Merkezi Hollanda'da bulunan Türk Hukukçular Birliği, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan Geri Kabul Anlaşması'nın (GKA) vize muafiyeti sürecinde olumlu bir adım olduğunu bildirdi.
Birlik Başkanı avukat Ejder Köse ile Başkan Yardımcısı avukat Ali Durmuş, yazılı açıklamalarında, kendilerine son dönemlerde Geri Kabul Anlaşması hakkında çok sayıda şikayet geldiğini ifade etti.
Hukukçu gözüyle baktıklarında "bazı eksikler ve muğlaklıklar olmasına rağmen bu anlaşmayı 'yetmez ama evet' perspektifiyle" değerlendirdiklerini kaydeden Köse ve Durmuş, anlaşmanın AB ülkelerinde yasal olarak bulunan Türk vatandaşlarını olumsuz etkilemeyeceğini vurguladı.
"GKA, AB ülkelerinde yasal olarak ikamet eden veya çalışan vatandaşlarımızı ilgilendirmemektedir" denilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Geri Kabul Anlaşması sadece ikameti yasal olmayan kişilerin Türkiye tarafından hangi şartlarda geri kabul edileceğini belirtmekte. Bir kişinin yasal olup olmaması ise o ülkenin (Hollanda veya başka AB ülkesi) kendi iç yasaları ve mevzuatı gereği tespit edilmektedir. Yabancılar Yasası'nda herhangi bir değişikliğe ve mevcut oturum haklarında herhangi bir kısıtlamaya yol açmamaktadır. Bunun aksinin ima edilmesi gerçekleri yansıtmamaktadır ve hukuken doğru değildir. Anlaşmanın temeli üçüncü ülke vatandaşlarının geri kabulü ve iadesiyle ilgili. Yani, Hollanda'da veya Avrupa'da yasayan ve ikamet eden Türk vatandaşlarıyla ilgili değildir. Türk vatandaşlarıyla ilgili maddeler, hiçbir şekilde hak kaybına yol açmamaktadır."
Yasal ikamet iznine sahip Türk vatandaşlarının bu anlaşmaya dayanarak sınır dışı edilmelerinin söz konusu olmadığını söyleyen avukatlar, bu bağlamda Türklere geniş imkanlar tanıyan Ankara Anlaşması ve Ortaklık Hukuku haklarında da herhangi bir kayıp olmayacağına dikkati çekti. - Hollanda
Son Dakika › Güncel › Türkiye ile AB Arasında İmzalanan Geri Kabul Anlaşması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?