Türkiye, Brezilya ve İsveç Dışişleri Bakanları dünyanın sorunları hakkında işbirliği yapmak üzere 'Barış İnşasında Üçlü Dayanışma' oluşturdu. İzmir'de Beşinci Büyükelçiler Konferansı'nda bir araya gelen üç Dışişleri Bakanı, dünyanın dört bir yanından gelen büyükelçilerle birlikte başta Orta Doğu, Suriye'de savaş, ekonomik kriz gibi konularda görüş alışverişinde bulundu. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, uluslararası sorunlarda ortak hareket için istişare mekanizması kurduklarını açıkladı.
Ankara'da açılışı yapılan Büyükelçiler Konferansı'nın İzmir ayağı bugün Swissotel'de başladı. Konferans öncesi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio Patriota, İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ile ikili ve üçlü görüşmeler gerçekleştirdi. Bu nedenle konferans 1.5 saat geç başladı. Büyükelçiler salonda bu süreçte üç Dışişleri Bakanları'nı beklemek zorunda kaldı.
BİLDT: "SURİYE'DE ÇATIŞMALAR ÇEVRE ÜLKELERE SIÇRAYABİLİR"
Konferans'ın ilk konuşmasını İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt yaptı. Bildt 2014-2015 yıllarının çalkantılı yıllar olabileceğini söyledi. Bu çalkantılar arasında Nil Nehri ile Hindu nehri arasındaki bölgede tarihin hangi yönde gideceğini tahmin etmenin zor olduğunu belirten Bildt, Suriye'de yaşananlarla ilgili tespitlerde bulundu. Bildt, "Bu savaş Kosova'daki yaşanan savaştakinden 6 misli fazla insanın hayatına malolmuştur. Cezayir ve Lübnan'da yaşanan savaşlarda ölüm sayısıyla karşılaştırdığımızda Suriye'de kısa zamanda çok fazla insan öldüğünü görüyoruz. Bu mücadele daha ne kadar sürecek? İstikrarlı bir devlete geçiş zor olacak. Uzamasıyla riskler artacak. Mezhep çatışmaları söz konusu olabilir. Çevre ülkelere sıçrayabilir. Beyrut'dan Bahreyn'e kadar her yeri sarabilir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin herkesin isteği olan barışçı geçiş için çabalarını arttırması çok önemlidir. Bazıları çabuk ve askeri müdahaleyi savunuyor. Savunuyor ama parçalanmış toplum, tahribata uğramış ülke var. İstikrarı sağlayacak zemini sağlanması için bölge istikrarı çok önemli. Tehlikeli günler gelebilir. Suriye, Lübnan, Kıbrıs, Azerbaycan'ın bütünlüğü önemli. Bir bölünme bir yerde olursa her yerde olma riski ortaya çıkabilir" dedi.
Türkiye'nin Suriye'de felaketi önleme çabalarını, hükümet ve halkın gösterdiği yardımseverliği takdirle karşıladığını belirten Bildt, gelecekte zorlukların bugünden daha ciddi olabileceğini söyledi. Bildt "AB Türkiye ile bu zorlukların üstesinde gelmek için yakın çalışmaya hazır. Bölgesel etkileri 400 milyon kişiyi etkileyecek. Arap Baharı sonrasında ortaya çıkan beklentiler var. Bunların yerine getirilip getirilmemesi bölge için önemli" dedi.
İsveç'in Türkiye'nin AB üyeliğini istikrarlı bir yaklaşımla desteklediğini belirten Bildt, "Türkiye reform sürecinde, yeni Anayasa üzerinde çalışıyor. İnsan hakları ve komşularıyla ilişkiler konusunda çalışmalar yapıyor. Bu gelişmeler Avrupa'nın tamamı için iyi olmasından dolayı çok önemlidir. Şuna inanıyorum ku AB üyelik süreci önümüzdeki günlerde yeni bir ivme katmak için önemli bir adım atmamız gerekiyor. Diplomaside tango iki kişiyle yapılıyor. Sizin de bazı adımlar atmanız gerekiyor" dedi.
FELAKET SENARYOLARI İŞBİRLİĞİYLE ÖNLENDİ
Bildt, Türkiye'nin ise 10 yıl öncesine göre krizden çıkarak bir ekonomik kalkınma süreci yaşadığını söyledi. Türkiye'nin 15 yıl önce Gümrük Birliği'ne girmiş olmasının önemine dikkat çeken Bildt, bölgedeki ülkelerin de buna hazır olması durumunda derin ve kapsamlı serbest ticaret anlaşmasının yapılabileceğini söyledi.
PATRİOTTA: "ARAP BAHARI İYİ YÖNETİLMESE SONUÇLARI YIKICI OLABİLİR"
Brezilya Dışişleri Bakanı Patriotta, Türkiye ve Brezilya'nın dünya sahnesindeki değişimi seyirci kalmadıklarını, diplomatik yatırım yaptıklarını söyledi. İki ülkenin en fazla büyükelçilikleri olan ülkeler arasında yer aldığını belirten Patriotta, "Altı çizilmesi gereken biz çatışmaya, askeri faaliyete değil diplomasiye yatırım yapıyoruz. Türkiye'nin çevresinde kimyasal silahlar var, çevresindeki ülkelerde çatışmalar yaşanıyor. Hem tehlike var bölgede. Hem de Arap Baharı var. Arap Baharı iyi yönetilmezse sonuçları yıkıcı olabilecek sürece girilebilir" dedi.
Brezilya'nın dünyanın 6'ncı büyük ekonomisi olduğunu belirten Patriotta Türkiye ile her alanda ilişkilerini geliştirmek ve güçbirliği yapabileceklerini söyledi. Gelecek 10 yıllık süreçte ABD, Çin ve Hindistan'ın ekonomisi en büyük üç ülke olacağını belirten Patriotta, kişi başına gelirde ise ABD'nin yüksek, Hindistan'ın düşük olacağını çünkü ekonomik gelir dağılımı dengesizliği olduğunu söyledi.
BARIŞ İNŞASINA ÜÇLÜ DAYANIŞMA KURULDU
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İsveç ve Brezilya Dışişleri Bakanlarıyla Konferansa verilen arada ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, İzmir'in hem Büyükelçiler Konferansı ve üçlü işbirliği toplantısı nedeniyle tarihi bir gün yaşadığını söyledi. İkili ve üçlü görüşmelerde bulunduklarını belirten Davutoğlu, "Ortak bir istişare mekanizması, perspektif geliştirme forumu geliştirmek için bir araya gelme kararı aldık. Küresel sorunlara bakışımızda ortaklıklar var. Uluslararası sorunlarda birlikte rol oynayabileceğimize karar verdik. Bu nedenle İngilizcede üç ülkenin baş harflerinden oluşan "Trilateral Solidarity for Building peace' (Barış inşasında üçlü dayanışma) adını verdik. Küresel ve bölgesel inisiyatiflerde bir araya gelme iradesi gösterdik. İlk aşamada Ortadoğu direktörlerimiz toplanacak. Birlikte ne yapılabileceğine bakacağız. Bundan sonra Haziran ayında Brezilya'da Rio'da bir araya geleceğiz" dedi.
İsveç Dışişleri Bakanı Bildt de toplantıların üretken olduğunu bu nedenle devam ettirme kararı aldıklarını söyledi. Patriotta ise öncelikle Ortadoğu sorununa yoğunlaşacaklarını söyledi. Küresel ve bölgesel anlamda etkin ülkeler olduklarını, bir arada çalışmanın faydalı olacağını belirtti. Patriotta yabancı düşmanlığı, İslamofobi, hoşgörü gibi konularda da çalışacaklarını belirtti. - İzmir
Son Dakika › Güncel › Türkiye, İsveç ve Brezilya Dışişleri Bakanları Buluştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?