Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nda başlatılan ve turunçgilin üretim sezonunu uzatması hedeflenen "Turunçgil Çeşit Geliştirme Projesi"nde yeni çeşitlerin fidanları toprakla buluşturuldu.
Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri (TYMSİB) Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, sektör temsilcileri ile Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nde yürütülen "Turunçgil Çeşit Geliştirme Projesi"yle ilgili istasyon müdürü Dr. Davut Keleş ve proje yürütücüsü Dr. Güçer Kafa'dan bilgi aldı.
Proje kapsamındaki seraları gezen heyet, yeni geliştirilecek çeşitlerin fidanlarını dikti.
Kaçmaz, burada yaptığı konuşmada, projeyle uluslararası pazarlarda Türkiye'de geliştirilen ve marka haline getirilebilecek yeni çeşitlere kavuşmayı ümit ettiklerini belirterek, şöyle devam etti:
"Türkiye'de narenciye hasat dönemi çok kısa. O dönem geldiğinde kısa zamanda hasat edilmesi, hasat için gerekli işçilerin bulunması ciddi bir mesele. Bunun ötesinde hasat edilen ürünleri pazara indirdiğimizde fiyatlar anında düşüşe geçiyor ve üreticilerimiz hak ettiği değeri alamıyor. Pazarlayamadığımız ürünü götürüp depoya bırakıyor, depoda ürünün raf ömrü azalıyor, kalitesi düşüyor ve dolayısıyla albenisi azalıyor. Tüm bu sıkıntıları aşmanın yolu, bu projenin tamamlanmasına bağlı. Bu proje başarı ile tamamlandığında narenciye üreticisi de sektör üyeleri de şaha kalkacak."
Narenciyenin tanıtımı ve pazarlanması kadar Ar-Ge çalışmalarına da ağırlık verdiklerini anlatan Kaçmaz, "Amacımız, yeni türlerin geç ve erken çeşitlerinin bölgemize adaptasyonuyla narenciye ihracat sezonun uzaması ve dünya pazarlarında Türk meyve sebzesinin uzun süre yer almasını sağlamak. Biz bu hedefimize ulaşma doğrultusunda tüm paydaşlarımızla birlikte hareket etmekteyiz" dedi.
Yaş meyve sebze ihracatında narenciyenin çok önemli yer tuttuğunu vurgulayan Kaçmaz, "Amacımız, narenciyenin üretim ve ihracat sezonunu uzatarak, Türkiye'nin her zaman narenciye pazarlarında var olduğunu dünyaya göstermek. Aynı zamanda Türkiye ekonomisine net döviz girdisi sağlamaktır. 2023 ihracat hedefimize ulaşmak için bütün paydaşlarımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.
Kaçmaz, dünyadaki tüketici tercihinin artık daha kolay soyulabilen meyveler üzerine kaydığını belirterek, "Yapılan çalışmalardan iyi neticeler alacağımıza inanıyorum. Şu ana kadar izlenimlerimiz bu doğrultuda" dedi.
Alata Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Dr. Davut Keleş de yeni geliştirilecek çeşitleri toprakla buluşturduklarını belirterek, sektör temsilcilerinin de bu projeyi sahiplenmesinin başarı şansını artırdığını ifade etti.
Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) Başkanı Ahmet Dursun Şahin ise sektörün erkenci ve geççi yeni çeşitlere ihtiyaç duyduğunun altını çizerek, bu çalışmayı yıllardır sabırsızlıkla beklediklerini söyledi.
Son Dakika › Güncel › Mersin'de Turunçgil İhracatını Artacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?