Tüsiad Başkanı Boyner: Göstergeler Yüz Kızartıcı Boyuttadır - Son Dakika
Güncel

Tüsiad Başkanı Boyner: Göstergeler Yüz Kızartıcı Boyuttadır

Tüsiad Başkanı Boyner: Göstergeler Yüz Kızartıcı Boyuttadır

?türkiye'nin Erkek Bakış Açısına Hapsolmayan Bir Kadın-Erkek Eşitliği Politikasına İhtiyacı Var"

07.03.2011 12:51

? Türkiye'nin Erkek Bakış Açısına Hapsolmayan Bir Kadın-Erkek Eşitliği Politikasına İhtiyacı Var"

" Son yıllarda kadın cinayetlerinde yaşanan artış ürkütücü boyutlardadır; her gün bir kadının kocası, sevgilisi ya da aile yakınları tarafından öldürüldüğü haberlerini almak içimizi acıtmaktadır.

?

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, 8 Mart Kadınlar Günü kapsamında yazılı bir açıklama bir açıklama yaptı.

Açıklamada aşağıdaki görüşlere yer verildi:

?Ülkemizde kadınların statüsü ile ilgili göstergeler yüz kızartıcı boyuttadır. Erkek egemen bakışın toplumsal ve siyasal yaşama hakimiyeti bu tablonun ortaya çıkmasındaki en derin etkendir. Bu bakış kadını aile içindeki geleneksel rolüne hapsetmekte ya da bu rolü dönüştürme çabalarına duyarsız kalmaktadır. Oysa kadınların toplumdaki siyasi, sosyal ve ekonomik statüsünün güçlenmesi, demokratik gelişmişliğin ve toplumsal refah seviyesinin en önemli göstergelerinden biridir. Nüfusun yarısının potansiyelini gerçekleştirebilmesi ve toplumdaki fırsatlardan eşit yararlanabilmesi, ülke yönetimlerinin başlıca hedefleri arasında olmalıdır.

2010 yılı verilerine göre istihdama katılan kadınların oranı gelişmiş ülkelerde %57'nin üzerindeyken Türkiye'de sadece %24'tür. Kadın ile erkeğe biçilen farklı roller, eğitim eksikliği, iş ve aile dengesini kurmaya yardımcı mekanizmaların azlığı ve sosyal güvenceden yoksunluk, kadınları etkileyen ağır sorunlardır. Kadınların çalışma hayatında katılımını artırmak için iddialı hedefler koyulması ve buna ulaşmak için bütünlüklü politikalar uygulanması gereklidir. 2023 yılında dünyanın en büyük 10. ekonomisi olmayı hedefleyen Türkiye'nin, kadınlarını ekonomik güce ortak etmeden gerçek anlamda gelişmiş bir ülke olmasını bekleyemeyiz"

"KARAR ALICILARI ETKİLEYECEĞİNİ UMUYORUZ"

"Kadınların ekonomideki rolünün sadece kadınları değil kadın-erkek tüm toplumu ileri taşıyacak bir konu olduğunu bilerek, çözüm süreçlerine erkeklerin de aktif olarak katılmasını zorunlu görüyoruz. Bu konuyla ilgili farkındalığı artırmak için TÜSİAD Kadın-Erkek Eşitliği Çalışma Grubu olarak ?Çalışma Hayatında Kadınö konulu bir dokümanter film hazırladık ve bir konferansla gündeme taşıdık. Ayrıca hazırladığımız 45 saniyelik bir spot film de bu hafta televizyonlarda ve sinema salonlarında yayınlanmaya başladı. Sivil toplum örgütlerinin kesintisiz çabalarının, mevcut tabloyu değiştirme yönünde karar alıcıları etkileyeceğini umuyoruz.

Kadınların ülke yönetim kademelerinde eksik temsili bir diğer önemli sorun alanıdır. Bir yandan kamuda çok sayıda kadının yer aldığı fakat yöneticilik düzeylerine yükselmede ciddi bir elemeye maruz kaldıkları görülmektedir. Bunun yanında yerel siyasette ve parlamentoda da kadın temsili çok düşük düzeydedir; % 9'luk kadın milletvekili oranımız % 19 olan dünya ortalaması ve % 20'nin üzerindeki Avrupa ortalamasının çok gerisindedir. Kamu kurumlarının yönetim pozisyonlarında ve siyasette kadın-erkek eşitliği esas olmalıdır. Ülkenin yarısını oluşturan kadınların eşit bir şekilde temsil edilemiyor olması, görüşlerinin, istek ve ihtiyaçlarının politikalara sınırlı yansımasına yol açmaktadır. Haziran ayında yapılacak genel seçimde, siyasi partilerin milletvekili aday belirleme süreçlerinde ?eşit temsil" ilkesini göz önünde bulundurmaları büyük önem taşımaktadır"

"KADIN CİNAYETLERİNDE YAŞANAN ARTIŞ ÜRKÜTÜCÜ BOYUTLARDADIR"

"Bir taraftan kadınların eğitime, çalışma yaşamına ve siyasete daha fazla nasıl katılabileceği üzerine akıl yorarken, diğer taraftan kadınların hala yaşam hakkının bile ciddi tehlike altında olması tahammül edilir bir durum değildir. Son yıllarda kadın cinayetlerinde yaşanan artış ürkütücü boyutlardadır; her gün bir kadının kocası, sevgilisi ya da aile yakınları tarafından öldürüldüğü haberlerini almak içimizi acıtmaktadır. Ölümlerin büyük bir çoğunluğunun, gerekli tedbirler alındığı takdirde önlenebilir olması durumu çok daha vahim kılmaktadır. Yapılan araştırmalar, aile içi şiddetle ilgili başvurularda son yıllarda yaşanan artışın nedenlerden birinin, var olan şiddetin artık gizlenmemesi ile ilgili olduğunu; şiddete uğrayan daha çok kadının bunu saklamak yerine adli mercilere başvurmayı tercih ettiğini göstermektedir. Kadına yönelik şiddetin kendi kendine yok olması beklenemez. Adli mercilere başvuran şiddet mağduru kadınlar süreç sırasında yeniden mağdur edilmemeli, yasal sorumlular başta olmak üzere ilgili tüm taraflar üzerlerine düşen görevi hakkıyla yerine getirmelidir. 8 Mart günü, kadın sorunlarının kamuoyunda tartışılması için önemli bir vesile olmakla birlikte, toplumsal cinsiyet uçurumunu kapatmak için sürekli, samimi ve somut çabalara ihtiyaç bulunmaktadır. İster özel ister kamu sektöründe isterse siyasi partilerde olsun tüm kurumsal yapılardaki ?liderlik anlayışının" kurumların ve politikaların geniş etki alanını dönüştürmede en büyük etken olduğu unutulmamalıdır. Başta siyasetçiler olmak üzere toplumun tüm aktörlerinin, gerekli politika ve eylem planlarının oluşturulması ve hayata geçirilmesinde kararlılık göstermesi gereklidir. TÜSİAD olarak bu toplumsal dönüşümün gerçekleşmesi için verdiğimiz desteği sürdüreceğiz"

"ÇALIŞMA HAYATINDA KADIN"

Bu arada TÜSİAD 40. Yıl faaliyetleri kapsamında, kadınların ekonomiye katılmasının sadece kadını değil, kadın-erkek tüm toplumu ilgilendirdiği anlayışıyla, ?Çalışma Hayatında Kadın" temalı 16 dakikalık kısa film ve 45 saniyelik bir reklam spotu hazırlandı. Nur Ger başkanlığındaki TÜSİAD Kadın-Erkek Eşitliği Çalışma Grubu?nun girişimiyle hazırlanan filmler mevcut durumun nedenlerine dikkat çekmeyi, çözüm önerilerini paylaşmayı ve kamuoyundaki farkındalık çalışmalarına katkı sağlamayı amaçlamaklıyor

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tüsiad Başkanı Boyner: Göstergeler Yüz Kızartıcı Boyuttadır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement