Türkiye-Kazakistan Kek Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Türkiye-Kazakistan Kek Toplantısı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Türkiye-Kazakistan KEK Toplantısı Ekonomi Bakanı Elitaş'ın konuşması Kazak Bakan İsekeşev'in konuşması Bakanların KEK protokolünü imzalaması Bakanların birbirlerine hediye takdim etmesi Türkiye-Kazakistan KEK Toplantısı Ekonomi Bakanı Elitaş: "Türkiye'nin büyümesi ve güçlü olması demek, yakın ve uzak coğrafyasının da istikrara kavuşması demektir" "Türkiye ile Kazakistan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri kanatlandırmak için çok çalışmamız gerekiyor.

12.03.2016 17:08

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :

Türkiye- Kazakistan KEK Toplantısı

Ekonomi Bakanı Elitaş'ın konuşması

Kazak Bakan İsekeşev'in konuşması

Bakanların KEK protokolünü imzalaması

Bakanların birbirlerine hediye takdim etmesi Türkiye-Kazakistan KEK Toplantısı

Ekonomi Bakanı Elitaş:

"Türkiye'nin büyümesi ve güçlü olması demek, yakın ve uzak coğrafyasının da istikrara kavuşması demektir"

"Türkiye ile Kazakistan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri kanatlandırmak için çok çalışmamız gerekiyor. Bu amaçla birçok alanda iş birliği yapmamız gerekiyor"

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, yakın coğrafyada insani krizler ve iç savaşlar yaşanırken, Türkiye'nin öneminin daha da arttığını belirterek, "Türkiye'nin büyümesi ve güçlü olması demek, yakın ve uzak coğrafyasının da istikrara kavuşması demektir" dedi.

Türkiye-Kazakistan Hükümetler Arası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 9'uncu dönem toplantısı Ekonomi Bakanlığında yapıldı.

Elitaş, toplantının ardından yaptığı açıklamada dost ve kardeş iki ülke Türkiye ile Kazakistan'ın mevcut ilişkilerini geliştirmeyi, ortak tarihin ve kültürün kendilerine yüklediği bir sorumluluk olarak gördüklerini söyledi.

Dünya ekonomisinin bir duraksama içinde olduğunu, bunda petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki değişim, siyasi krizler gibi unsurların yanında yapısal sorunların da etkisinin bulunduğunu anlatan Elitaş, küresel ekonomideki bu zayıf görünümün, ihracat ve ithalat rakamlarını da olumsuz etkilediğini ifade etti.

İçinde bulunulan dönemin, bölgede ve dünyada önemli gelişmelerin, krizlerin ve bunalımların yaşandığı bir süreç olduğunu dile getiren Elitaş, "Bir yandan dünya ekonomisindeki daralma devam ederken, diğer yandan ülkemizin yakın coğrafyasında insani krizler ve iç savaşlar yaşanıyor. Böyle dönemlerde Türkiye'nin önemi daha da artıyor. Türkiye'nin büyümesi ve güçlü olması demek, yakın ve uzak coğrafyasının da istikrara kavuşması demektir" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin çevresinde olan her türlü ekonomik ve jeopolitik sıkıntılara rağmen beklentilerin daha da üzerinde bir büyüme performansı sergilediğini, küresel krizin ardından kesintisiz olarak 24 çeyrek yüzde 5,1 ortalamayla büyüdüğünü belirten Elitaş, ortak kültürel bağlara sahip ülkelerle ekonomik ilişkileri geliştirmeyi dış politikanın ana hedeflerinden biri haline getirdiklerini, Kazakistan'ın da bu politikalarda özel bir yeri bulunduğunu kaydetti.

Kazakistan'ın dinamik ekonomisini, gerçekleştirdiği büyük reform ve atılımları büyük bir memnuniyetle izlediklerini vurgulayan Elitaş, "İnşallah, ülkelerimiz karşılıklı iş birliği içerisinde daha güçlü bir refah alanı inşa edeceklerdir" görüşüne yer verdi.

"Ticareti artırmak için işbirliği gerekli"

İki ülke arasındaki ticaretin, son yıllarda yaşanan küresel ve bölgesel ekonomik krizlerden ciddi anlamda etkilendiğini ifade eden Elitaş, 2015'teki toplam ticaret hacminin yüzde 37,6 oranında azalarak 2,1 milyar dolara gerilediğini bildirdi. Türkiye'nin Kazakistan'a ihracatının yüzde 23 oranında azalarak 750 milyon dolar, ithalatının da bir önceki yıla göre yüzde 43 düşüşle 1,4 milyar dolar olduğunu kaydeden Elitaş, şöyle devam etti:

"Ticaret rakamlarımızdaki bu geriye gidişi ortadan kaldırmak ve Kazakistan'ın bayrağındaki kartalın güneşe doğru yükselişindeki gibi ekonomik ve ticari ilişkilerimizi kanatlandırmak için çok çalışmamız gerektiği açıktır. Kazakistan ekonomisinde son yıllarda yaşanan gelişmeler ile Cumhurbaşkanı Sayın Nursultan Nazarbayev'in ortaya koymuş oldukları 2050 stratejisi, ikili ticaretimizin artırılması yönündeki hedefimizle de benzerlik arz ediyor. Ticaretimizin artırılması amacıyla birçok alanda iş birliği yapmamız gerektiği açıktır. Bu doğrultuda, ilk aşamada Yatırımlar ve Hizmet Ticareti Anlaşması imzalayarak işe koyulmamız gerektiğine inanıyorum."

"Hazar Koridoru projesinde Kazakistan ile yakın çalışma içindeyiz"

Kazakistan'da, Türk müteahhitlik firmalarınca bugüne kadar yaklaşık 20,9 milyar dolar tutarında 473 proje başarıyla gerçekleştirildiğini anlatan Elitaş, müteahhitlik firmalarının Kazakistan'a bundan sonra da güzel eserler kazandırabilmesinin ortak arzuları olduğunu, Astana'nın ev sahipliği yapacağı Expo 2017 çerçevesindeki projelerde Türk firmalarının imzasının olmasının kendilerini gururlandırdığını söyledi.

Ulaştırma projelerine de değinen Elitaş, " Hazar Denizi'nin iki yakasında Ro-Ro seferleriyle ülkelerimizi birbirine bağlayacak Hazar Koridoru Projesi'nde Kazakistan ile yakın çalışma içindeyiz. Böylece Türk dünyasının ticaret ve lojistik anlamında da kenetlenmesine vesile olacağız" dedi.

Kazakistan'ı Avrupa'ya ve Türkiye'ye bağlayan en kısa ulaştırma hattı haline gelmesi beklenen Hazar Koridoru'nun etkin şekilde kullanılabilmesi için Aktau Limanı'nın mevcut kapasitesinin genişletilmesi ve modernize edilmesinin bir zaruret haline geldiğini dile getiren Elitaş, buna ilişkin çalışmalarda, yeterince deneyim sahibi olan Türk firmalarının her türlü görevi üstlenmeye hazır olduğunu da kaydetti.

KEK Protokolü

Türkiye-Kazakistan KEK Protokolü'nde ticari ve ekonomik ilişkiler, yatırımlar, sanayi, bankacılık, ulaştırma, tarım, sosyal güvenlik, eğitim, sağlık, çevre ve turizm başlıklarında ileriye dönük somut adımları içeren konulara yer verildiğini anlatan Elitaş 2 ülke arasında "Hizmet Ticareti ve Yatırım Anlaşması" imzalanması için çalışmalara başlama yönünde karşılıklı iradenin ortaya konduğunu bildirdi.

Türkiye ile Kazakistan arasında mevcut " Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması"nın güncellenmesine ilişkin müzakerelerin sonuçlandırılması için de anlaştıklarını bildiren Elitaş, "Bu durum, müteşebbislerimizin Kazakistan'a yatırımlarını daha fazla güvenle yönlendirmelerini sağlayacak önemli bir adımdır. Sayın Nazarbayev'in nisanda gerçekleştirilmesi planlanan ziyareti vesilesiyle Yeni Sinerji Ortak Ekonomi Programı 2016-2020 Dönemi Eylem Planı'nı da inşallah ziyaret sırasında imzalayacağız" ifadelerine yer verdi.

"Ulaştırma ve tarım öncelikli konularımız"

Kazakistan Yatırım ve Kalkınma Bakanı Aset İsekeşev de iki ülke arasındaki iş birliğinin daha da artırılması gerektiğini vurgulayarak, bu anlamda yatırımlar ve sanayi alanında önemli fırsatlar olduğunu dile getirdi.

Kazakistan'ın dünyada büyük bir yatırım merkezi olması için çalışmalar yapıldığını ve çok ciddi bir özelleştirme programı başlayacağını anlatan İsekeşev, ulaştırma, tarım gibi konuların da öncelikli alanlar olduğunu, bu alanlarda Türk partnerlerle birlikte çalışmak istediklerini söyledi.

Türkiye ile Kazakistan Karma Ekonomik Komisyonunun yılda bir kez toplanmasının bugünkü şartlara cevap vermediğini savunan İsekeşev, heyetler arası daha sık görüşmeler yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından iki bakan KEK protokolünü imzaladı.

Türkiye-Kazakistan Kek Toplantısı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye-Kazakistan Kek Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement