NAZLI YÜZBAŞIOĞLU/ FATİH HAFIZ MEHMET - Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, yurtlarını terk etmek zorunda kalan sığınmacılara kapılarını açıp, yardım eli uzatan Türkiye'nin hem Macaristan'ın hem de Avrupa'nın güvenliği için çok şey yaptığını belirtti.
Büyükelçi Kiss, Türkiye'deki ramazan geleneklerine dair izlenimlerini, Türk dostlarıyla iftar sofrasında bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti ve iki ülke ilişkilerini AA muhabirine değerlendirdi.
"Türkiye ve Avrupa'nın geleceği birbirinden ayrılamaz." diyen Kiss, "Türkiye bir çok tehdide maruz kalmasına rağmen savaş nedeniyle evinden yurdundan olmuş milyonlarca insana yardım ediyor. Türkiye, Macaristan'ın ve Avrupa'nın güvenliği için çok şey yapmaktadır. Macaristan'ın bu konudaki net tutumu şudur ki Türkiye ve Avrupa'nın geleceği birbirinden ayrılamaz." açıklamasında bulundu.
Macar hükümeti adına Türkiye'ye duyulan saygı ve takdiri ileten Büyükelçi Kiss, "Macaristan ve Türkiye arasındaki ilişkiler yüzyıllara dayanıyor. Bazı dönemlerde çok daha yoğun temas halindeydik. Bu temaslarımız sırasında birbirimize karşılıklı sevgi, saygı ve değerler temelinde yaklaşmamız gerektiğini öğrendik." dedi.
"Benim için iftar sofrasının vazgeçilmezi mercimek çorbası"
Türkiye'ye 2011'de Macaristan'ın İstanbul Başkonsolosu olarak gelen, 3 yıl İstanbul'da yaşadıktan sonra 2014'te büyükelçi olarak Ankara'da yaşamaya başlayan Kiss, burada bulunduğu 7 yıl içinde birçok ramazan geçirdiğini vurguladı. Macar Büyükelçi, "Ramazanın maneviyatından etkilenmemek mümkün değil. Ramazanda insanların birbirine duyduğu saygı ve sevgiyi özellikle fark ettiğimi vurgulamak istiyorum." diye konuştu.
Macaristan'ın Ankara Büyükelçiliğinin ev sahipliğinde bu yıl üçüncü kez siyasetçi, diplomat, iş adamı ve gazetecileri bir araya getiren bir iftar daveti de veren Kiss, "Üç yıl önce acaba Türk dostlarımızın bize gösterdiği sevgi ve saygıya nasıl karşılık verebiliriz diye düşündük. Bu iftarda Antalya'dan, İzmir'den, İstanbul'dan bizi şereflendiren birçok dostumuz var. Bildiğim kadarıyla bir Avrupa ülkesi olarak sadece biz bir iftar yemeğiyle Türk dostlarımızı selamlıyoruz." dedi.
Kiss, Türk yemeklerine ve iftar sofralarına dair izlenimini "Hem benim hem de çocuklarım ve ailem için iftarların olmazsa olmazlarından biri mercimek çorbasıdır. Bunun yanında da hünkar beğendi." diye anlattı.
"Ramazan insanların barışma dönemi"
Ramazana özgü geleneklere de tanık olduğunu belirten Kiss, özellikle iftar saatinden hemen önce Kuran-ı Kerim okunmasını, gün batımında akşam ezanıyla orucun açılmasını, ramazanın insanların maneviyatına ve ruhuna kattığı şevki görmekten etkilendiğini söyledi.
Kiss, ramazanın manevi atmosferinin insanları bir araya getirdiğine dikkati çekerek, "Ramazan'a özgü durumlardan biri de, bu ayın insanların birbiriyle barıştığı bir dönem olması. Tabi ki biz diplomatların, büyükelçilerin görevi ülkeler arasında bu barışı değerlendirmek. Bunu sağlayabilecek en önemli araçlardan biri karşılıklı güvenin tesisi." ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Türkiye ve Avrupa'nın Geleceği Birbirinden Ayrılamaz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?