ONUR ORHAN/İBRAHİM YOZOĞLU - TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Türkiye'nin kadına yönelik pozitif ayrımcılık konusunda dünyaya göre çok daha iyi durumda olduğunu söyledi.
Katırcıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ceza kanunu, çalışma hayatı, iş hukuku ve anayasada kadının önündeki engelleri ciddi anlamda kaldırdıklarını vurguladı.
Pozitif ayrımcılığı anayasaya koyduklarını, ilgili kanun ve yasa değişikliklerini de beraber yaptıklarını belirten Katırcıoğlu, "Geçtiğimiz mart ayında bir dizi temaslar vesilesiyle Amerika'ya gittik. Oradaki kadın milletvekilleri ve ilgili bakanlıklarla görüştük. Kadınların çalışma hayatı, siyaset ve diğer alanlardaki durumlarını bizzat yetkilileriyle konuşma fırsatı bulduk." diye konuştu.
Temsilciler Meclisi'ndeki Addy Johnson'ın kendisine "eşit işe eşit ücret yasasını" birkaç kere yasa teklifi olarak verdiği halde hayata geçiremediğini söylediğini aktaran Katırcıoğlu, şunları kaydetti:
"Bununla birlikte yeni çıkarttıkları bir yasa var ki biz de onu yeni çıkarttık. Esnek çalışma modeli dediğimiz, yarı zamanlı çalışıp tam ücret almak, kadının doğum yaptığı zaman öncesinde ve sonrasındaki izinleri ile yardım parası... Bunu yapmışlar. Biliyorsunuz, bir de iki sene boyunca işine gitmediği zaman tekrar işine dönebiliyor. O izni baba ve anne kullanabiliyor, çok güzel rahatlatıcı şeyler. Amerika'da bu yasalaşmış ama hayata geçirememişler, kurumlar bunu uygulamamış. Türkiye'de Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu gibi bir komisyonun olması gözlerini yaşarttı adeta. Bir yaptırımı yok, parlamento içinde diğer komisyonlara bir farkındalık oluşturuyorlar, bir de kamuoyunda gündem oluşturuyorlar. Bu da önemli tabii ki ama resmi değil. Bizim TBMM'de aldığımız bir karar yasalaşıyor, onu muhakkak dikkate almak zorundalar."
"En gelişmiş ülkelerde bile var"
Katırcıoğlu, demokrasi ve insan hakları ülkesi ABD'de, kadınların durumunun hiç de iyi olmadığını savunarak, yetkiliden aldıkları bilgiye göre, bu ülkede kadının 8 dakikada bir şiddete maruz kaldığını anlattı.
Bunun kendilerini rahatsız ettiğini dile getiren Katırcıoğlu, "Kadına ait meseleler, hele şiddet, çalışma ya da ön yargılar, Türkiye'de ve sadece İslam toplumunda değil, en gelişmiş ülkelerde bile var. Geçtiğimiz haftalarda Finlandiya'dan bir milletvekili geldi. Kendisi Finlandiya gibi bir ülkede yüzde 48 kadının şiddete uğradığını söyledi. Milli gelire düşen payı 35 bin dolar, aradaki mesafeyi görün. Toplumsal cinsiyet endekslerine baktığımız zaman üst sıradalar, istihdama, siyasete katılıma bakıyorsunuz ama durum bu. Orada da gayri resmi yollarla mücadele ediyorlar." ifadelerini kullandı.
Katırcıoğlu, her türlü şiddete karşı kapsamlı mücadele edilmesi gerektiğine işaret ederek, "Bizim mücadelemiz de sıfırlanana kadar bu şekilde devam edecek. Bunu ülkeler üstü politikalarla yapmamız lazım. 40 yıl boyunca mücadele ettiğiniz terör şiddeti var. Geçtiğimiz yıl Fransa'nın iki canlı bombanın peş peşe patlamasıyla geçirdiği süreç, OHAL... 6 ay sonra tekrar ve alınan üst düzey önlemler... Biz 40 yıldır bunu yaşıyoruz. Gerçekten terörün dini, dili, ırkı yok. Eğer Avrupa ve Amerika, terörizme bu yönden bakmazsa onlara doğru hızlı geliyor. Şiddetle çok geniş kapsamlı mücadele etmemiz lazım." şeklinde konuştu.
Türkiye'de kadınlara 1934 yılında seçme ve seçilme hakkı verildiğine işaret eden Katırcıoğlu, şunları kaydetti:
"İlk Meclise giren kadın oranına bakıyoruz, yüzde 4,4. 2002 yılına kadar ne kadar kadın girmiş, bu haktan ne kadar kadın faydalanmış, ortalamaya vuruyorum yüzde 2,4. Yani kadınlar Mecliste yüzde 4 oranından daha aşağı var olabilmiş, bu hakkı kullanamamış. Ama 2002 yılıyla başlayan kadına bir inanmışlık var. Kadınları bu ülkenin kalkınmasına sokmadan ilerleyemeyeceğimizi bilen inisiyatif bir lider var. Bunu gönül rahatlığıyla söylüyorum, kimse de bunu inkar edemez, bizzat yakın çalışanlar biliyoruz. Bizzat listelere bakıyor, kaç kadın var? Kim olduğuna bakmıyor. Böyle bir inisiyatif ve kadına inanmışlık var. Toplumsal cinsiyete rağmen arkamızda duran bir lider var. Ben bugün Kocaeli Milletvekili olabiliyorsam, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı isem, kendisinin bize bizzat sahip çıkmasıyla olmuştur. Bizler de o süreçte en iyi çalışma ve politikaları yapmaya çalışıyoruz."
"Şimdi yine aynı şey yapılmaya başlıyor"
Türkiye'nin kadına yönelik pozitif ayrımcılıkta dünyaya göre çok ama çok daha iyi durumda olduğunu belirten Katırcıoğlu, "Biraz daha süreç gerekiyor. Yani yasalarla birtakım şeyleri halledemiyorsunuz. Zihinsel dönüşüm gerekiyor, onun için de zaman tanımak lazım." dedi.
Katırcıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"2002'ye kadar niye böyle olduğuna bakarsak, hep vesayetle süreçler tıkanmış. Her bir darbeden sonra en çok etkilenen ve ötekilenen kısım kadın oluyor. Bu süreci hepimiz biliyoruz. En büyük etkeni bu olmuş, kadınlar ikinci plana itilmek zorunda kalmış. Hem terörle, FETÖ'yle, Fırat Kalkanı Harekatı'yla DEAŞ'a karşı mücadele edeceğiz hem de bütün çalışmaları, yatırımlarımızı yapacağız, meselelerimize bakacağız. Türkiye'nin ilerlemesi için gereken politikaları hayata geçirememişiz. Şimdi yine aynı şey yapılmaya başlıyor. IMF'ye borcumuz bitiyor, milli gelirimiz şuraya kadar çıkıyor, en büyük projeleri hayata geçiriyoruz. Hiç borçsuz dünyanın birinci havaalanının ihalelerini tamamlıyoruz. Bu süreçte birden bire bir iç karışıklık. Bu nedir? Yükselişi engellemek, birbirimizle kavga ederek bizi esas hedeflerimizden uzaklaştırmak. Bunu görüyoruz ama biz her şeye rağmen bu çalışmalarımıza devam ediyoruz. Her zorluk bizi güçlü kılıyor."
Son Dakika › Güncel › Türkiye Kadına Pozitif Ayrımcılıkta İyi Durumda' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?