Bakan Yıldız, Gazprom'un Başkanı Aleksey Miller'e 4 saatlik helekopter turu ile Türk Akımı'nın rotasını gösterdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız il Gazprom'un Başkanı Aleksey Miller "Türk Akımı" boru hattı projesinin muhtemel rotası üzerinde 4 saatlik bir helikopter turu gerçekleştirerek teknik incelemelerde bulundu.
Yıldız, keşif uçuşu sırasında Gazprom'un başkanına 3. havaalanı ve 3. Boğaz köprüsü inşaatları ile Botaş'a ait Silivri'de bulunan doğalgaz depolama tesislerini de gösterdi.
Miller gezi sonrası yaptığı değerlendirmede, dört hattan oluşması planlan Türk Akımı doğalgaz boru hattının Türkiye'ye Lüleburgaz'dan girip İpsala sınırında sonlanmasının planlandığını belirtti.
16 milyar metreküplük ilk boru hattından ilk sevkiyat 2016 Aralık ayında gerçekleşecek. Miller, Türkiye ile doğalgaz fiyatı görüşmelerine değinirken de, "Bugün sayın Bakanla bu konuda yaptığımız görüşmeler, yakın gelecekte varmayı umduğumuz anlaşma doğrultusunda son derece önemli bir adım oldu" dedi.
Bakan Yıldız da, Miller ve heyeti ile Rusya'dan alınan doğalgazın fiyatına yönelik üçüncü bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirtti, "Türkiye'nin hassasiyetinin bu projenin (Türk Akımı) gerçekleşmesi kadar aynı zamanda doğalgaz fiyatlarının olduğunu da söyledik" ifadesini kullandı.
1,5 AY ERKEN TESLİM EDİLDİ
Öte yandan Türkiye'nin dev enerji hamlesi olan TANAP projesi için hayati öneme sahip olan "inşaat koridor hattı" zamanından önce ve en başarılı rıza-ı alım oranıyla teslim edildi.
BOTAŞ TANAP Kamulaştırma Direktörlüğü'nün özverili çalışması ile Mart ayında teslim edilmesi gereken proje yaklaşık bir buçuk ay erken bitirildi. Üstelik projenin geçeceği güzergahlardaki kamulaştırmalar; Enerji Bakanı Sayın Taner Yıldız'ın talimatları gereğince uzlaşma metodu ile yapılınca projenin önü kolaylıkla açılmış oldu. Projenin bu başarısının BOTAŞ TANAP Kamulaştırma Direktörlüğü'nün ciddiyetli ve disiplinli çalışmasına borçlu olduğu belirtiliyor.
İŞTE DEV PROJENİN DETAYLARI
TANAP, Türkiye'nin Gürcistan sınırında Ardahan ili Posof ilçesi Türkgözü köyünden başlayarak Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 ilden geçecek ve Yunanistan sınırında Edirne'nin İpsala ilçesinde son bulacak.
Bu noktadan, Avrupa ülkelerine doğal gaz iletimi yapacak olan TAP Doğal Gaz Boru Hattı'na bağlanacak. Hattın Türkiye içi çıkış noktaları ise Eskişehir ve Trakya bölgesi olacak.
TANAP Projesi kapsamında ilk gaz akışı 2018'de gerçekleşecek.Başlangıç için yıllık 16 milyar metre küp olacak taşıma kapasitesinin, kademeli olarak önce 24 milyar metre küpe ve ardından 31 milyar metre küpe çıkarılması hedefleniyor. TANAP, Türkiye sınırları içerisinde bugüne kadar gerçekleştirilen en büyük çap ve uzunluğa sahip doğal gaz boru hattı projesi olacak.
Son Dakika › Güncel › Türkiye'nin Gurur Turu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?