bir şey yok. Peki, ne yapmak lazım, yeni bir alternatif bulmalıyız dedik kültür ve turizm konusunda yatırımlar yaptık" dedi. Bir şehrin, her anlamda iyi bir noktaya gelmesi için zemininin 'kültür' üzerine kurulması gerektiğini vurgulayan Güzelbey, bu doğrultuda bütün yatırımları kültür alanına aktarmaya başladıklarını söyledi. Güzelbey, Gaziantep'in sanayisiyle ön plana çıktığını ancak yeni bir alternatif bulunmasının zorunlu olduğunu belirterek, bu alternatifin de kültür olduğunu ifade etti.
Adana ve Mersin gibi Gaziantep'in de 1980'li yılların sonunda yaşanan göç atağına maruz kaldığını belirten Güzelbey, şunları söyledi:
"Göçün negatif olguları 2000'li yılların başında ortaya çıktı. Bu negatif olgular da sokak çocukları ve uyuşturucu bağımlıları. Modern şehir olmak için müzeler yapmalısınız, tarihi eserlerin restorasyonunu yapmalısınız ama bunların yanı sıra 'sosyal restorason' da yapmanız gerekiyor. Siz şehrinizin ön plana çıkmasını istiyorsunuz ama trafik ışıklarında durduğunuz zaman elinde bali çeken 2 çocuk gördüğünüzde, parklarda gezerken sizi tehdit eden 3-4 çocuk olduğunda istediğin noktaya varamıyorsunuz. İşte burada sosyal restorasyon devreye geliyor. Sosyal restorasyon ile yaşam standardı yükselir ve kent, cazibe merkezi haline gelir."
Gaziantep'deki 'sokak çocukları' sorununu çözmek için bir çalışma başlattıklarını kaydeden Güzelbey, kentteki sokak çocuklarının araştırıldığını ve hayırseverlerin yardımıyla bir rehabilitasyon merkezi oluşturularak, burada sosyal ve kültürel açıdan eğitildiğini açıkladı. Bu çocukların, eğitimlerin ardından meslek sahibi olduklarını, bazılarının evlendiklerini belirten Güzelbey, "Hatta bir öğrencimiz Viyana Üniversitesi'nde master yapıyor" dedi.
Güzelbey, eski binaların yıkılıp, yerine yenilerinin yapılmasının kentsel dönüşüm olmadığını savunarak, kentsel dönüşümün kentin kültürel değerlerinin ortaya çıkarılmasıyla olacağını belirtti ve Gaziantep'de bu konuda yapılan çalışmaları anlattı.
Etkinlikte 'Şirketlerin, Şehirlerin Geleceğindeki Rolü' başlıklı bir konuşma yapan SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Gaziantep'in yerel yönetimlerin, sanayicilerin ve meslek örgütlerinin işbirliği sayesinde ekonomik anlamda iyi bir noktaya geldiğini söyledi. Şirketlerin 'ne üretirsem satarım' mantığının artık kaybolduğunu, şimdiki dönemde 'ne satarsam üretirim' mantığının başladığını ifade eden Konukoğlu, yeni yatırımcılara, hem kendilerinin, hem de
bulundukları kentin gelişebilmesi için yapacakları yatırımları önceden araştırmaları konusunda öneride bulundu.
Etkinliğin ardından katılımcılara 'teşekkür plaketi' takdim edildi. - ADANA
Son Dakika › Güncel › Ulusal Pazarlama İletişimi Kongresi Adana'da Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?