´Türkiye´nin Offset Taahhüdü 12 Milyar Doları Aştı´ - Son Dakika
Güncel

´Türkiye´nin Offset Taahhüdü 12 Milyar Doları Aştı´

´Türkiye´nin Offset Taahhüdü 12 Milyar Doları Aştı´

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İzmir'de 2'nci Küresel Havacılık, Uzay ve Offset Konferansı'na Katıldı.

07.10.2010 21:00

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İzmir'de 2'nci Küresel Havacılık, Uzay ve Offset Konferansı'na katıldı. Bakan Gönül, ilk Türk uçağının hangardan çıkmak üzere olduğunu söyledi. Gönül, Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın 2009 yılı rakamlarına göre toplam 12 milyar doların üzerinde offset taahhüdü alındığını, bunun 4.5 milyarlık kısmının gerçekleştiğini belirterek, 10 yılda yaklaşık 8 milyar dolar tutarındaki offset taahhüdünden faydalanılacağını söyledi. 2009 yılı verilerine göre savunma sanayinin büyüklüğünün 2.3 milyar dolara ulaşmış ihracat 800 milyon doları aştığını ifade etti.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İzmir'in Gaziemir İlçesi'nde 300 firma ve 17 bin çalışanıyla üretim yapan Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi A.Ş'de (ESBAŞ) düzenlenen 2. Küresel Havacılık, Uzay ve Offset Konferansı'na katıldı. Bakan Gönül, toplantıda yaptığı konuşmada. Ulusal havacılık sanayinin gelişmesinde offsetin önemini vurgulayarak, Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın 2009 yılı rakamlarına göre toplam 12 milyar doların üzerinde offset taahhüdü alındığını, bunun 4.5 milyarlık kısmının gerçekleştiğini belirterek, 10 yılda yaklaşık 8 milyar dolar tutarındaki offset taahhüdünden faydalanılacağını söyledi. 2009 yılı verilerine göre savunma sanayinin büyüklüğünün 2.3 milyar dolara ulaşmış ihracat 800 milyon doları aştığını ifade etti. Gönül, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarının karşılanma oranının yüzde 45'e ulaştığını, 2011'de yüzde 50'nin hedeflendiğini belirterek, hazır ithalatının yüzde 10'a düştüğünü söyledi. Türkiye'nin havacılık sektörüne Avrupa ülkelerinden önce girdiğini 1. Dünya Savaşı'nda uçak kullanıldığını hatırlatan Gönül, kurulan uçak fabrikalarının sipariş alamadığı için kapandığını dile getirerek, şöyle konuştu: ''Ben göreve geldiğimde hangarlar bomboştu. Bakan olarak 'bu nasıl oluyor' diye oraya heyet gönderdim. Heyeti içeri almadılar, 'biz özel sektörüz' dediler. Halbuki savunma bakanları, TSK Vakfı'nın mütevelli heyeti başkanıdır. Bu fabrikalarda TSK Vakfı'nın fabrikalarıdır. Sonradan teftiş edildi çekincelerinin nedeni anlaşıldı ve kadro değiştirildi. Sonra diğer kadro da başarılı olmayınca bugünkü kadro geldi. Şimdi çok başarılılar. Şu anda uçak sanayimizde yalnızca dışardan gönderilen F16 montajı değil, Awacs uçağının tamamı yapılıyor. İlki ABD'de yapıldı gerisi burada yapılıyor. Yeni F16 plusların üretimi ve motoru TEİ (Tusaş Motor Sanayi A.Ş) de yapılacak. İki yıl evvel jet motoru yaptı. Teknik olarak yaptığı en önemli şey helikopterlerin kullandığı bilgisayarları yapmasıdır. İlk Türk uçağı bugünlerde hangardan çıkmak üzeredir. Tüm projeleriyle burda yapıldı. Daha öncekilerin projeleri dışardan alınmıştı. En büyük insansız uçak hangardan çıktı ve uçuş denemelerine başladı. Eğitim uçaklarının modernizasyonu, F16 uçağımızın modernizasyonu savunma sanayinde yapılıyor. O kadar büyük bir mücadeledir ki bunun müesseseleşmesi gerekir. Belli kadrolarla kaim olmaması gerekir. Bunun yolu da bu toplantılar gibi bu sanayinin benimsenmesinin kitlelere mal olması, teknolojiyi üretenlerin teknolojiye sahip çıkmalarıdır.'

MEKSİKA MODELİ ÖNERDİ

Savunma Bakanlığı Müsteşarı Murat Bayar, ise savunma sanayinin gelişmesinde Meksika modeli önererek, ''Meksika savunma sanayinde 10 milyar ciro yaratmış durumda. Bu da 10 yıl içinde gerçekleşmiş. Bu nasıl oluyor? ABD'ye yakınlığı ve rekabetçi üretim merkezi olarak öne çıkmışlar. Bunu da kümelenme modeliyle yaptılar. Türkiye'de kümelenme son derece önemli. Türkiye'de 5- 6 milyar dolarlara nasıl ulaşabiliriz? Burada otomotiv sektörü örnek alınabilir. Havacılığın dinamikleri, kullandığı hammadde bundan çok farklı değil. Offseti bu anlamda sivil ve askeri havacılıkta ayrım yok bir bütün olarak düşünüyoruz. Bir hava aracında bir sürü parça var. Hepsine girilebilir yan sanayi gelişebilir' dedi.

Bakan Gönül, ESBAŞ Başkanı Kaya Tuncer'in antika otomobil sergisini gezdi.

İLK TÜRK UÇAĞI HÜRKUŞ

Milli Savunma bakanı Vecdi Gönül, basın mensuplarının sorusu üzerine hangardan çıkmaya hazırlanan ilk Türk uçağı için şunları söyledi:

''Dizaynı tamamen TUSAŞ tarafından yapılmış, ismini de ilk pilot şehitlerimizden Vecihe Hürkuş'un adını verdiğimiz 'Hürkuş' isimli uçak, aşağı yukarı tamamlandı ve hangardan çıkmak üzere. Bu eğitim uçağı ama önemli olan bu teknolojinin Türkiye'ye kazanılmasıdır. Değişik yerlerde de kullanılması mümkün' dedi.

Bakan Gönül sorular üzerine yaptığı açıklamada, ''Milli tankın projesi tamamlandı. Prototipin çalışmalarına başlandı. Biliyorsunuz Otokar'ın aldığı bir ihaledir ama Kara Kuvvetleri'mizle beraber çalışıyor. Üretimdeki katkı, yeni tip yeni nesil bir milli tank olması yönündedir. Burada da Kara Kuvvetlerimizin bilgi ve deneyimi devreye girmektedir' dedi.

UÇAK TEKNOLOJİSİ OKULU AÇILDI

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Gaziemir Belediyesi ve Ege Üniversitesi işbirliği kapsamında yapımı tamamlanan Ege Üniversitesi Ege Meslek Yüksekokulu, Uçak Teknolojisi Programı Ahmet Eroğlu Eğitim Tesisi'nin açılış törenine katıldı. 10 ay içinde tamamlanan ve kapasitesi 400 öğrenci olan okulda bu yıl 30 öğrenci okuyacak. Okula hayırsever Eroğlu ailesi 2 milyon lira bağışlarken Savunma Sanayi Müsteşarlığı 4 milyon dolar değerinde destek verdi.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, açılış töreninde yaptığı konuşmada ara eleman sıkıntısına dikkat çekerek, Hindistan'dan teknik eleman getirmeyi bile düşündüklerini söyledi. Bakan Gönül, şöyle konuştu:

''Bu okulda açılacak uçak teknolojisi programının sadece İzmir'deki havacılık yan sanayi gelişimine değil bu sektörün diğer bölgelerde de gelişimine destek vereceğini düşünüyorum. İzmir'de öne çıkacak sektör için okulun önemi büyük olacaktır. Ara kademe insan gücü ihtiyacının karşılanmasında önemli katkısı olacaktır. Havalimanı olduğu halde sefer yapılmayan bir ülke konumundaydık. Diğer taraftan askeri uçak sanayi TUSAŞ ve TEI şimdi daha önceki üretiminin birkaç misline ulaştı. Özellikle TUSAŞ'ın taşıdığı sorumluluk, 700 milyon dolarlardan 10 milyar doların üzerine çıktı. TUSAŞ'ta teknik eleman sıkıntısı çok büyük. Bir ara Hindistan'dan mı ara eleman getirelim diye aramızda konuştuk.'

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, okulun yapımına katkı koyanlara teşekkür plaketi verdi. Açılış kurdelesini kestikten sonra okulu gezen Bakan Gönül, otomobil lastiğinin jantına benzeyen parçayı tutarken Rektör Prof. Dr. Yılmaz, ''Efendim o tuttuğunuz şey parça boeing uçak motorlarının bir parçası ve 18 bin dolar değerinde' dedi. Bu açıklama protokolde gülüşmelere neden oldu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel ´Türkiye´nin Offset Taahhüdü 12 Milyar Doları Aştı´ - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement