Türkiye-polonya diplomatik ilişkilerinin 600. yılı Roma'da da kutlandı.
Roma'da bu yıl 5'incisi düzenlenen Diplomasi Festivali kapsamında, Yunus Emre Enstitüsü Roma Türk Kültür Merkezi'nde Türkiye ve Polonya büyükelçilikleri tarafından, "Barış Kahvesi" temasıyla bir etkinlik düzenlendi. Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Aydın Sezgin ve Polonya Büyükelçisi Wojciech Ponikiewski'nin ile Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Mehmet Paçacı'nın da katıldığı etkinlikte, Türkiye-Polonya diplomatik ilişkilerinin tesisinin 600. yılı dolayısıyla bu tarihi süreç üzerine bir de konferans verildi.
Etkinliğin açış konuşmasını yapan Büyükelçi Sezgin, iki ülke ilişkilerinin güzel bir tarih ve hikayeye dayandığını belirterek, "Bu nedenle hem Ankara, hem de Varşova buna ilişkin kutlamalara büyük önem atfetmektedir. Her iki ülkenin de yakın dostu olan İtalya'nın başkentinde bu kutlamayı yapmaktan mutluyum" dedi.
Bir dostluk vasıtası olan kahve teması etrafında etkinliğin yapılması fikrinin Polonyalılar tarafından üretildiğini anlatan Sezgin, "Bu nedenle Polonyalı arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bir kahve ülkesi olan İtalya'da bu etkinliği gerçekleştirmenin ayrı bir önemi ve değeri var" diye konuştu.
İki ülke tarihine ilişkin kısa bir hatırlatma yapan Büyükelçi Ponikiewski ise, kültürel ilişkilerin de hep güçlü olduğuna dikkat çekerek, "Örneğin biz kahveye 'kawa' deriz ve bu Türkçeden gelir. Ayrıca Türk dostlarımız, Polonya'nın bölünmesine de karşı durarak, bize destek olmuşlardır" dedi.
Bir öğrenci değişim programı olan Erasmus kapsamında Polonya'ya her yıl 3 bin Türk öğrencinin geldiği bilgisini de paylaşan Polonyalı misyon şefi, böylece söz konusu programda Türklerin ilk sırada yer aldığını kaydetti.
Ponikiewski ayrıca, her yıl 500 bin Polonyalı turistin Türkiye'yi ziyaret ettiğini de dile getirdi.
"OSMANLILARA TÜRK OLDUKLARINDAN UTANMAMALARINI BİZ HİSSETTİRDİK"
Bunun ardından yapılan konferansta Türkçe konuşan Cracovia Jagellonica Üniversitesi'nden Türkolog Prof. Piotr Nykiel, Polonya-Türkiye diplomatik ilişkilerinin tarihi sürecini anlattı.
Anlattığı bazı anekdotlarla konuyu irdeleyen Nykiel, "Osmanlılara Türk olduklarından utanmamalarını hissettiren de Polonyalılar ve Macarlardır" dedi. Nykiel, iki milletin aslen yakınlaşmasının 19. yüzyılda olduğu da sözlerine ekledi.
Daha sonra İtalyan Yazar Alessandro Meluzzi ve Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Osman Serim de, kahve kültürü ve tarihi üzerine birer konuşma yaptı.
Etkinlikte ayrıca, Polonya çizgi ve desenlerinin hakim olduğu kırktan fazla fincan, kupa ve bardağın sergilendiği "Glass@Cup Polish Design Stories" adlı serginin de açılışı yapıldı.
XVII. yüzyıla kadar uzanan ve kahve içen çeşitli Osmanlı-Türk figürlerinin olduğu fotoğraf ve gravürler ile kahvenin serüvenini takip eden her döneme ait aksesuarlar yer aldığı sergi, 7 Kasım 2014 tarihine kadar açık kalacak.
Konferansın ardından konuklara, Türk ve Polonya mutfağından lezzetler ile Türk kahvesi ikram edildi. - İtalya
Son Dakika › Güncel › Türkiye-Polonya İlişkilerinin 600. Yılı Roma'da Kutlandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?