Konya'da robotik teknolojiler alanında yapay zeka ve insansı robotlar üzerinde çalışmalar yapan Akınsof firması, 'Akıncı-2' adını verdiği insansı robotunu üretti. 'Akıncı-2' ayakları üzerinde durabiliyor, yürüyebiliyor, odaklama yaparak birden fazla nesneyi tanımlayabiliyor. Ellerini kullanarak cisimleri tutup kavrayabiliyor ve kendisinden araştırması istenen şeyleri interneti kullanarak ansiklopedik tarayıp anlatabiliyor. Firma, 2015 yılında kuracağı robot fabrikasıyla da seri üretime geçmeyi planlıyor.
Akınsoft Yönetim Kurulu Başkanı Bilgisayar Yüksek Mühendisi Özgür Akın, Türkiye'nin ticari anlamda ürettikleri ilk insansı robotu olan 'Akıncı-1'in sorulan sorulara cevap verebilme, matematiksel işlemleri yapabilme ve görüntüyü takip edip komutları yerine getirebilme yeteneğine sahip olduğunu söyledi.
ROBOT, İNSANI TANIYOR
65 kilo ve 1.60 santimetre boyundaki 'Akıncı-2', gövde üzerinde 26, ellerinde 20 eklem olmak üzere toplam 46 eklemden oluşan insansı bir yapıya sahip. 4 yıl süren çalışmanın ardından ürettikleri 'Akıncı-2'nin ise daha gelişmiş olduğuna dikkat çeken Özgür Akın, şu bilgileri verdi:
"Akıncı-2 üç boyutlu görebilme, insanı tanıyabilme, şekil değil artık nesneleri tanıyabilme ve tutabilme özellikleri var. Bunun yanında sizi duyup, anlayıp verdiğiniz komutları icra edebilme kabiliyetine sahip. Ayrıca interneti kullanarak verdiğiniz konuda araştırma yapıp ansiklopedik bilgi verebiliyor. 'Akıncı-2', 46 eklemle insana yakın bir çok hareketi gerçekleştirebiliyor. Ellerini tam olarak kullanabiliyor. Aldığı komutları yerine getiriyor ve arka planda yapay zeka dediğimiz yazılımlar tarafından yorumlanıp farklı karar mekanizmaları oluşturabiliyor. Şekil tarama ve algılama sistemleriyle tanıyabiliyor ve karar verebiliyor. Renkleri ayırt edebiliyor. Bunun ne amaçla kullanıldığına karar verebiliyor ve bu doğrultuda hareket edebiliyor. Örneğin bir su bardağını tanıyıp içindeki suyu başka bir bardağa boşaltabiliyor. Bir insan hareketleriyle yürüyebiliyor. Programlanması durumunda ise birçok faaliyeti yerine getirebilecek özelliğe sahip."
HEDEF SERİ ÜRETİM
Özgür Akın, 'Akıncı-2'nin bütün elektronik alt yapısının kendi mühendisleri tarafından hazırlandığını ve sadece mikroçipler hariç bütün ürünlerin robotik laboratuvarlarında geliştirildiğini kaydetti. 2015 yılında kuracakları fabrika ile seri üretime geçmeyi planladıklarını ifade eden Akın, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İlerdeki hedefimiz, 2015 yılında robotik teknolojiler konusunda seri üretime geçmeyi ve ülkemizde robot fabrikaları kurmayı planlıyoruz. Bu konuda yolumuz zor ve uzun görünse de zamanımız kısa. Bugüne kadarki hedeflerimizi gerçekleştirdik. Bundan sonraki hedefimizi gerçekleştireceğiz. 2015 yılında Türk robotlarının seri üretimle endüstride, sanayiye evlerimize ve iş yerlerimize kadar girmesini sağlayacağız. Akıncı-3'ü de 6- 7 ay gibi kısa bir sürede üreteceğiz."
MKY(İA/COŞ) - Konya
Son Dakika › Güncel › Türkiye'nin İnsansı Robotu 'Akıncı-2' Üretildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?