Tutuklu Gazeteci Sayısı 105'e Yükseldi - Son Dakika
Güncel

Tutuklu Gazeteci Sayısı 105'e Yükseldi

Tutuklu Gazeteci Sayısı 105\'e Yükseldi

Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu, Kürt basınından bir gazetecinin daha tutuklandığını, böylece tutuklu gazeteci sayısının 105'e yükseldiğini açıklayarak, Türkiye'nin tutuklu gazeteci sayısından dünyada birinciliğinin sağlamlaştığını...

29.01.2012 11:17

Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu, Kürt basınından bir gazetecinin daha tutuklandığını, böylece tutuklu gazeteci sayısının 105'e yükseldiğini açıklayarak, Türkiye'nin tutuklu gazeteci sayısından dünyada birinciliğinin sağlamlaştığını kaydetti Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu, Kürt basınından bir gazetecinin daha tutuklandığını, böylece tutuklu gazeteci sayısının 105'e yükseldiğini açıklayarak, Türkiye'nin tutuklu gazeteci sayısından dünyada birinciliğinin sağlamlaştığını kaydetti.

Tutuklu Gazeteciler Dayanışma Platformu'ndan yapılan açıklamada Azadiya Welat gazetesinin Mardin temsilcisi Aziz Tekin'in, 28 Ocak 2012 tarihinde Kızıltepe'de KCK adı altında BDP'li Kürt siyasetçilere yönelik eş zamanlı operasyonlarda gözaltına alınması ve aynı gün tutuklanmasına tepki gösterildi. Tutuklananlar arasında, BDP Kızıltepe İlçe Başkan Yardımcısı Kenan Akdoğan, Kızıltepe Belediyesi Başkan Yardımcısı Leyla Salman, Belediye Meclis Üyesi Nuran Turan'ın da bulunduğu belirtildi.

Açıklamada Aziz Tekin'in tutuklanmasıyla birlikte, tutuklu gazetecilerin sayısının, 19'u imtiyaz sahibi ve yazı işleri müdürü olmak üzere 105'e çıktığı kaydedilirken "Tutuklu gazeteci sayısı bakımından Türkiye'nin dünya birinciliği iyice sağlamlaştı! Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF)'nin yayınladığı 2011/2012 Dünya Basın Özgürlüğü listesinde de Türkiye 10 sıra daha geriledi ve 148. sırada yer aldı. AKP hükümetinin dört elle sarıldığı Terörle Mücadele Yasası (TMY)'nin marifetidir bu" denildi.

-RSF VE CPJ RAPORLARI NESNELLİKTEN UZAK-

Platformdan yapılan açıklamada ayrıca Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF)'nin Aralık 2011 tarihinde yayımladığı raporda, "Çin, gazetecileri en fazla tutuklayan ülke olma özelliğini kaybetmedi" denildiği ve Çin'in tutuklu gazeteci sayısı bakımından Dünya birincisi ilan edildiği kaydedildi. Çin'i İran ve Eritre'nin takip ettiği belirtilen rapora da tepki gösteren Platform açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Peki neye dayanarak? Dayanaktan yoksun bir açıklama bu. Çünkü aynı raporda 'Bu üç ülkede hapiste olan toplam gazeteci sayısı belirsiz' diyor. Sayı belirsizse Çin'i Dünya birincisi ilan etmenin ayakları havada kaldığı da yalın bir gerçektir. Aynı raporda 'Tutuklu gazeteciler ile ilgili sayı yalnızca 2011'de hüküm giyen gazeteci sayısıdır. Bu sayı, daha önce başlayan davalardan tutuklu olan gazetecileri ve 2011'de davası sürenleri kapsamıyor' diyor. Bu da tek ülkeler bakımından toplam tutuklu gazeteci sayısını belirleme çabası ve kaygısından uzak kasıtlı bir politik tutumun yansımasıdır. RSF'nin ABD'nin dış politikasının güdümünde olduğunu biliyorduk ama bu ölçüde nesnelliğini yitireceğini beklemiyorduk. Açık ki Türkiye'nin tutuklu gazeteci sayısı bakımından (Bugün itibariyle sayı 105'tir) Dünya birincisi olduğu gerçeğini görmezden gelinerek Çin ve İran hedef tahtasına oturtuluyor. Yakın zamanda ABD güdümündeki Uluslararası alanda faaliyet gösteren Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) de Türkiye'de sadece 8 gazetecinin tutuklu bulunduğunu açıklayarak Türkiye'deki tutuklu gazeteciler gerçeğini önemsizleştirmiş, Çin, İran ve Suriye'yi hedef tahtasına oturtmuştu.Sonuç olarak RSF ve CPJ, ABD dış politikası güdümündedir. Nesnelliği en azından tartışmalıdır. ABD'nin hedefine koyduğu ülkeleri hedef tahtasına oturtma kaygısıyla hareket ediyorlar. Yakın zamana kadar Türkiye'de tutuklu gazeteciler gerçeğini görmezlikten geldiler, şimdi görmezlikten gelemiyorlar. Bu elbette olumludur. Ama maalesef nesnellikten de uzaktır." - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Tutuklu Gazeteci Sayısı 105'e Yükseldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement