Türkiye ve Japonya, Ertuğrul'un Hikayesini Hafızalarda Taze Tutmak İçin El Ele Verdi - Son Dakika
Güncel

Türkiye ve Japonya, Ertuğrul'un Hikayesini Hafızalarda Taze Tutmak İçin El Ele Verdi

Türkiye ve Japonya, Ertuğrul\'un Hikayesini Hafızalarda Taze Tutmak İçin El Ele Verdi

Japonya'nın Kuşimoto kasabası yakınlarında batan Ertuğrul Fırkateyni'nin Türk Japon dostluğunun dönüm noktasını oluşturan unutulmaz hikayesi, iki ülkenin işbirliğiyle beyazperdeye aktarılacak Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi ile Kuşimoto Belediye Başkanı, deniz altında ebedi uykudaki askerlerin anısına, Ertuğrul'un battığı yere dalacak Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Serdar Kılıç: “Türkiye ile Japonya arasındaki dostluk, gerçekten emsali olmayan bir dostluk. Biz gerçekten birbirimize kalplerimizle komşuyuz” Kuşimoto Belediye Başkanı Katsumasa Tashima: "(Ertuğrul kazasında ölenler) hala okyanusun derinliklerinde uyuyorlar. Biz de bu trajedinin yaşandığı bölgeye mümkün olan en yakın yerde, suyun altındaki şehitlerin ruhlarına saygılarımızı sunmak istiyoruz”

07.10.2013 11:18

TOKYO/KUŞİMOTO - Duygu Özbay - Türkiye ve Japonya, 1890 yılında Kuşimoto kasabası açıklarında batan Ertuğrul Fırkateyni'nin hikayesinin hafızalardan silinmemesi için bir dizi projeye imza atmaya hazırlanıyor. Ertuğrul'un hikayesinin, dünya çapında gösterime girmesi hedeflenen bir film ve önümüzdeki günlerde hayata geçirilecek bir dalış projesiyle yeni nesillere aktarılması planlanıyor.

Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamid tarafından iade-i ziyaret ve dönemin Japon imparatoruna hediye götürmek amacıyla adaya gönderilen Ertuğrul Fırkateyni, 16 Eylül 1890 tarihinde dönüş yolundayken Kuşimoto'nun Oşima adası açıklarındaki kayalıklara çarparak batmıştı. Yalnızca 69 denizcinin sağ kurtulduğu kazada, Amiral Osman Bey'in de aralarında bulunduğu 580'den fazla denizci hayatını kaybetmişti.

Türk-Japon dostluğunun miladı olarak nitelenen Kuşimoto halkının denizcilere yaptığı unutulmaz yardım, şimdi iki ülke hükümetlerinin işbirliğiyle beyazperdeye aktarılıyor. Yüksek bir bütçeyle çekilmesi ve dünya çapında izleyiciyle buluşması planlanan filmin yönetmenliğini ödüllü Japon yönetmen Mitsutoshi Tanaka, yapımcılığını ise Türkiye'nin önde gelen firmalarından Böcek Yapım'ın üstleneceği belirtiliyor.

Ertuğrul'a yönelik bir diğer dikkat çekici proje de Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Serdar Kılıç ile Kuşimoto Belediye Başkanı Katsumasa Tashima tarafından gelecek haftalarda hayata geçirilecek. Kılıç ile Tashima, deniz altında ebedi uykudaki Türk askerlerinin anısına, Ertuğrul'un battığı yere dalacak. İkiliye, daha önce defalarca bölgede dalış yapan ve Ertuğrul Fırkateyni'nden geriye kalan binlerce parçayı gün ışığına çıkaran dalış eğitmeni ve Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü Ertuğrul Projesi Başkanı Tufan Turanlı da eşlik edecek.

"Bu bir dostluk destanı"

Türkiye'nin Tokyo Büyükelçisi Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Ertuğrul" film projesinin senaryo çalışmalarının yakında biteceğini, yönetmeni belirlenen filmin Türk hükümeti, Japonya Dışişleri Bakanlığı, Kuşimoto Belediyesi ve çeşitli firmaların desteğiyle çekileceğini belirtti.

Göreve başladığından bu yana proje için yoğun çaba harcadığını, ciddi anlamda ilerleme kaydetmek amacıyla konuyla ilgilenen bir komite de oluşturduğunu anlatan Kılıç, bu sayede senaryo çalışmalarının hız kazandığını, bütçe için para toplama çalışmalarının ise sürdüğünü söyledi. Kılıç, şunları kaydetti:

"Türkiye ile Japonya arasındaki dostluk, gerçekten emsali olmayan bir dostluk. Bu kadar birbirinden uzak fakat bu kadar birbirine yakın iki ülke... Biz gerçekten birbirimize kalplerimizle komşuyuz. Onun için 'Biraz daha büyük düşünün, bunu yalnızca Türkiye-Japonya piyasalarına değil, dünya piyasalarına çıkacak bir film haline getirelim' dedim. O bakış açısıyla biraz daha maliyetler de büyüyecek. Çünkü denizde film çekebilmek çok zor, stüdyolar gerektiriyor. Ama her ne olursa olsun bunu bu şekilde çekmek lazım. Bu bir dostluk destanı ve bunun da bu şekilde yansıtılması lazım."

Film, kazanın 125. yıl dönümüne yetişecek

Projeye ilişkin bilgi veren Kuşimoto Belediye Başkanı Tashima da film için Türk ve Japon yetkililerle uzun zamandır görüşmelerde bulunduklarını, yönetmenliğini bu yıl Montreal Uluslararası Film Festivali'nde ödül kazanan Mitsutoshi Tanaka'nın üstleneceği filmin senaryosunun ise Japonya'nın önde gelen senaristlerinden Komatsu Eriko ve Türk senaryo ekibi tarafından hazırlandığını söyledi.

Filmin bütçesi için Türkiye ve Japonya'nın 300'er milyon Japon yeni katkıda bulunmasının kararlaştırıldığını ve söz konusu meblağa ulaşmak için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Tashima, projeye sponsor olmak isteyen firmaların desteğini beklediklerini vurguladı. Geçtiğimiz günlerde Türkiye'de büyük bir fabrikanın temelini atan Japon lastik firması Sumitomo'nun da projeye finansal destekte bulunma kararı aldığını belirten Tashima, "Büyük bir firmanın sponsorluğunu yakaladığınızda, diğer firma ve kuruluşların da ilgisini çekersiniz. Biz de bunun beklentisi içindeyiz. Türkiye'deki kuruluşların da desteğini bekliyoruz" diye konuştu.

Filmin takviminin de belirlendiğini kaydeden Tashima, "2015'te Ertuğrul Fırkateyni'nin geçirdiği kazanın 125. yıl dönümü olacak. Filmi, bu tarihten önce tamamlamayı hedefliyoruz. Bu nedenle çekimler yakında başlayacak" dedi. Tashima, şöyle devam etti:

"Bu film, Ertuğrul'un eşsiz hikayesini yeni nesillere aktarmanın en güzel yolu olacak. Öte yandan, Kuşimoto halkının o dönemde gösterdiği cömertlik günümüzde yavaş yavaş kaybolmaya başladı. Atalarımız bizden çok daha cömertti. Filmin, bu anlayışı günümüz Japon halkına yeniden kazandıracağını ümit ediyorum."

Büyükelçi ve belediye başkanı, okyanusa birlikte dalacak

Büyükelçi Serdar Kılıç, Ertuğrul'un battığı bölgeye dalma planını ise ekim ortasında hayata geçirmeyi düşündüklerini belirterek, etkinlik öncesinde Belediye Başkanı Tashima ile Tufan Turanlı'dan birkaç günlük eğitim alacaklarını, daha sonra dalışı beraber gerçekleştireceklerini kaydetti. Kılıç, Japon basınının dalışa yoğun ilgi gösterdiğini de ifade etti.

17 Ekim'de dalmayı planladıklarını belirten Kuşimoto Belediye Başkanı Tashima da amaçlarının Ertuğrul kazasında hayatını kaybedenleri anmak olduğunu söyledi.

Tashima şunları kaydetti:

"Ertuğrul Fırkateyni'nde 652 kişinin bulunduğu tahmin ediliyordu. Bunlardan sadece 69'u kurtuldu. 580'den fazla kişinin öldüğü kaza sonrasında, denizden yaklaşık 240 kişinin cesedi çıkartılabildi. Bu demek oluyor ki geriye kalanlar hala okyanusun derinliklerinde uyuyor. Biz de bu trajedinin yaşandığı bölgeye mümkün olan en yakın yerde, suyun altındaki şehitlerin ruhlarına saygılarımızı sunmak istiyoruz."

Kazanın kurbanlarını anmak için her ayın 16'sında Ertuğrul Şehitliği'ni bizzat ziyaret ettiğine ve temizlediğine de değinen Tashima, "Japonya'da her ayın aynı gününde aile üyelerinin mezarlarını ziyaret etmek bir gelenektir. Bu geleneği, Ertuğrul şehitleri için de yerine getirmeye çalışıyorum" diye konuştu.

Tokyo Büyükelçiliği'nde "Ertuğrul Sergisi"

Öte yandan, Türk ve Japon yetkililer tarafından Ertuğrul Fırkateyni'ne ilişkin olarak yürütülen çalışmalar, film ve dalış projesinin yanı sıra bir sergiyle devam edecek.

Tufan Turanlı'nın Ertuğrul'un battığı bölgeden çıkarttığı ve daha önce sergilenmeyen pek çok enkaz parçası ile Kuşimoto'nun Oşima adasındaki müzeden getirilecek bazı eserler, Türkiye'nin Tokyo Büyükelçiliği tarafından düzenlenecek sergiyle tanıtılacak.

Üst düzey bir katılımla gerçekleşmesi planlanan "Ertuğrul Sergisi"nin açılışı, 29 Ekim tarihinde büyükelçilik binasında yapılacak ve sergi 3 hafta süreyle gezilebilecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye ve Japonya, Ertuğrul'un Hikayesini Hafızalarda Taze Tutmak İçin El Ele Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement