CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, "Bu sistem Türkiye'yi adım adım iflasa ve bataklığa sürüklüyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin adalet ve hukuk karnesine baktığımızda da biz bunu görüyoruz. Siyasal hak ve özgürlükler bakımından 41 OECD ülkesi arasında son sıradayız. İfade özgürlüğünde 149 ülke arasında bugün 129'uncu sıradayız... Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) elindeki dosyaların yüzde 22'si Türkiye'den yapılan başvurulardan ibaret" diye konuştu.
Cumhurbaşkanlığı ile bağlı, ilgili, ilişkili kurum ve kuruluşların 2023 yılı bütçe teklifleri bugün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülüyor.
CHP milletvekili Tutdere komisyonda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni eleştirdi. Tutdere özetle şöyle konuştu:
"SÖYLEDİKLERİMİZİN HEPSİ GERÇEKLEŞTİ, KEŞKE OLMASAYDI: 2018 yılından bu yana ülkemiz Başkanlık Sistemi ile yönetiliyor. Başkanlık Sistemi'nin 4 yıllık pratiğine baktığımızda referandum öncesi CHP olarak ortaya koyduğumuz bütün itirazların maalesef hepsinin bir bir gerçekleştiğini gördük. Biz bu sisteme itirazlarımızı söylerken, 'Bu sistem yasamayı zayıflatır, demokrasiyi yok eder, adalette sorunlar yaratır, adaletin bağımsızlığını ortadan kaldırır.' dedik. Maalesef bu söylediklerimizin hepsi bu dört yıllık süreçte gerçekleşti, keşke bu olmasaydı.
AK PARTİ AYNI PARTİ, TAYYİP ERDOĞAN AYNI TAYYİP ERDOĞAN: Ülkemiz şu anda ciddi bir ekonomik bunalımla boğuşuyor ve bunun temel sebebi içinde bulunduğumuz bu sistem bu sistem. Önce adaleti yok etti, adalet olmayınca denetim olmadı, denetim olmayınca da demokrasi ortadan yok oldu ve demokrasi olmayan bir ülkede de işsizlik, ekonomik buhran ve yoksulluk kol gezmeye başladı. Şu an yaşadığımız temel sorun sistemsel bir sorun. Biz sokakta, çarşıda, pazarda Türkiye'nin dört bir yanında gezdiğinizde halktan da aldığımız mesaj bu. Herkes şunu söylüyor, 'Neden böyle oldu? AK Parti aynı parti, Tayyip Erdoğan aynı Tayyip Erdoğan. Neden biz açız, neden biz yoksunuz' diyorlar. Çiftçilerimiz, 'Neden biz tarlamıza gübre atamıyoruz' diyor. Onlar da sebebin bu sistem olduğunu söylüyorlar.
DÜŞÜNÜN BU ÜLKENİN YÜZDE 62'Sİ ADALETE GÜVENMİYOR: Bu sistem Türkiye'yi adım adım iflasa ve bataklığa sürüklüyor. Şimdi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin Adalet ve hukuk Karnesine baktığımızda da biz bunu görüyoruz. Türkiye 2022 Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nde 140 ülke arasında 116. Sırada, kendi bölgesinde ise son sırada. Siyasal Hak ve Özgürlükler bakımından 41 OECD ülkesi arasında son sıradayız. İfade özgürlüğünde 149 ülke arasında bugün 129. sıradayız. Sosyal Demokrasi Vakfı'nın 'Yargı Bağımsızlığı ve Yargıya Güven' anketine göre, ülkemizde yargıya güvenenlerin oranı yüzde 38'e kadar gerilemiş durumda. Düşünün bu ülkenin yüzde 62'si adalete güvenmiyor.
AİHM'İN ELİNDEKİ DOSYALARIN YÜZDE 22'Sİ TÜRKİYE'DEN YAPILAN BAŞVURULARDAN İBARET: AİHM raporlarına göre başvuru sayısında Türkiye ikinci sırada. AİHM'in elindeki dosyaların yüzde 22'si Türkiye'den yapılan başvurulardan ibaret. Avrupa ülkeleri arasında en çok hükümlü ve tutukluya sahip ikinci ülkeyiz. Rusya bu konuda birinci sıradaydı Avrupa Konseyi'nden çıkarıldı ve biz bu konuda birinciliğine yükseldik. Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülke arasında 149'uncu sıradayız. Türkiye, 'İnternetin Özgür Olmadığı Ülkeler' listesine alındı. İnsan Hakları Karnesinde de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin durumu çok vahim. Kadına şiddet, işkence ve kötü muameleden dolayı açılmış binlerce soruşturma dosyası var. Anayasa Mahkemesi'nin önünde bulunan dosyalara baktığımızda 110 bini aşkın dosya bulunuyor. Bu da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin karnesinin zayıflığının göstergesi.
CUMHURBAŞKANINA HAKARETTEN 48 BİNDEN FAZLA SORUŞTURMA, 10 BİNDEN FAZLA DAVA VAR: 2021 verilerine göre Cumhurbaşkanı'na hakaretten şu an 48 binden fazla soruşturma, 10 binden fazla açılmış dava var. Cumhuruyla kavgalı bir Cumhurbaşkanı ve bir Cumhurbaşkanlığı Sistemi var. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ekonomik karnesi de zayıflarla dolu. UYAP verilerine baktığımızda şu anda 23 milyon 546 bin derdest icra dosya sayısı var.
SONUÇ; MUTSUZ BİR ÜLKE, BU SİSTEM MUTLAKA DEĞİŞTİRİLMELİ: 2022 yılı itibariyle 14 milyon kişi devletin sosyal yardımları sayesinde hayatlarını idame ettire biliyorlar, bu Türkiye için çok vahim. Avrupa ülkeleri arasında Arnavutluk'tan sonra en düşük asgari ücrete sahip ülke haline geldik. Uluslararası Şeffaflık Derneği'nin Yolsuzluk Algı Endeksi'nde 180 ülke arasında 96'ncı sıradayız. Sonuç, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde mutsuz bir Türkiye, yoksul bir Türkiye, gençleri yurt dışında istikbal arayan bir Türkiye. Bu sistem mutlaka değiştirilmeli, bu sistemi ilk sandıkta halkımız inşallah değiştirecektir."
Son Dakika › Güncel › Tutdere: 'Siyasal Hak ve Özgürlükler Bakımından 41 Oecd Ülkesi Arasında Son Sıradayız; AİHM'in Elindeki Dosyaların Yüzde 22'si Türkiye'den' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?