RAMAZAN ERCAN - Dünyanın en büyük insani krizlerinden birinin çözümü için elinden geleni yapan Türkiye, bir yandan milyonlarca Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yaparken, diğer yandan Avrupa Birliği (AB) ile imzaladığı "Geri Kabul Anlaşması" çerçevesinde tüm sorumluluklarını yerine getirerek Ege Denizi'nde yaşanan dramlara büyük oranda son verdi.
İç savaş nedeniyle ülkelerini terk eden 3 milyonu aşkın Suriyeli'ye kucak açan Türkiye, yasa dışı yollardan Avrupa'ya geçmeye çalışan göçmenlerle ilgili sorunun çözümünde de önemli çalışmalar yaptı. Avrupa ülkelerinin göçmenlere karşı sert politikaları, bazı ülkelerde sınır kapılarının kapatılması, Macaristan'ın AB kotaları çerçevesinde bin 294 sığınmacıyı kabul etmek istemeyip bunun için referanduma gitmesi gibi vicdanları sızlatan birçok uygulamaya karşın Suriyelilere kucak açıp sorunun çözümü için elinden geleni yapan Türkiye, dünyaya insanlık dersi verdi.
Türkiye anlaşmanın gereğini yaptı
Türkiye, AB ile 18 Mart'ta Brüksel'de yasa dışı göçün önlenmesi, Ege Denizi'nde ölümlerin sona ermesi ve insan kaçakçılarıyla mücadele amacıyla imzaladığı "Geri Kabul Anlaşması" kapsamında bütün sorumluluklarını yerine getirerek denizlerdeki dramların sona ermesi adına önemli bir başarıya imza attı.
"Geri Kabul Anlaşması" sonrasında yasa dışı göçte yüzde 90'ın üzerinde düşüş gözlenirken, Türk Sahil Güvenliğinin göçmenleri yakalama oranlarında ise önemli artış yaşandı.
Yakalama oranı yüzde 13'ten 55'e yükseldi
Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurlarının şubat ayındaki göçmen yakalama oranı yüzde 13 iken bu oran martta yüzde 26'ya, nisanda yüzde 39'a, mayısta yüzde 45'e yükseldi. Yasa dışı göçteki başarı, haziranda yüzde 33, temmuzda yüzde 36, ağustosta ise yüzde 34 olarak gerçekleşti.
Komutanlık unsurlarının eylül ayında yasa dışı göçteki başarısı ise yüzde 55 ile zirveye çıktı. Anlaşma sonrasında yasa dışı göçün doruk noktaya ulaştığı eylül ayında 3 bin 425 göçmen Türk karasularında yakalanırken 2 bin 950 umut yolcusu da Yunan adalarına geçti.
Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, eylül ayında, bindikleri lastik şişme bot, tekne ve çeşitli deniz araçlarıyla Yunan adalarına ulaşmaya çalışan her 10 göçmenden yaklaşık 6'sını Türk karasularında yakalayarak büyük bir başarıya imza attı.
Geri Kabul Anlaşmasının yürürlüğe girdiği 20 Mart'tan eylül ayı sonuna kadar geçen süreçte, yasa dışı yollardan Yunan adalarına geçmeye çalışan 31 bin 302 göçmenden 12 bin 692'si Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurlarınca Türk karasularında yakalanırken 18 bin 610'u ise Yunan adalarına ulaştı.
Ölüm oranı yüzde 93 azaldı
Türk Sahil Güvenliğinin başarılı arama kurtarma operasyonları ve denetimleri sonucunda "Geri Kabul Anlaşması" sonrasında Ege Denizi'nde yaşanan ölümler büyük oranda azaldı. Anlaşmanın yürürlüğe girdiği mart ayı sonundan eylül sonuna kadar Ege Denizi'nde 9 göçmen hayatını kaybederken, bu sayı Mart- Eylül 2015 dönemine göre yüzde 93 geriledi.
Mutabakat tarihinden itibaren geçen 6 aylık sürede Yunan adalarına geçmeye çalışan göçmenlerden yüzde 41'i Türk karasularında yakalanırken, yüzde 59'u ise karşı kıyıya geçti.
Son Dakika › Güncel › Türkiye 'Geri Kabul'De Gerekeni Yaptı Ölümler Azaldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?