"Türkiye İle Afrika Arasında 50 Milyar Dolarlık Ticaret Potansiyeli Var" - Son Dakika
Güncel

"Türkiye İle Afrika Arasında 50 Milyar Dolarlık Ticaret Potansiyeli Var"

"Türkiye İle Afrika Arasında 50 Milyar Dolarlık Ticaret Potansiyeli Var"

10 – 11 Ekim tarihleri arasında düzenlenmesi beklenen II. Türkiye – Afrika Ekonomi ve İş Forumu öncesinde DEİK ve Atlantik İş Konseyi iş birliğiyle düzenlenen "Türkiye'nin Afrika'daki Yatırım Fırsatları Paneli" İstanbul'da düzenlendi.

06.09.2018 15:17  Güncelleme: 15:16

Panelde 1.2 trilyon dolar ticaret hacmini temsil eden ve her geçen gün biraz daha büyüyen Afrika pazarında Türk sermayeli şirketlerin yatırım ve ticaret olanakları değerlendirildi.

Panele Atlantik Konseyi Afrika Bölgesi Araştırma ve Bölgesel Girişimler Başkan Yardımcısı Dr. J. Peter Pham, Atlantik Konseyi Türkiye Temsilcisi ve İcra Direktörü Defne Sadıklar Arslan ve DEİK/Türkiye – Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Fatih Volkan Kazova, Mubadala Altyapı Ortakları Yatırım Direktörü Kemi Abdul ve Proxima Hukuk Ofisi Ortağı Serge Nawej katıldı.

DEİK ve Atlantik Konseyi işbirliği ile düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan DEİK/Türkiye – Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Volkan Kazova, DEİK'in Afrika'da ilgili ülkelerdeki özel sektör işbirliğiyle faaliyetlerini yürüttüğünü belirterek, Türkiye'nin Afrika'da aktif olarak faaliyet yürüten 43 ülke bazlı iş konseyi olduğunu ve bu sayıyı 54'e çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti. 2003 yılında başlayan Türkiye – Afrika açılımının 15'inci yılını tamamladığını söyleyen Kazova, 2003'te 5,5 milyar dolar olan ticaret hacminin yaklaşık dört katına çıkarak 2017 yılı itibarıyla 20,6 milyar dolara ulaştığını belirtti. Afrika'daki Türk doğrudan yatırımların 2003'te 100 milyon dolar iken 2017'de 6,5 milyar dolara yaklaştığını ifade eden Kazova şöyle konuştu: "Türk firmaları Afrika'da birçok sektörde faaliyet gösteriyor ve oldukça başarılı projeler yürütüyorlar. Bugün Afrika'da 1.2 trilyon dolar ticaret hacmine sahip gibi büyük bir pazar var. Türkiye ve Afrika olarak ortak amacımız 2018 yılı sonunda karşılıklı ticaret hacmimizi 50 milyar dolara ulaştırmak." Kazova, 10 – 11 Ekim 2018 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek II. Türkiye – Afrika Ekonomi ve İş Forumu'ndan bahsetti: "42 ülkeden 50 üst düzey yetkiliyi ve 49 ülkeden binin üzerinde Afrikalı iş insanını Türk özel sektörü ile buluşturmayı hedefliyoruz. Afrika'da uzun vadeli ve verimli bir ortaklık tesis etmek adına bu ve benzeri etkinlikleri düzenlemeyi sürdürmek ve ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde yürüteceğimiz çalışmalarla şirketlerimizin Afrika'ya açılımlarını teşvik etmek istiyoruz."

"AFRİKA'DAKİ ALTYAPI AÇIĞINI TÜRK ŞİRKETLERİ GİDERECEK"

Washington merkezli küresel bir düşünce kuruluşu olan Atlantik Konseyi'nin Türkiye Temsilcisi ve İcra Direktörü Defne Sadıklar Arslan ise Türkiye'nin Afrika'da her geçen gün daha hızlı bir şekilde ana oyuncu olma yolunda ilerlediğini, son 5 yılda Türk menşeli şirketlerin bölgedeki yatırımlarının 6 milyar dolar seviyesinde olduğunu kaydetti. Türk şirketlerin bölgede altyapı ve müteahhitlik projelerinde Çin'den sonra 2'nci sırada yer aldıklarını kaydeden Arslan, Türk sermayeli şirketlerin bu alandaki uluslararası tecrübe ve know-how'ıyla Amerikan sermayesinin birleşmesi halinde Afrika'daki altyapı açığının kapatabileceğini söyledi. Türk Amerikan ilişkileri konusunda ilişkileri geliştirmek için çalışan Atlantik Konseyi aynı zamanda 2010 yılından beri İstanbul'da konseyin amiral gemisi olarak bilinen Enerji ve Ekonomi Zirvesi'ni düzenliyor.

Atlantik Konseyi Afrika Bölgesi Araştırma ve Bölgesel Girişimler Başkan Yardımcısı Dr. J. Peter Pham ise, Afrika'nın büyüyen bir kıta olduğunu ve her yıl 90 – 170 milyar dolar altyapı harcamasına ihtiyaç duyduklarını kaydetti ve Türkiye ile Afrika arasındaki ilişkinin sadece siyasi ve ticari bir politikaya dayanmadığını aynı zamanda kültürel dayanakları olduğunu ekledi.

"ÇİN UZUN ZAMANDIR AFRİKA'YA YATIRIM YAPIYOR"

"Afrika Piyasalarında Altyapı ve Sanayi Finansmanı" adlı ilk panelde konuşan Mubadala Altyapı Ortakları Yatırım Direktörü Kemi Abdul, Abu Dabi'deki bir kamu ihalesi için şirketlerin sıraya girdiğini, Nijerya'daki ihale katılımlarının ise az olduğunu anlattı. Abdul, Afrika genelinde yabancı projelerde çalışanların yüzde 90'ını Çinlilerin oluşturduğunu dile getirerek, Çin'in uzun zamandır Afrika'da yatırım yaptığını söyledi.

Proxima Hukuk Ofisi Ortağı Serge Nawej ise Afrika'ya yatırım yapmak isteyen Türk yatırımcılara Afrika'da kalıcı olabilmeleri için öncelikle bu bölge özelinde büyümeyi hedeflemeleri gerektiğini ifade etti. Nawej, "Afrika'ya girdiğiniz zaman Afrikalı olmayı düşünmeniz gerekiyor. Buna hazırsanız yani Afrika eksenli bir stratejiniz varsa önünüz açık. Ancak bu halde kur riski de dâhil pek çok sorunu aşabilirsiniz" dedi. Nawej, Afrika'da yatırım yapmayı düşünen yatırımcılara, danışmanlarını doğru seçmeleri, yatırım planladıkları ülkede seyahat etmelerini ve ülkenin kültürünü anlamalarını tavsiye etti.

Program "Bankacılık Açığını Kapatmak: Proje Geliştirme ve Yürütme" adlı ikinci panele katılan Atlantik Konseyi Afrika Bölgesi Temsilcisi Aubrey Hruby, Afrika50 CEO'su Carole Wamuyu Wainaina, Nijerya Federal Cumhuriyeti Altyapı Düzenleyici İmtiyaz Ajansı Ulaştırma Direktörü Emannuel Onwodi ve Limak Yatırım Havalimanları Direktörü Haldun Köktürk'ün değerlendirmeleri ile tamamlandı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Türkiye İle Afrika Arasında 50 Milyar Dolarlık Ticaret Potansiyeli Var' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement