Havacılık uzmanlarına göre 57 kişinin hayatına mal olan Isparta’daki uçak kazası, büyük olasılıkla kaptan pilotun havaalanına "short cut" yani "kestirme"den inmek istemesi üzerine oldu. Eğer uçak başarıyla inmiş olsaydı, yolculara 5-10 dakika zaman kazandırılmış olacaktı.
İŞTE UÇAK MÜRETTEBATI
OLAY YERİNDEN İLK GÖRÜNTÜLER...
DAKİKA DAKİKA UÇAK KAZASI...
TÜRKİYE'DEKİ UÇAK KAZALARI...
ISPARTA’da Atlasjet uçağının düşmesiyle ilgili Hürriyet’e değerlendirmede bulunan havacılık uzmanları, uçağın düşme nedeninin kara kutunun yanı sıra Isparta’yı da kontrol eden Ankara, Antalya ve İzmir’deki ana radar merkezlerindeki kayıtların detaylı incelenmesi sonucunda aydınlanabileceğini söylediler. Uzmanlar aydınlatılması gereken can alıcı sorunun şu olduğunu söylediler: "Kaptan pilot Serhat Özdemir Isparta kuleye pisti karşına aldığı anlamına gelen "in-bound olduğunu" bildirmesine rağmen, uçağın düştüğü yer, neden olması gereken yerin tam karşı istikametindeydi?" Uzmanların değerlendirmeleri şöyle oldu:
SHORT CUT MI?
"Eğer gerçekten ’in-bound’ pozisyonundaysa, uçağın olması gereken yer güneybatı istikametiydi. Ancak uçağın düştüğü yer bunun tam aksindeki kuzeybatı istikameti. Isparta Valisi Şemsettin Uzun’un, ’O bölge uçağın geçiş noktası değil’ demesi doğru bir tespit.
Acaba bu durum pilotların rötar açığını kapatarak, izlemesi gereken alçalma planı yerine, ’short cut’ denen kestirme bir plan uygulamak istemesinden mi kaynaklandı? Atlasjet yetkilileri uçağın öğleden sonra Priştina’dan gelmesinden sonra ekip değiştirerek, düşen ekibin görev yapmaya başladığını ve saat 17.47’den itibaren İstanbul-Ankara, İstanbul-İzmir arası seferlerde bulunduğunu ve son olarak İstanbul’dan Isparta için kalktığını söylemişler. Pilotların kestirmeden iniş yapma girişiminde bulunup, bulunmadıkları aydınlatılmalı.
TOP GİBİ ZIPLAR
Uçağın düştüğü yer yaklaşık 5 bin feet (1 feet= 0.30 metre) civarında. Ancak Isparta gibi dağlık bölgede inişe geçildiğinde minimum irtifanın meydanın batısında 10 bin, doğusunda ise 11 bin 500 feet olması gerekir.
Düşülen yer dikkate alındığında uçak olması gereken irtifada değil. Bu durumda uçağın kuyruğu tepeye vurduktan sonra uçak gövde üzerine düşüp, yerde 200-250 km. hızla birkaç kez lastik top gibi zıplayarak sürüklenmiştir. Gazetelerde görülen uçağın gövde altının parçalandığı ve yerdeki iz fotoğrafları bunu doğrular nitelikte.
KAYITLARA BAKILSIN
Isparta’da uçağın nerede, ne zaman hangi istikametlerden geçtiğini gösteren radar sistemi yok. Bunun için Ankara, Antalya ve İzmir radarlarının kayıtlarına bakılmalı. Uçak kuleyi görüyor ve ’in-bound’ olduğunu söylüyor. Kule, bu durumda kendisine yapılan bildirime güvenmek durumunda."
Son Dakika › Güncel › Uçak Kazasına 'Kestirmeden İnmek' Sebep Olmuş - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?