Tüm İletişim ve Medya Federasyonu (TİMEF) Genel Başkanı Şakir Gürel, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK), TV yayın lisansı sıralama ihale işlemlerine ilişkin, 20 yıllık belirsizliği ortadan kaldıracak ve televizyon yayıncılığını düzenleyecek adımları cesaretle atanları desteklediklerini bildirdi.
Gürel, yaptığı yazılı açıklamada, ulusal televizyon kanalları için mahkeme kararı ile durdurulan ihale sürecinin, yerel ve bölgesel televizyonlar için sürdürülmesi kararının, yerel medyada sevinçle karşılandığını belirtti.
Türkiye'de özel radyo ve televizyon yayıncılığının üzerinden geçen 20 yılı aşkın sürede, bugüne kadar yapılan yasal düzenlemelerin, kağıt üzerinde kalmaktan öteye gidemediğini ifade eden Gürel, açıklamasında şunları kaydetti:
"20 yıllık belirsizliği ortadan kaldıracak ve televizyon yayıncılığını düzenleyecek adımları cesaretle atanları destekliyor ve kutluyoruz. Özel radyo ve televizyonlar, hala 20 yıl önce kuruldukları gibi lisanssız, yani yasal bir kimlikleri olmaksızın, geçici düzenlemelerle yayın yapmaktadır. Özel radyo ve televizyon yayıncılığı, özellikle de yerel ve bölgesel anlamda ciddi bir karmaşa içerisindedir. RTÜK'ün almış olduğu son karar, 'en kötü karar, kararsızlıktan iyidir' özdeyişi ile bakıldığında bile başlı başına bir ehemmiyet arz etmektedir."
"Yeni yasal düzenleme gerekli"
Yayın lisansı almanın dünyada en zor ve en pahalı olduğu ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini ileri süren Gürel, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
"Türkiye'de 10 yıllığına verilen radyo ve televizyon lisans bedelleri, emsallerine göre hem en az iki-üç kat daha pahalı hem de ilk altı ayda peşin olarak tahsil ediliyor. Fiyatının pahalı olması bir yana, 10 yıllığına verilen bir lisansın bedeli, 6 ay yerine 6 yıla bölünerek alınsa kim ne kaybeder. Bir malı, değerinden daha fazla bir fiyatla fahiş bir fiyatla arz ederseniz, karaborsaya davetiye çıkarırsınız. Bu yüzdendir ki, Türkiye'de gerek yerel ve bölgesel, gerek uydu ve ulusal yayıncılık alanında uyulması gereken yasa ve yasaklar, istenildiği gibi uygulanamıyor, karmaşanın önüne geçilemiyor. Konu ile ilgili ivedi olarak yeni bir yasal düzenlemeye gidilmesi gerekiyor. Aksi takdirde, yerel ve bölgesel televizyonların kazandıkları lisans ihalelerini, 6 aylık peşin ödeme yüzünden kaybetmiş duruma düşmeleri, düşürülmeleri, çözüm noktasına gelen sorunu, korkarım daha da büyütecektir." - Karabük
Son Dakika › Güncel › Tv Yayın Lisansı Sıralama İhale İşlemleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?