TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, şiddetli yağmur sonrası sel felaketini yaşayan Balıkesir'in Ayvalık İlçesi'nde inceleme yaptı.
TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, dün akşamı Ayvalık'a geldi. Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Kıtay başkanlığındaki çevre ilçelerin ziraat odası başkanlarının da katılımıyla, yağmur yağışı sonrası sel felaketini yaşayan kentle ilgili durum değerlendirmesi yaptı. Bu sabah ise yine aşırı yağmur yüzünden olumsuz etkilenen İzmir'in Dikili İlçesi'nin Kabakum Mevkii'ndeki arazileri inceledi. Ardından Ayvalık'a dönerek Altınova Mahallesi Karayel Mevkii'nde sel yüzünden zarar gören çiftçilerle görüştü. 430 koyunu telef olan Yusuf Demirbaş'ı ziyaret eden Bayraktar, telef olan hayvanlar için üzgün olduğunu söyledi. Belediye Çeşmesi Mevkii'nde zeytinci Egemen Bilir ile de görüşerek zarar gören arazide inceleme yaptı.
AFET FONUNDAN TALEPTE BULUNACAK
Afetin büyüğünün Ayvalık'ta olduğunu, can kaybı yaşanmamasıyla teselli bulduklarını söyleyen Bayraktar, "Üreticimizin beklentisi var. Banka borçları var, ertelenmesini talep ediyorlar ve kendilerine bir miktar can suyu lazım. Tekrar ekim yapacaklar. Afet fonundan bir para talepleri olacak. Onların adına bizim talebimiz olacak. Bir can suyu vermek lazım" dedi. Bayraktar, iklim değişikliğinin göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. TARSİM'i hatırlatan Bayraktar, "TARSİM'e şu ana kadar Türkiye'deki üreticilerimizin yüzde 10'unu dahil edebildik. Bu rakam yeterli bir rakam değil" dedi.
TÜM MEYVELER İÇİN SİGORTA TALEBİ
Birçok ürünü TARSİM kapsamına alınmasını sağladıklarını belirten Bayraktar, "Zeytin ağaçları TARSİM kapsamında ama meyve değil. Bir tek kiraz TARSİM kapsamında. Bugün ben ifade edeceğim. 2017'de tüm meyvelerin TARSİM kapsamına alınmasını talep edeceğiz. Bunu büyük bir eksiklik olarak görüyoruz. Üreticinin bilgilendirilmesi ve TARSİM'in hatalarını telafi etmesi gerekli. Bir taraftan borçlar erteleniyor ama silinmiyor. Üretici bir yıl sonra bu borçları ödemek zorunda. Afet fonundan verilecek parayla zarar tazmini mümkün değil. O bir can suyu. Burada önemli olan zarar tespitinden sonra zararların önemli ölçüde tazmini. Bu da ancak ürün sigortası ile olur. Bunun için üreticilerimizin en az yüzde 40'ını ürün sigorta kapsamına sokmamız lazım" dedi.
İncelemenin ardından beraberindeki heyetle birlikte Ayvalık Ziraat Odası'nı ziyaret eden TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar'a Ayvalık'ta TZOB Yönetim Kurulu üyesi Marmara bölge sorumlusu Hüseyin Darcan, Balıkesir Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Süleyman Dönmez, Karesi Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat, Ayvalık Ziraat Odası Başkanı Hasan Kıtay, Dikili Ziraat Odası Sabri Güler, Burhaniye Ziraat Odası Başkanı Ali Duman da eşlik etti.
ÖN HASAR TESPİT SONUÇLARI ŞÖYLE
Öte yandan kentte 28- 29 Kasım arasında yaşanan aşırı yağmur nedeniyle oluşan zararla ilgili Ayvalık Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürlüğünce yapılan ön inceleme sonuçları açıklandı. Büyük kısmı Karakoç Deresi'nin etrafında olmak üzere yaklaşık 7 bin 500 dönüm tarım arazisi ve 700 dönüm zeytinlik alanın sular altında kaldığı, 5 bin dönüm alanda buğday, arpa, fiğ, yonca ve İtalyan çimi ekili olduğu, geri kalan kısmın ise ekim hazırlığı yapılmış boş tarım arazisi durumunda bulunduğu açıklandı. Ayrıca ilçe genelinde 818 koyun, 29 keçi, 21 büyükbaş, 1 at, 5 köpek, 37 kanatlı hayvanın telef olduğu açıklandı.
- Balıkesir
Son Dakika › Güncel › Tzob Başkanı Bayraktar, Selin Vurduğu Ayvalık'ta - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?