Türkmenistan'ın "Süs Ağaç"Ları Bilecik'ten - Son Dakika
Güncel

Türkmenistan'ın "Süs Ağaç"Ları Bilecik'ten

Türkmenistan\'ın "Süs Ağaç"Ları Bilecik\'ten

Bilecik'in Osmaneli ilçesinde 350 dönüm alanda üretilen 50 bin kadar ağaç süs bitkisinin büyük çoğunluğu Türkmenistan'a peyzaj amaçlı ihraç ediliyor.

11.10.2016 11:17

MUHSİN ARSLAN - Bilecik'in Osmaneli ilçesinde 350 dönüm alanda üretilen 50 bin kadar ağaç süs bitkisinin büyük çoğunluğu Türkmenistan'a peyzaj amaçlı ihraç ediliyor.

İlçede kurulu Yalova Tarım AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Taner Engin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, peyzaj amaçlı kullanılan çam, çınar, mazı, erguvan, topak ve Asya gibi süs bitkisi ağaçları ürettiklerini söyledi.

Yaz ve sonbahar dönemlerinde 35 kişi istihdam ettiklerini vurgulayan Engin, bu anlamda ilçe ekonomisine önemli katkı sağladıklarını kaydetti.

Bu süs ağaçların yüzde 80'ini Türkmenistan'a ihraç ettiklerini, kalanının da yurt içinde çeşitli projelerde değerlendirildiğini anlatan Engin, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 6 yıldır Türkmenistan'daki hipodrom, havaalanı, yol ve park projelerinde Osmaneli'nden giden ağaçlar kullanıldı. Türkmenistan'a yaptığımız ihracattan yıllık yaklaşık 4 milyon dolar gelir elde ediyoruz. Geri kalan yüzde 20'yi de ağırlıklı olarak İstanbul ve Bursa'ya pazarlıyoruz. Sabiha Gökçen Havalimanı ile Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne kullanılan peyzaj ağaçlarının 3 binini biz verdik. Süs bitkilerin ağaç ayağını üretiyoruz. Yani küçük çiçekten ziyade büyük ağaçlar. 350 dönüm alanda yıllık ortalama 50 bin ağaç süs bitkisi üretiyoruz."

Engin, Türkiye'de süs bitkisi sektörünün son yıllarda gelişme gösterdiğinin altını çizdi.

Süs bitkilerinin insanın ruhuna ve göz zevkine hitap ettiğini, doğaya görsellik verdiğini ifade eden Engin, "Halk tarafından süs bitkisi, lüks ve ekstra bir harcama gibi anlaşılsa da aslında şehirlerin planlamasında, parklarda, bahçelerde ve havaalanlarında gördüğümüz ağaçlandırma çalışmalarıdır. Bu zamanla gelişen bir sektör ve gelişmeye devam ediyor." diye konuştu.

Osmaneli İlçe Belediye Başkanı Münür Şahin ise Yalova'da Osmangazi Köprüsü'nün yapılmasıyla bölgedeki arsa ve tarla fiyatlarının artış gösterdiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Seracılık ve çiçekçilik anlamında Türkiye'de ilk akla gelen yerlerinden biri Yalova'ydı. Ancak değerlerin artmasından dolayı belirli bir kısmın konutlara dönme ihtimali gözüküyor. Dolayısıyla iklim açısından ve imkanlar açısından peyzaj, sera ve çiçekçilikte en yakın yer Osmaneli. Şimdi üniversiteyle de bir işbirliğimiz var. Peyzaj, seracılık üzerine önümüzdeki zamanlarda bir bölüm açılmasını bekliyoruz. Girişimcimiz, bu işin Osmaneli'de çok başarılı bir şekilde yapılabileceğini ispatlamış oldu. Ortada bir işçi istihdamı, üretim ve ilçeye katma değer söz konusu. Bu anlamda mutluyuz."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkmenistan'ın 'Süs Ağaç'Ları Bilecik'ten - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement