Hüseyin Karatepe - Türkiye, yükselen dış ticaret hacimi ve ekonomisindeki istikrarı ile birçok sektörde olduğu gibi takı sektöründe de dünyada söz sahibi olmaya aday bir ülke haline geldi.
Avrupalı bazı altın ve pırlanta üreticisi ülkelerin, küresel bazda altın fiyatlarının artmasıyla maliyet sıkıntısı yaşamasının yanı sıra ekonomilerini bölgedeki krizin etkilemesi, Türkiye'nin sektördeki önemini arttırmasını sağladı.
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Favori Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Selami Özel, altın ve pırlanta takı üreticisi bazı ülkelerin maliyet sıkıntısı çektiğini ifade ederek, kuyumculukta Türkiye'nin çok eskiden gelen köklü bir bilgi ve üretim tecrübesine sahip olduğunu kaydetti.
Türkiye'de altın ithalatına başlanmasından sonra sektörün gelişiminin çok arttığına işaret eden Özel, bu süreçten sonra modern fabrikaların kurulduğuna, üretimin, kalitenin, ürün çeşitliliğinin ve ihracatın arttığına dikkati çekti.
Özel, Türkiye'nin komşu ülkelere göre kuyumculukta oldukça ileri bir seviyede olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
"Şu anda üretim ve ihracatta bizim önümüzde olan İtalya maliyet sıkıntısı çekiyor. Üretimini Çin gibi doğu ülkelerine veya daha mantıklı olarak Türkiye'ye kaydırmak zorunda. Aksi halde rekabet gücünü kaybeder. Bu bizim için önemli bir fırsat. Yani Türkiye biraz destek ve iyi bir organizasyonla Türki cumhuriyetler, Rusya, balkanlar, Orta Doğu ülkeleri ve Avrupa'nın altın ve pırlanta takı üretim ve ihracat merkezi olabilir."
Türk kuyumculuk sektörünün, 20 yılda sıfır ihracattan dünya ikinciliğine yükseldiğini ifade eden Özel, şu anda sektörde 400 bin kişinin istihdam edildiğine fakat sektöre ilişkin rahatlatıcı politikalarla bu rakamın 5 kat artabileceğine dikkati çekti.
- "ÖTV kalkarsa ihracat artar"-
Özel, Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) sektörün önünü tıkadığını öne sürerek,
"İhracatta diğer ülkelerdeki rakiplerimiz ile rekabet gücümüzü düşürüyordu. Eğer kaldırılması gerçekleşirse ihracatı artırır ve pazarı büyütür" dedi.
Pırlantada alınan yüzde 20 seviyelerindeki ÖTV'nin kaldırılarak, makul bir KDV'ye dönüştürülmesinin sektörün önünü açacağını kaydeden Özel, bu durumun vergiyi artık ürünü satmadan önce değil, sattıktan sonra ödeyecekleri anlamına geldiğini belirtti.
-"Turistler eskiden halı, kilim alırken şimdi takıya yöneldi"-
Turistlerin, Türkiye'de altın ve pırlanta takılara yüksek ilgi gösterdiğine dikkati çeken Özel, "Çünkü, fiyatlarımız ucuz, kalitemiz yüksek, çeşidimiz çok fazla. Bu nedenle her gelen turist eskiden halı, kilim, deri eşya alırken şimdi takı alıp ülkelerine götürüyorlar" dedi.
Özel, turistlerin altın ve pırlantalara olan bu ilgisinin Türkiye'ye hem döviz kazandırdığını hem de ülke tanıtımına katkı sağladığını vurguladı.
-"Güven ortamı geri gelmeden altın normal seviyelere inmeyecek"-
Özel, 2008'den bu yana ABD'de başlayarak dünyaya yayılan kriz ortamının Avrupa Birliği ülkelerinde de ciddi bir şekilde devam ettiğine işaret ederek, bu olayların piyasalardaki güvensizlik ortamını tetiklediğini kaydetti.
Bu durumun, yatırım tercihlerinde avro ve dolardan uzaklaşarak altına yönelmeye neden olduğunu ifade eden Özel, "Bu da fiyatlarının yükselmesine sebep oluyor. Bu durum birden çok ve kimsenin tam kontrolünde olmayan ekonomik ve siyasi olayların seyrine bağlı olduğu için güven ortamı geri gelmeden altının normal seviyelere inmeyeceğini söyleyebiliriz" dedi.
Altın fiyatlarının artmasıyla iç pazardaki altın satışlarında da bir düşüş olduğuna dikkati çeken Özel, söz konusu satışların 5 yılda yüzde 70 seviyelerinde bir düşüşle 130 tondan 40 tonlara gerilediğini ifade etti.
Özel, kuyumcuların da bu talep düşüklüğüne karşı satışlarını arttırmak için düşük gramajlı üretim yaptığını fakat buna rağmen cirolarındaki düşüşün durdurulamadığını belirtti.
Yayıncı: Zülal Eser - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Türkiye, Takıda Liderliğe Aday - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?