Türkiye'nin İç Sularına Antalya'dan 8.5 Milyon Yavru Sazan - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin İç Sularına Antalya'dan 8.5 Milyon Yavru Sazan

Türkiye'nin iç sularına Antalya'dan 8.5 milyon yavru sazan Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü, 350 iç su için balıklandırma çalışması yapıyor.

17.03.2019 11:25

Türkiye'nin iç sularına Antalya'dan 8.5 milyon yavru sazan

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü, 350 iç su için balıklandırma çalışması yapıyor.

Yılda üretilen 8.5 milyon yavru sazan balığı Edirne'den Kars'a tüm sulara bırakılıyor.

ANTALYA - Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Edirne'den Kars'a kadar Türkiye'deki tüm iç suları yılda 8.5 milyon yavru sazan balığı ile balıklandırıyor.

Antalya'nın Kepez üstünde faaliyet gösteren Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü'nde, sazan türleri, alabalık, çipura ve akvaryum balığı üretimi yapılıyor. Enstitünün Türkiye'nin tüm iç sularını sazan balığı ile balıklandırma gibi önemli bir görevi bulunuyor. Enstitü, doğal ortamlarına uygun olarak dev havuzlarda üretimini yaptığı 8.5 milyon yavru sazan balığı ülkenin tüm iç sularını balıklandırıyor.

"Yılda 8.5 milyon sazan"

Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdür Yardımcısı Serkan Erkan, üretim faaliyetleri kapsamında Türkiye'nin yaklaşık 350 iç suyuna balıklandırma çalışmasını her yıl enstitüleri tarafından yapıldığını bildirdi. Erken, bu kapsamda her yıl Kars'tan, Edirne'ye kadar 8.5 milyon yavru balığı iç sulara bırakarak balıklandırdıklarının altını çizdi.

"Aynalı ve pullu sazan"

İç sularda balıklandırma çalışmasını 35 yıldır başarıyla yaptıklarını kaydeden Serkan Erkan, "Aynalı ve pullu sazan yetiştiriciliği yapıyoruz. Ama daha çok pullu sazanla balıklandırma yapıyoruz. Bunun yanında Avrupa ve Afrika yayın balığı üretimi çalışmasına da başladık. Yayın balığının üretimini başardık hedefimiz önümüzdeki yıllarda iç sularımıza yayın balığı da bırakmak. Bunun yanında çupra ve levrek üretimi de yapılıyor. Fakat bu türleri balıklandırmada kullanmıyoruz. Bu daha çok özel sektördeki yetiştiricilere yavru temini amaçlı yapılıyor."dedi.

"Doğal ortamlarında üretim"

Erkan, Tarım ve Orman Bakanlığı adına bütün iç sularda balıklandırma görevini kendilerinin yürüttüğünü kaydetti. Dev havuzlarda üzeri açık ve kapalı olmak üzere sazan balıklarını doğal ortamlarına uygun olarak üretim yaptıklarını ifade eden Serkan Erkan, "Yavru alımında suyun sıcaklığı, asitlik ve bazlık durumu, tuzluluğu hep önemli. Balığın doğal ortamında olan habitatını aynen taklit ederek üretimini yapıyoruz. Sazan balığının 35 yıldır üretimini bir aksamaya mahal vermeden rahatlıkla yapabiliyoruz."dedi.

"Bırakılan balıklar takip ediliyor"

Balıklandırdıkları sularda ertesi yıl popülasyonda ciddi düşüş yaşandığını aktaran Serkan Erkan, " Bizde yaptığımız balıklandırmada sonuç ne diye 2 yıl önce başlattığımız çalışmayı şuan devam ettiriyoruz. Balıklandırdığımız göllerde çipli balık bırakma metodunu uyguluyoruz. Ertesi yıl bıraktığımız balık hangi boya gelmiş popülasyonun durumu ne gibi takip çalışmaları da yapıyoruz. Bıraktığımız balığın yüzde kaçı kalmış çalışması şu anda devam ediyor. Hedefimiz 3-5 yıl içinde bıraktığımız balığın yüzde kaçı yaşıyor, bunu korumak adına neler yapabiliriz üzerine çalışmalarımız devam ediyor." ifadelerine yer verdi.

"Yıllık 500 bin Japon balığı üretimi"

Akvaryum balıkçılığına da yaklaşık 20 yıldır devam ettiklerini aktaran Erkan, " Tür ve türaltı düzeyde 20 çeşit balığın üretimini rahatlıkla yapabiliyoruz. Bunlarda da başı Japon balığı çekiyor. Yıllık 500 bin civarı japon balığı üretimimiz var. Diğer türlerle birlikte toplamda 700-800 bin civarında akvaryum balığını üretip toptancılara veya vatandaşa satabiliyoruz. Ama öncelikli hedefimiz bunu özel sektörde yapan üreticilerle rekabet etmek değil devletin nihai amacı özel sektöre bunu öğretmek üreticiyi teşvik etmektir. Yavaş yavaş balık üretip satmaktan ziyade özel sektörün sorunlarıyla uğraşmaya hastalıklarla ilgili problemlerini çözmeye onlara kaliteli anaç temin etmeye gayret ediyoruz."diye konuştu.

Türkiye\'nin İç Sularına Antalya\'dan 8.5 Milyon Yavru Sazan
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin İç Sularına Antalya'dan 8.5 Milyon Yavru Sazan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement