Bu yıl ilk kez hayata geçirilen ve yurtdışındaki vatandaşlara anavatanlarında staj imkanı sunan Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Türkiye Stajları, 2'inci döneminin de tamamlanmasının ardından son buldu.
Türkiye'deki kamu kurum ve kuruluşlarında staj yapma imkanı bulan Türk öğrenciler, sertifikalarını TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı, İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu ve YTB Başkan Yardımcısı Mehmet Köse'den aldı. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) yurt dışında yaşayan gençlere yönelik olarak başlattığı YTB Türkiye Stajları programının kapanış ve sertifika töreni gerçekleştirildi. Programa, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Birol Akgün ve staj programlarının yapıldığı kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri katıldı. Türkiye Stajları kapsamında Türkiye'de staj yapma imkanı bulan 50 öğrenci, sertifikalarını TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı, İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğulu ve YTB Başkan Yardımcısı Mehmet Köse'nin elinden aldı.
Yurtdışında Türkiye üzerinde algı operasyonları yapılıyor
Kapanış programında öğrencilere seslenen İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğulu, çeşitli tavsiyelerde bulundu. Öğrencilerden bulundukları ülkelerde hemen her alanda aktif olmalarını isteyen Yeneroğlu, bu aktifliğin sağlanması konusunda Türkiye'nin ve Türkçe'nin ne kadar önemli olduğunu anlattı. Stajların 15 Temmuz darbe girişimine denk gelmesi nedeniyle modern demokrasi açısından büyük tecrübelere şahit olunduğunun altını çizen Yeneroğulu, "Sizden önce gelenler 15 Temmuz'u yaşadı. Sadece Türkiye için değil, modern demokrasi için büyük tecrübelerle gittiler. Siz olayların sonrasına şahit oldunuz. Yurtdışına çıktığınızda burada yaşanan tablodan farklı tablo göreceksiniz. Ciddi algı operasyonlarının yürütüldüğünü göreceksiniz. Başta Türkiye ve İslam düşmanlığı olmak üzere yapılan çalışmalar var" şeklinde konuştu.
"Türkiye'de yaşananlar Avrupa'da yaşansaydı totaliter ülke olurlardı"
Yurtdışında Türkiye üzerine yürütülen algı operasyonlarına karşı genç nesillere büyük görevler düştüğünü dile getiren Yeneroğlu, "Ülkelerinize dönünce farklı bir Türkiye ile karşılaşacaksınız. Yürütülen algı operasyonlarına karşı sizlere büyük görevler düşüyor. Öncelikle bunları kendiniz için yapacaksınız. Türkiye'de yaşanan olaylar, Avrupa ülkelerinde yaşansaydı o ülkeler totaliter ülkelere dönüşürdü. Oysa her şeye rağmen Türkiye özgürlükçü demokrasiden vazgeçmemiştir. Sizlerin bu meselelere duyarlı davranıp çalışma yapması gerekiyor. Bunun için öncelikle Türkiye'yi iyi bilmeniz gerekir" açıklamalarında bulundu.
"Ülkelerinizde aktif rol almalısınız"
Programda konuşan bir başka isim YTB Başkan Yardımcısı Mehmet Köse ise, yurtdışında sivil toplum alanında aktif çalışmalara katılmanın önemine vurgu yaparak şunları kaydetti:
"Sizler oradaki üçüncü, dördüncü nesilsiniz. Sizlerin ilişkileri anne ve babanızın üzerinden şekillendi. Sizlerin Türkiye'ye gelip gitmesi çok önemli. Bugün hala oralarda Türk topluluklarından bahsediliyorsa dedelerinizin sayesindedir. Cami, kültür merkezlerinin yapımı için büyük fedakarlıklar gösterdiler. Bu fedakarlıklar olmasaydı şimdi diasporadan bahsedemezdik. Sizler de böyle fedakarlıklar yapmazsanız gelecek nesiller sizleri suçlar. Kültür merkezleri ve derneklerde aktif rol almanız gerekir. Bugün sizler böyle faaliyetlerden uzak durursanız, yarın çocuklarınızın gideceği yer kalmaz. Bizler de elbette kendi vatandaşlarımız için çalışmalar yürütüyoruz. Fakat asıl iş sizlere düşüyor. Sizler yeterli fedakarlıkları yapmazsanız bizlerin desteği sınırlı kalır."
"Çok önemli bir dönemde Türkiye'de bulundunuz"
Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Birol Akgün, içinde bulunduğumuz dönem açısından stajların Türkiye'yi anlamak için büyük önem taşıdığını anlatarak, "Sizin açınızdan böyle bir dönemde Türkiye'de staj yapmanız önemli. Türkiye'nin politik yapısını anlamanız için büyük bir fırsat oldu. Türkiye'de yaşananlar, demokrasiye neden sahip çıkmamız gerektiğini bir kez daha gösterdi. Geçmişte, hoca olduğumuz dönemlerde bile bizler için yurtdışına çıkmak büyük bir olaydı. Şimdi ise YTB gibi kurumlar sayesinde bu engeller aşıldı" diye konuştu.
Konuşmaların ardından sertifika törenine geçildi ve 2'inci dönemde staj yapan 50 öğrenci sertifikalarını aldı. Öte yandan Türkiye Stajları'nın ilk döneminde ise 49 öğrenci Türkiye'ye gelerek staj yapmıştı. Öğrenciler kamu kurum ve kuruluşlarında mesleki tecrübeler edinmenin yanı sıra kültürel ve sosyal etkinliklere de katılarak Türkiye'yi ve Türk toplumunu daha yakından tanıma fırsatı buldu. Staj programına en çok katılım Almanya ve Avusturya'da yaşayan vatandaşlardan oldu. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Türkiye Stajları'nda 2'inci Dönem Sona Erdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?