ANKARA'da, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü'nün katkılarıyla Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) tarafından hazırlanan, 'Türkiye'nin Sivil Anayasa Yolculuğu Projesi'nin tanıtımı yapıldı.
Ulucanlar Cezaevi Müzesi'nde düzenlenen tanıtım programında, HUDER Genel Başkanı Hasan Oymak katılımcılara, 'Türkiye'nin Sivil Anayasa Yolculuğu Projesi'ni anlattı. Oymak, toplantının hikayesi ve ruhu olan bir mekanda gerçekleştiğini belirtti. 1982 Anayasası'nın çıkarıldığı günden bu yana tartışıldığını söyleyen Oymak, "1982 Anayasası'nı değiştirmeye yönelik ilk çalışmalar 1987 yılında başlamıştır. Yani 37 yıldan bu yana darbe anayasasından kurtulmak ve sivil bir anayasaya sahip olmak amacıyla pek çok taslak hazırlanmış, makaleler yazılmış, çalıştaylar düzenlenmiş, farklı hükümetler tarafından irade ortaya konulmuşsa da muhtelif nedenlerle mutabakat sağlanamamış ve sadece bazı maddelerde değişiklik yapmakla yetinilmiştir. 1982 Anayasası, 1987 yılından bu yana, 23 seferde tam 184 kez değişmiş, adeta yamalı bohçaya dönmüş, ancak yeni bir anayasa yapılma ihtiyacını ortadan kaldıramamıştır" dedi.
'ÇIKIŞ NOKTASI, CUMHURBAŞKANI'NIN ÇAĞRISI'
Dünyada son yıllarda yaşanan hızlı gelişmeler ve yeniliklerin, yeni ve yenilikçi bir anayasa ihtiyacını zorunlu kıldığını belirten Oymak, "Artık zamanın ruhuna uygun, topluma dinamizm katan, demokratik, özgürlükçü, 'Türkiye Yüzyılı'na yakışır, toplum sözleşmesi niteliğinde milli ve egemen bir anayasa yapmak elzemdir. Sayın Cumhurbaşkanımız bu amaca yönelik olarak, 'Tüm siyasi partilere, tüm sivil topluma, akademi mensuplarına sesleniyorum; en ideal anayasa metnini bulmak için konuşalım, tartışalım, müzakere edelim' çağrısı yapmıştır. İşte 'Türkiye'nin Sivil Anayasa Yolculuğu' projemizin çıkış noktası bu çağrıdır. Hukuki Araştırmalar Derneğimiz, 81 ilde örgütlü yapısı ile toplumumuzun görüşlerini, hassasiyetlerini, taleplerini ölçme ve sürece katkıda bulunma imkanına sahiptir. Bu gerekçeyle yola çıktık ve Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünün destekleriyle huzurunuzdayız" ifadelerini kullandı.
'TÜM VATANDAŞLARIN ELİ DEĞMELİDİR'
Oymak, projeyi şeffaf ve katılımcı bir süreçle tasarlayacaklarını vurgulayarak, "Biliyoruz ki anayasa ancak toplumun sürece katılımıyla sivilleşebilir. Anayasa, bir toplumun birlikte yaşamak konusundaki temel uzlaşı zeminini, bu yaşamanın koşul ve kurallarına ilişkin tasavvurunu, ortak gelecek tahayyülünü temel alan ve yansıtan bir metin olmak zorundadır. Anayasaya, tüm vatandaşların eli değmelidir. Bu kapsamda sadece hukukçuların değil, sivil toplum kuruluşlarından esnafa, sanayicilerden eğitimcilere, çiftçilerden ilahiyatçılara kadar her meslek grubundan, her bölgeden vatandaşlarımızın görüşlerini, hassasiyetlerini, öneri ve eleştirilerini alarak, proje sonunda elde edeceğimiz çıktıları ilgili kurumlara sunmayı hedefliyoruz. Bunun için mümkün olan en kapsamlı programlarla sivil toplum, vatandaş ve hukukçuların anayasa gündemiyle buluşmalarını sağlayacağız. 7 bölgede yapacağımız programlarla, sivil anayasanın ülke sathında istişare edilmesine vesile olacağız. HUDER'in kadim geçmişi, yıllardan bu yana hukuk sistemimize katkısıyla oluşan tecrübesi, 7 bölgeye hakimiyeti ve tüm üyelerimizin özverili çalışması bu projenin sağlıklı bir sonuca ulaşmasını kolaylaştıracaktır" diye konuştu.
'UYGUN ZEMİN HAZIRLAYACAĞIZ'
Oymak, 7 bölgede yapılacak programlarla, ülke genelinde anayasa buluşmaları gerçekleştireceklerini kaydederek, " Karadeniz'in incisi Samsun, Osmanlı'nın kadim başkenti Bursa, Anadolu'nun batıya açılan kapısı Eskişehir, medeniyetler beşiği Bitlis, Ege'nin merkezi İzmir, turizm başkentimiz Antalya ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin öncü şehri Gaziantep'te yapacağımız anayasa buluşmalarını, Ankara'da yapacağımız final programıyla tamamlayacağız. Saygılı, ön yargıdan uzak, uzlaştırıcı, rütbe, statü, yetki, yaş veya meslek grubundan kaynaklı ayrımcılık olmaksızın herkese eşit mesafede yürüteceğiz. Katılımcıların, ister isim bildirerek, ister bildirmeden, ister sözlü isterse yazılı olarak, ister eleştirerek, isterse öneride bulunarak ama mutlaka serbestçe kendilerini ifade etmeleri için uygun zemin hazırlayacağız. Milletimizin olmazsa olmazlarını ve yenilikçi fikirlerini öğreneceğiz. İklim değişikliği, yapay zeka gibi hususların, elektronik katılım hakkı, halkın yasa teklifi verebilmesi, sürece etkin katılabilmesi gibi yenilikçi fikirlerin uygulamasına yönelik istişareler gerçekleştireceğiz. İnanıyoruz ki tüm bu çalışmalar, beklenen niteliklere sahip bir sivil anayasanın toplumsal mutabakatla hayata geçirilmesine önemli ölçüde katkıda bulunacaktır" dedi.
Haber-Kamera: Ruken KADIOĞLU-Canberk ÖZTÜRK/ANKARA,
Son Dakika › Güncel › Türkiye'nin Sivil Anayasa Yolculuğu Projesi Tanıtıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?