Konya'da daha önce 'Akıncı' adıyla 3 insansı robot üreten ve daha sonra bu sistemi geliştirip 'Ada' adıyla garsonluk yapabilen 3 robot daha üreten bilgisayar yazılım programı şirketi Akınsoft, Türkiye'nin ilk insansı robot üretim fabrikasını kuruyor. Fabrikanın temelinin 26 Aralık günü düzenlenecek törenle atılacağını belirten Akınsoft Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Akın, fabrikada kafeteryada görsonluk yapabilecek 'Ada' ve 'Akıncı' adını verdikleri robotla birlikte son geliştirdikleri havaalanlarında yol gösterip, bilet satışı yapabilecek 'Ada Hostes' adlı robotların seri üretimini gerçekleştireceklerini söyledi. Robot üretimi için şu ana kadar 10 milyon liralık yatırım yaptıklarını anlatan Özgür Akın, robot fabrikasıyla birlikte yatırımlarının 20 milyon lirayı bulacağını belirtti
İLK ÜRETİMİMİZ AKINCI SERİSİ
Akınsoft Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Akın, 1995 yılında kurulan şirketlerinin vizyonlarından en önemlisinin robotik teknolojiler konusunda ar-ge faaliyetlerini yürütmek olduğunu söyledi. Bu vizyon doğrultusunda 2009 yılında robotik laboratuarlarını kurduklarını belirten Akın, "Laboratuarlarımızda Ar-Ge çalışmaları yapmaya başladık. Yaptığımız çalışmalar sonucunda 2011 yılında belirli aralıklarla Akıncı-1, Akıncı-2 ve Akıncı-3 insansı robotları ürettik. Ürettiğimiz her seri de robotlarımıza yeni işlevler kazandırdık. Akıncı serileri ses algılama, görüntü algılama ve çeşitli hareketlerde faaliyet gösterebiliyor. Sorulan bir takım sorulara cevap veriyor. Verilen komutlar doğrultusunda başını sağa ve sola hareket ettirebiliyor. Ellerini ve kollarını kaldırıp indirebiliyor. Masa üzerindeki bir bardağı alarak içerisindeki suyu dökebiliyor. Kollarını ve ayaklarını hareket ettirebiliyor. " dedi.
ADA SERİSİ CAFELERDE HİZMET VERİYOR
2013 yılında ise bu robotların daha gelişmiş modeli olan 'Ada' serisinin üretimini yaptıklarını ve ürettikleri insansı robot olan 'Ada' serisinin kafe olarak hizmet veren uygulama merkezlerinde garson olarak hizmet verdiğini anlatan Özgür Akın, şunları söyledi:
"Şuanda bu robotlarımız Cadde Meram Kafe ve Robotik Uygulama Merkezi'nde garson robot olarak görev yapıyor. Mutfakta hazırlanan servisi alarak masalara kadar götürüyor. Müşterilerle konuşarak iletişim kurabiliyor. Ada-1 ve Ada-2'den sonra Ada-3'ü yaptık. Bu robotumuz diğerlerine göre daha gelişmiş bir model. Çünkü uygulama esnasında çıkan problemlerden Ada-3 tamamen arındırıldı."
MASALARIN ARASINDA HARAKET EDİYOR
Kafede hizmet veren Ada robotların çalışma özelliklerini de anlatan Akın, " Robotlar, hizmetlerini masaların arası ve servis yapılacak alana mesafe ve konum sensörleriyle donatılması sayesinde hizmet veriyor. Masada bulunan müşterinin siparişi, bir garson tarafından alınıyor. Bu siparişleri, önlüğü ve bandanası giydirilmiş 'Ada' adı verilen robotlar, bilgisayar aracılığıyla numaralandırılan ve komutu verilen masaya doğru yönlendiriliyor. Kafe içerisindeki masalar arasında kendisi için hazırlanan özel yoldan geçen 'Ada' sipariş verilen masaya ulaştıktan sonra ilk olarak "Merhaba. Cadde Meram Kafe'ye hoş geldiniz. Lütfen servis alanın boş olduğundan emin olun" diyerek uyarıda bulunuyor. Daha sonra tepsiyi masanın üzerine bırakıyor. Birkaç saniye daha bekleyen robot "Afiyet olsun" diyerek geldiği yoldan tekrar servis alacağı mutfak bölümüne gidiyor. 1.5 metre boyu ve 30 kilo gram ağırlığındaki Ada, tepsi üzerinde yaklaşık 5 kilo gram ağırlığı taşıyabiliyor.?? diye konuştu.
HOSTES ROBOTLAR GELİYOR
Son olarak 'Ada Hostes' adı altında yeni bir insansı robot üretimi de gerçekleştirdiklerini belirten Akın, "Bu robotumuz da hava alanlarında, otogarlarda ve alış-veriş merkezlerinde hizmet yapmaya başlayacak. Havaalanında yol gösterici, bilet kesici veya bilet toplayıcı olarak kullanabilecek. ya da AVM'lerde broşür dağıtan bir hostes görevini yapacak. Marketlerde herhangi bir ürünün tanıtımında da kullanılabilecek. Robotlarımız uygulama merkezi tarafından defalarca test edildi ve hepsi hatalarından arındırılmış seri üretime hazır robotlardır." diye konuştu.
ROBOT FABRİKASI KURULUYOR
Robotların seri üretimini gerçekleştirmek için Türkiye'nin ilk insansı robot fabrikasını kuracaklarını da belirten Özgür Akın, ??Bu temel ile Türkiye'nin ilk robot fabrikasının temeli atılmış olacak. Fabrikamız 2016 yılının ocak ayında faaliyete geçecek. Ada robotlarımızın seri üretimine geçmiş olacağız. Akıncı serisinden de farklı robotların seri üretimi orada gerçekleşecek. Şuanda 'Ada' ticari bir ürün olarak hazır. Yakın zamanda da belirli fiyat kriterleri oluşturulduktan sonra satışına başlayacağız. Hostes veya garson olarak görev yapacak olan Ada serimizi Akınsoft uygulama merkezi dışında da görmeye başlayacağız.?? dedi.
ADA HOSTES İSTANBUL'DAKİ HAVA ALANINDA KULLANILABİLİR
Ürettikleri Ada Hostes robotunun İstanbul'da yapımı devam eden üçüncü havaalanında kullanılabileceğine dikkat çeken Akın, ??İstanbul'da yoğun olan hava trafiği nedeniyle üçüncü bir havaalanı yapılıyor. Eğer anlaşmalarımız gerçekleşirse bu hava limanımızda Akınsoft robotları hizmet edebilir. Dünyanın gözü bu havalimanında olacak.
20 MİLYON LİRALIK YATIRIM
Şuana kadar 10 milyon liralık bir yatırım yaptıklarını da kaydeden Özgür Akın, bunun yanı sıra robotik uygulama merkezimizi ve fabrikanın yatırımlarını da işin içerisine katıldığı takdirde yatırımlarının 20 milyon lirayı bulduğunu sözlerine ekledi.
(
Son Dakika › Güncel › Türkiye?nin İlk İnsansı Robot Fabrikası Konya?da Kuruluyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?