Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Toplam istihdamın yüzde 50'sinden fazlası hizmet sektöründe. Dolayısıyla artı 2 istihdam seferberliğine en büyük katkıyı yine sektörümüz verecek." dedi.
Büyükekşi, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın da katıldığı "Türkiye'nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı" ödül törenindeki konuşmasında, bu yıl ilk 11 ayda mal ihracatının yüzde 10,4 artarak 143 milyar doları aştığını söyledi.
Hizmet ihracatında ise daha büyük bir başarı yakaladıklarını bildiren Büyükekşi, geçen yıl 37,3 milyar dolarlık hizmet ihracatının bu yılın ilk 10 ayında geçen yılın ihracatını geçip yüzde 16 artışla 37,5 milyar dolara ulaştığını kaydetti.
Büyükekşi, hizmet sektöründe farkındalık uyandırmak istediklerini belirterek, "2023 yılında 150 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefimize ulaşmak istiyoruz. Hizmet ihracatçılarını herkesten daha çok motive etmek istiyoruz. İhracat yapan şahıs, firma ve kurum sayısını ve bunların sürekliliğini artırmak istiyoruz." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Artı 2 istihdam çağrısı" yaptığını anımsatan Büyükekşi, "Biliyorsunuz toplam istihdamın yüzde 50'sinden fazlası hizmet sektöründe. Dolayısıyla bu artı 2 istihdam seferberliğine en büyük katkıyı yine sektörümüz verecek." değerlendirmesinde bulundu.
Büyükekşi, ödüller kapsamında araştırmaya konu olan firmaların 2016 yılında toplam 18,5 milyar dolar hizmet ihracatı gerçekleştirdiğini, 495 bin istihdam ve 7,5 milyar dolarlık yatırımla ekonomiye can verdiklerini ifade etti.
"KDV reformunun hayata geçirilmesini istiyoruz"
TİM Başkanı Büyüekşi, yeni nesil Serbest Ticaret Anlaşmaları (STA) sayısının artırılması gerektiğini vurgulayarak, hizmetleri içeren STA'ların daha fazla ülkeyle imzalanmasını istediklerini dile getirdi.
Hizmet ihracatının artık mal ihracatının dörtte birini aştığını kaydeden Büyükekşi, hizmet ihracatçıları için ayrı bir birlik kurulmasını talep ettiklerini söyledi.
Büyükekşi, şunları kaydetti:
"Uzun süren kontroller sebebiyle kara yolu sınır geçişlerinde oluşan kuyruklar hem ihracatı hem turizmi olumsuz etkiliyor. Bu kontrollerin daha hızlı yapılmasını arzu ediyoruz. Lojistik hizmetlerine yönelik olarak teknolojik altyapının iyileştirilmesi ve teknolojik entegrasyonun sağlanması büyük önem arz ediyor. Bunun için de öncelikli olarak Türkiye'nin bütün kapılarının tek pencere sistemine geçmesi gerektiğini düşünüyoruz. KDV reformunun bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz. Ayrıca, turizm sektörümüzün KDV iade desteğinden faydalandırılması da büyük önem arz ediyor."
"2017 yılı, mal ihracatımızda rekorlar yılı oldu"
Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu da ortaya konulan 2023 hedefleri doğrultusunda ihracatın yeni bir heyecan ve ivme kazandığını söyledi.
Hizmet sektörlerinin istihdama katkı sağladığını belirten Ebiçlioğlu, bir yandan da gayri safi milli hasıla (GSMH) içindeki payıyla Türkiye ekonomisinin büyümesinde ve gelişiminde büyük bir rol oynadığını vurguladı.
Ebiçlioğlu, şunları kaydetti:
"Son günlerinde bulunduğumuz 2017 yılı, mal ihracatımızda rekorlar yılı olarak tarihimize geçti. Bu olumlu havanın hizmet ihracatçılarımıza da yansıdığını görmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Böyle bir ortamda ikincisi düzenlenen 500 Büyük Hizmet İhracatçısı araştırmasını, tüm hizmet ihracatçısı firmalarımızın gerek sektörel gerekse genel sıralamada kendilerini görebilmeleri ve ülkemizin hizmet ihracatı potansiyelinin geldiği noktanın belirlenebilmesi açısından son derece önemli buluyoruz."
Hizmet ihracat şampiyonları açıklandı
Ödül töreninde, 2016 yılında hizmet sektöründe en yüksek ihracat yapan şirketler de açıklandı.
Türk Hava Yolları 7 milyar 31 milyon dolarla birinci olurken, Polimeks İnşaat 884 milyon dolarla ikinci, Pegasus Hava Taşımacılığı AŞ 652 milyon dolarla üçüncü, Yapı Merkezi İnşaat 425 milyon dolarla dördüncü, Güneş Ekspres Havacılık (Sun Express) 402 milyon dolarla beşinci oldu.
Netlog Lojistik Grubu'nun 366 milyon dolarla altıncı sırada yer aldığı listede, TAV Havalimanları Holding 363 milyon dolarla yedinci, Rönesans Holding 360 milyon dolarla sekizinci, Atlasjet Havacılık 330 milyon dolarla dokuzuncu, Gap İnşaat 322 milyon dolarla onuncu sırada yer aldı.
Ödüller bakanlar Zeybekci, Ağbal ve Tüfenkci tarafından şirket yetkililerine takdim edildi.
Son Dakika › Güncel › Türkiye'nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı' Ödül Töreni - İstanbul - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?