Türkiye Rekabet Kurumu Başkan Yardımcısı Ali Demiröz, "2012 yılında birbirleriyle anlaşarak rekabete aykırı hareket eden 4 sürücü kursuna ceza verdik. 4 sürücü kursuyla ilgili de soruşturmamız devam ediyor" dedi.
Türkiye Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu (TUSEKON) tarafından Kundu Turizm Bölgesi'ndeki IC Green Palace Otel'de düzenlenen ve 14 Kasım'da başlayan Antalya Çalıştayı'nın 4. oturumu gerçekleştirildi.
"Sürücü eğitiminin kalitesi ve rekabetin korunmasında ücretlendirmenin önemi" başlıklı oturumda konuşan Türkiye Rekabet Kurumu Başkan Yardımcısı Ali Demiröz, kurumun 1994 yılında Türkiye'de tüm mal ve hizmet piyasalarında firmalar ve şirketler arasındaki rekabetin korunması amacıyla kurulduğunu anlattı.
Piyasanın kendi başına bırakılması halinde teşebbüslerin anlaşma yaparak tüketiciler aleyhine fiyatı yükselttiğini ve rekabeti bozduğunu belirten Demiröz, kurumun herhangi bir teşebbüsten, bir sınırı olmaksızın bilgi isteyebildiğini ve istenilen bilginin gelmemesi halinde o teşebbüsü cezalandırabildiğini ifade etti.
Kurumun Türkiye'nin en büyük şirketlerinden en küçüklerine kadar yerinde incelemeler yapabildiğini anlatan Demiröz, şirketlere gelen uzmanlara karşı konulması halinde, o şirkete cirosunun binde 5'i oranında ceza verildiğini kaydetti. Demiröz, şirketlerde yaptıkları araştırma sonucu rekabetin ihlaline karar verilmesi halinde ise şirketin cirosunun yüzde 10'u oranında ceza verildiğini bildirdi.
Sürücü kurslarından rekabet ihlaliyle ilgili de çok sayıda şikayet aldıklarını anlatan Demiröz, şöyle konuştu:
"En önemli misyonumuz, teşebbüsler bir araya gelip fiyatları yükseltirse ya da pazarları paylaşırsa serbest piyasa ekonomisinin istemediği bir durumla karşı karşıya kalıyoruz. Bu tüketicilerin cebinden fazladan para çıkması anlamına geliyor. Sektörler bu anlaşmaları gizli yapıyor. Biz de gizli yapılan bu işleri ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bu doğrultuda 2012 yılında birbirleriyle anlaşarak rekabete aykırı hareket eden 4 sürücü kursuna ceza verdik. 4 sürücü kursuyla ilgili de soruşturmamız devam ediyor. Bu cezaları sadece sürücü kursları sektörüne değil, daha büyük sektörlere de kesiyoruz. Örneğin 2012 yılında 12 bankaya da büyük cezalar kesmiştik."
- "Bazı kurslar ise 2-3 saat sürücü eğitimiyle ehliyet veriyor"
TUSEKON Genel Başkanı İsmail Yılmaz ise ücretler arasındaki farkların sürücü kurslarının hizmetini engellediğini söyledi. Bazı kursların 12-13 saat sürücü eğitimi vererek ehliyet verdiğini anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:
"Bazı kurslar ise 2-3 saat sürücü eğitimiyle ehliyet veriyor. Kazaların çoğu sürücü hatasından kaynaklanıyor. Böyle bir sektörde kıran kırana rekabet yapılıp fiyatlar düşmemeli. Fiyat düştükçe eğitim kalitesi de düşüyor. Hizmet düşerse bu tür kazalar da kaçınılmaz olur. Biz köfteci dükkanıyla, dil kurslarıyla aynı tutulacak bir kurs değiliz. İnsan hayatını ilgilendiren konuda eğitim veriyoruz. Bizim belirlenecek eğitim standardını zorunlu kılmamız gerekiyor."
Türkiye'de 3 bin 375 sürücü kursu olduğunu açıklayan Yılmaz, her ilde bir kurulun oluşturulması ve ildeki taban fiyatlarını belirlemesi gerektiğini vurguladı.
"Her ilin taban fiyatının belirlenmesi amaçlanıyor"
Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü Trafik ve Sürücü Eğitimleri Grup Başkanı Ercan Alpay ise sürücü kurslarının her ildeki maliyetlerinin farklı olduğunu ve her ilin taban fiyatını belirlemesini amaçladıklarını kaydetti. Alpay, bu konuda yönetmeliğe bazı sorunlar nedeniyle istedikleri maddeyi koyamadıklarını ifade etti.
Sürücü kurslarının sorunları, sürücü eğiticilerinin çalışma koşulları ve özlük haklarının konuşulduğu çalıştay, yarın sona erecek. - Antalya
Son Dakika › Güncel › Türkiye Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu Antalya Çalıştayı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?