Türkiye'nin En Büyük Biyoteknolojik İlaç Üretim Tesisinin Temeli Atıldı - Son Dakika
Güncel

Türkiye'nin En Büyük Biyoteknolojik İlaç Üretim Tesisinin Temeli Atıldı

Türkiye\'nin En Büyük Biyoteknolojik İlaç Üretim Tesisinin Temeli Atıldı

Türk ilaç sanayisinin en büyük firmalarından Abdi İbrahim tarafından 100 milyon liralık yatırım bedeliyle Türkiye'nin en büyük biyoteknolojik ilaç üretim tesisi olacağı açıklanan 'Abdibio'nun temel atma töreni, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun katılımıyla gerçekleşti.

26.06.2015 14:12

Türk  ilaç sanayisinin en büyük firmalarından Abdi İbrahim tarafından 100 milyon liralık yatırım bedeliyle Türkiye'nin en büyük biyoteknolojik ilaç üretim tesisi olacağı açıklanan 'Abdibio'nun temel atma töreni, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun katılımıyla gerçekleşti. Törende konuşan Müezzinoğlu, biyoteknoloji alanında Türkiye'nin çok geç kaldığını, açığın ise hızla kapatılacağını belirtirken, Fikri Işık ise tesisin tamamlanmasıyla büyük oranda ithal edilen biyoteknolojik ilaçların Türkiye'de üretilebileceğini söyledi.

İlaç sektörünün önde gelen firmalarından Abdi İbrahim'in Hadımköy'deki tesislerinde yapımına başlanan Türkiye'nin en büyük biyoteknolojik ilaç üretim tesisi olacağı açıklanan 'Abdibio'nun temel atma törenine Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, yönetim kurulu üyeleri, şirket çalışanları ve çok sayıda davetli katıldı. Törende konuşan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Abdi İbrahim'in ilaç sektöründe 100 yılı aşkın faaliyet gösteren Türkiye'nin önemli dinamiklerinden biri olduğunu belirterek, biyoteknolojik ilaç üretim tesisinin yapımı başta olmak üzere çalışmalarından dolayı Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut'a teşekkür etti. Dünyanın en çok önemsediği konuların başında insan sağlığının geldiğini belirten Müezzinoğlu, insan sağlığı ve insanların geleceğe umutla bakabilmesi için ilaç sektörünün önemine vurgu yaptı. Müezzinoğlu: "2005 yılında dünya nüfusu 6 buçuk milyar civarındayken, 2020 yılında ise 7,4 milyar olacağı projeksiyonu var. 65 yaş üstü nüfusun yüzde 9-10'lara ulaşacağını bu projeksiyonlar gösteriyor. Dolayısıyla 65 yaş üstü nüfusun sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için daha çok ilaç tükettiği süreci önümüzde görüyoruz. Yaşam süresinin uzaması bilimin insanlığa yapabileceği en büyük destek ve katkıdır. Bunun gereklerini Türkiye olarak yapmak durumundayız" dedi.

MÜEZZİNOĞLU: "BU ALANDAKİ AÇIĞIMIZI HIZLA KAPATACAĞIZ"

Biyoteknolojinin, Türkiye'nin çok geç kaldığı ancak asla vazgeçemeyeceği alanlardan biri olduğunu kaydeden Müezzinoğlu, "Dünya özellikle son 50 yılda biyoteknolojiyi konuşurken biz yeni yeni konuşmaya başladık. Biz bu dönemde Sağlık Bakanlığı olarak bu dönemde Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı ile Biyoteknoloji Enstitüsü'nü kurduk. Geri kalmanın, geç kalmanın hüznünü yaşamaktansa geleceğe daha çok umutla bakan, tüm dinamiklerimizi devreye sokan bir anlayışla bu alandaki açığımızı hızla kapatacağız. Bu anlamda ilaç sanayiinde kurumsallaşmış güçlü dinamiklerimiz var. Bunların en başında Abdi İbrahim geliyor. Bu özgüveni firmalara daha güçlü verdiğimizde geleceğe ait planları ve projeleri planlanabilir ve hesaplanabilir yaptıklarında inanıyorum ki Türkiye'nin bu anlamda dünya ile yarışır olacaktır" diye konuştu.

FİKRİ IŞIK: "BÜYÜK ORANDA İTHAL EDİLEN BİYOTEKNOLOJİK İLAÇLAR ARTIK TÜRKİYE'DE ÜRETİLEBİLECEK"

Törende konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise 100 milyon lira yatırım bedeliyle temeli atılan tesisin tamamlanmasıyla büyük oranda ithal edilen bioteknolojik ilaçların Türkiye'de üretilebileceğini ifade etti. Yatırım nedeniyle Abdi İbrahim ailesine teşekkür eden Işık, "İnanıyorum ki burada üretilecek ilaçlar sadece ülkemizde değil yurtdışına da ihraç edilecek, ülkemizde önemli bir sorun olan cari açığın da düşürülmesine katkı sunacaktır" dedi.

Fikri Işık konuşmasında Türkiye'nin sağlık ve ilaç alanında AR-GE ve inovasyon çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Işık: "2002 yılında ülkemizde ilaç sektöründe yerli patent başvuru sayısı 14 iken bu sayı 2014'te 27 kat artarak 389'a yükselmiştir. Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu'nun 25. toplantısında sağlık ve biyoteknoloji alanını öncelikli alan olarak belirledik. Yetkinliklerimiz hızla geliştirmemiz gereken biyoteknoloji alanında rekabet üstünlüğü elde etmek istiyorsak Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine daha fazla yoğunlaşmalıyız. Dünyada AR-GE alanında yapılan yatırımlara baktığımızda ilaç ve biyoteknoloji sektörünün ilk sırada yer aldığını biliyoruz. İlaç sektörünün 2013 yılı sonu itibariyle küresel AR-GE harcamaları yaklaşık 137 milyar dolara ulaştı. Türkiye'de ise ilaç sektöründeki AR-GE harcaması yıllar itibariyle artsa bile şu anda henüz 210 milyon liranın altındadır. Bu rakam Türkiye'ye yakışan bir rakam değildir" diye konuştu.

BAKAN IŞIK, FİRMALARDAN AR-GE ÇALIŞMALARINA ODAKLANMALARINI İSTEDİ

Türkiye'nin ar-ge için iyi bir ülke olduğunun altını çizen Işık, yerli firmalardan ar-ge çalışmalarına odaklanmalarını ve daha fazla yatırım yapmalarını istedi.

NEZİH BARUT: "TÜRK İLAÇ SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ İÇİN UMUT VERİCİ BİR ADIM ATILIYOR"

Abdi İbrahim adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut ise temeli atılan Abdibio ile Türk ilaç sektörünün geleceği için umut verici bir adım atıldığını belirterek, "Kimyasal yöntemlerle üretilen ilaçlar tarafından tedavi edilemeyen; kanser, diyabet, romatizma, merkezi sinir sistemi ve kan hastalıklarında kullanılan biyoteknolojik ilaçları üreteceğiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Nezih Barut, Bakanlar Fikri Işık ve Mehmet Müezzinoğlu'nan günün anısına birer plaket takdim etti. Nezih Barut, bakanlar Fikri Işık ve Mehmet Müezzinoğlu ile diğer protokol üyeleri birlikte butona basarak Abdibio'nun temeli atıldı. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Türkiye'nin En Büyük Biyoteknolojik İlaç Üretim Tesisinin Temeli Atıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement