Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu, Türkiye'nin AB üyeliğini sorgulamadıklarını belirterek, Türkiye'nin bütün fasılların açılması konusunda çaba göstermesi gerektiğini söyledi ve "Fasıllar kapalı kaldıkça yol kapalıdır" dedi.
Basescu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde (TOBB) düzenlenen Yatırım ve Ticaret Forumu'nda konuştu. Basescu, Türkiye'deki temasları sırasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile verimli görüşmeler yaptıklarını söyledi.
Türkiye'nin AB üyeliği konusunda Romanya'nın desteğini yineleyen Basescu, "Biz, Türkiye'nin AB üyesi olma hakkı ve umutlarını hiçbir zaman sorgulamadık" dedi. Üyelik sürecinin duruma göre yavaş veya hızlı ilerleyebileceğine işaret eden Basescu, Türkiye'nin mümkün olduğunca fazla fasıl açılması için çaba göstermesi gerektiğini, müzakereler sonunda da haklı bir kararın çıkacağını belirtti. Basescu, "Elbette Türkiye, siyasi, ekonomik ve sosyal kriterleri yerine getirdikten sonra AB'nin çok önemli bir üyesi olacaktır" diye konuştu.
Romanya Devlet Başkanı Basescu, Türkiye'nin AB üyeliği konusunda nasıl bir yol izlemesi gerektiğiyle ilgili olarak teknik konuların bir an önce halledilerek bütün fasılların açılması gerektiğini kaydetti. "Fasıllar kapalı kaldıkça yol kapalıdır" diyen Basescu, müzakere fasıllarının açılmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.
Foruma katılan işadamlarına Romanya'da yatırım yaptıkları için teşekkür eden Basescu, 2011'deki ziyareti sırasında iki ülkenin karşılıklı ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılmasının kararlaştırıldığını hatırlattı. Basescu, bu süre içinde 1,5 milyar dolarlık bir artış kaydedildiğini, 2 yıl içinde de 10 milyar dolar hedefine ulaşılacağını umduğunu söyledi.
Küresel ekonomik kriz sonrasında Romanya'nın diğer AB ülkelerine nazaran kendisini kolay ve hızlı toparladığına dikkati çeken Basescu, bunun nedeninin o dönemde Romanya'da "cesur bir hükümet bulunmasının ve kararlı kararlı adımlar atması" olduğunu söyledi. Basescu, bu yıl yüzde 3,5-4 oranında ekonomik büyüme öngördüklerini belirtti.
"Sizlere olan mesajım çok basit: Romanya'ya inanın" diyen Basescu, AB üyesi ülkelerle aralarındaki farkı kapatmak konusunda ülkesinin yatırımlara ihtiyaç duyduğunu bildirdi.
Yatırımlar konusunda Avrupa'nın mali kaynaklarından bahseden Basescu, Romanya'da şirketi olan bütün işadamlarının bu kaynaklardan yararlanabileceğinin altını çizdi. Yabancı yatırımcı çekilmesi konusunda uyguladıkları devlet teşviklerine değinen Basescu, iş adamlarına Romanya'da iş yeri açmaları durumunda çalışanlara verecekleri maaşların bir kısmının devlet tarafından karşılanacağını kaydetti.
Türk şirketlerinin Romanya'dan 18 milyon avroluk devlet desteği aldığına işaret eden Basescu, "Her Türk yatırımcısı Romanya'ya geldiğinde kendisini bir Rumen ya da AB üyesi yatırımcı gibi hissedebilir" diye konuştu.
Basescu, altyapı ve enerji yatırımlarının kendileri için öncelikli olduğunu vurguladı ve özellikle "yeşil enerji" konusunda ciddi devlet desteği verdiklerini ifade etti.
Gıda sanayisinin hükümet tarafından desteklenen bir diğer alan olduğunu kaydeden Basescu, tarım ürünlerinin işlenmesi konusunda eksikleri olduğunu, sadece hammadde ihracatı yapan ülke olmakla kalmayıp tarım ürünlerini de değerlendiren bir ülke olmak istediklerini söyledi.
Basescu, sağlık alanında yapılacak yatırımlara da açık olduklarının altını çizerek, sağlık turizmi alında yapılacak yatırımlara, özellikle de kaplıca turizmi açısından Romanya'nın ciddi kaynaklara sahip olduğunu belirtti.
Ülkedeki bürokratik engellerin en aza indirmesiyle ilgili çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Basescu, her iki ülke işadamlarının üçüncü ülkelere yapacağı yatırımlar konusunda da "Eğer Türk ve Rumen şirketleri potansiyellerini bir araya getirirlerse, hem mali hem de teknik potansiyellerini ortaya koyarlarsa eminim ki Türkmenistan, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan gibi ülkelerde başarılı olabilirler" dedi. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Türkiye-Romanya Yatırım ve Ticaret Forumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?