MediaCat dergisi Şubat sayısında Dora Research ile birlikte kapsamlı bir araştırma gerçekleştirerek, markaların tüketicilerin zihinlerinde oluşturdukları cinsiyet algılarına dair ilginç sonuçlar ortaya çıkarttı.
Günümüzde her marka tüm iletişim çalışmalarıyla ve hedef kitleyle temas kurduğu her noktada tüketicinin zihninde feminen ya da maskülen bir izlenim bırakıyor. MediaCat bu algıları ortaya koymak için cep telefonu, GSM operatörü, beyaz eşya, ev elektroniği, gazlı içecek, hızlı tüketim ürünleri, süpermarket, televizyon kanalı, gazete, banka, kredi kartı, havayolları ve otomotiv başlıklı toplam 13 kategorinin bulunduğu Türkiye'nin 81 markasına dair kapsamlı bir araştırma yürüttü.
Araştırma süreci
Dora Araştırma ve Danışmanlık tarafından yapılan bu çalışma, online anket metodolojisi kullanılarak 2-9 Ocak tarihleri arasında, Türkiye'nin sosyo-ekonomik, cinsiyet ve yaş dağılımını yansıtan, Türkiye temsili İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Malatya, Gaziantep, Tekirdağ, Kayseri, Trabzon, Samsun ve Erzurum'un bulunduğu 12 ilde, 1.044 katılımcının katkılarıyla gerçekleştirildi.
Yüzde 52'si erkek, yüzde 48'i kadın olan katılımcıların yaşları 15 ile 55 arasında değişmekle birlikte, ortalama yaşları 34,2 olarak belirlendi. Türkiye'nin sosyo-ekonomik dağılımına uygun bir şekilde AB (yüzde 16), C1 (yüzde 25), C2 (yüzde 26) ve D (yüzde 33) kitlelerinden katılımcılarla görüşüldü.
Marka cinsiyeti nedir?
'Markanızın Cinsiyeti Ne?' başlıklı araştırma sosyal medyada da büyük ilgi gördü. Okuyucular tarafından yaratılan "markalarincinsiyeti" başlığı, 31 Ocak'ta Twitter'da ilk sırada yer alan "trending topic" olurken, sosyal medya kullanıcılarının marka cinsiyet tahminleri birbiriyle yarıştı.
Pazarlama iletişimi literatürünün en sık başvurulan kavramlarından biri olan marka kişiliği, markaların birer karakteri olduğunu ve insanlara ait özelliklerin markalar içinde kullanabileceğini ortaya koyuyor.
Bu marka kişiliğini oluşturan en önemli unsurlardan biri de cinsiyet. Tüketiciler tarafından her markaya erillik ya da dişillik atfediliyor. Bazı kategoriler ve o kategorilerde yer alan markalar doğaları gereği bir cinsiyetle birlikte anılıyorlar. Örneğin, tıraş bıçağı kategorisi eril; makyaj malzemeleri kategorisi dişil olarak algılanıyor. Bu kategoriler için pazarlama iletişimi yaklaşımları hitap edilen cinsiyetin kodları dikkate alınarak şekillendiriliyor ve marka kişiliği bu kodlara göre inşa ediliyor.
Türkiye'de marka cinsiyeti
Katılımcılarla yapılan görüşmeler sonucunda ortaya çıkan verilere göre, en maskülen markalar sırasıyla Tuborg, Efes Pilsen, Mercedes Benz, Ford, BMW, Volkswagen, Türkiye İş Bankası, Audi, Habertürk, Ziraat Bankası, Renault, Toyota, Zaman, Honda ve Fiat oldu.
Araştırmada elde edilen diğer sonuçlara göre en feminen markalar da sırasıyla Şok, BİM, Migros, Kipa, Tansaş, Burger King, Fanta, Profilo, Carrefour, Siemens, FOX, Kanal D
Real, Mc Donalds ve Dominos olarak belirlendi.
Marka cinsiyeti ve Türkiye'deki büyük markaların cinsiyetleri hakkındaki detaylı bilgileri MediaCat'in Şubat sayısında okuyabilirsiniz.
Son Dakika › Güncel › Türkiye'nin Önde Gelen Markalarının Cinsiyeti Belirlendi! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?