ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, Irak'tan Çekilirken Ağır Ekipman ya da Silahların Türkiye Toprakları Üzerinden Geçirilmesi İçin Türkiye'ye Gelmediğini, Türkiye Toprakları Üzerinden Silah Taşımayı, Geçişini Asla Yapmadıklarını, Bunu da Gelecekte Yapma Niyetleri Olmadığını Bildirdi.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'le görüşmek üzere Ankara'ya gelen ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen düzenlediği basın toplantısında "Pazarlık yapmaya gelmedim" dedi. Anadolu Kaplanı tartışmalarına da açıklık getiren Mullen, "ABD tatbikata davet edilmedi" dedi.
Mullen'ın Ankara ziyareti ilk defa açıklandığında, Irak'ta bulunan ağır teçhizatın Türkiye üzerinden ülkeden götürülmesi yönünde Koşaner'e talep ileteceği öne sürülmüştü.
Mullen, Irak'tan çekilirken ağır ekipman ya da silahların Türkiye toprakları üzerinden geçirilmesi için Türkiye'ye gelmediğini, Türkiye toprakları üzerinden silah taşımayı, geçişini asla yapmadıklarını, bunu da gelecekte yapma niyetleri olmadığını bildirdi.
Türk basınında çıkan, "ABD, İsrail yoksa biz de tatbikatta yokuz dedi" şeklindeki haberlerle, "Biz tatbikata davet edilmedik" cevabını veren Mullen, Türkiye-ABD ittifakının devamlılığı için Koşaner'le karşılıklı olarak beklentilerini ifade ettiklerini söyledi.
İşte Mullen'ın basın toplantısından önemli satırbaşları:
Karşı direniş, korsanlık faaliyetlerinin önlenmesi gibi alanlarda birbirimizden öğreneceğimiz şeyler var
Her iki ülkemiz de Afganistan'ı güvenli ve istikrarlı bir biçimde görmek istemektedir. Hem Afganistan'ın güvenliği hem de bütün bölgeninin güvenliği isteniyor. Bu yüzden daha sıkı çalışmamız ve daha güçlü bir bağ kurmamız gerekiyor. M.Kemal Atatürk'ün dediği gibi her iki ülke de yurtta ve cihanda barış istemektedir.
Atatürk'ün Roosevelt'e gönderdiği mektupta belirttiği gibi ülkemiz de evrensel barışa inanmaktadır.
Orgeneral Koşaner'le birlikte çalışmayı sabırsızlıkla bekliyorum.
Soru: Yahudi lobisi silah satışlarına etki ediyor mu?
Bizim Türkiye ile çok sağlam bir silah anlaşmamız var bu devam edecektir.
Soru: Bugün buraya Türkiye üzerinden geçmesini talep etmek için mi geldiniz ya da Türkiye'den böyle bir talep geldi mi?
Bu tür bir talep ben buradayken yapılmadı. Buraya Bağdat'tan geldim. Görev teslim törenine katıldm. 2 milyon üzerindeki ekipmanı Irak'tan çektik. Bunları Türkiye üzerinden geçirmek için gelmedim. Irak hem ABD hem de Türkiye için önemli. Her zaman birlikte başarılı işler yaptık. Şimdi de devam edeceğiz.
Soru: İran yaptırımları Türkiye'de bir hayli tartışıldı. Bu konu sizin toplantılarınıza da yansıdı mı?
Bence her iki ülkenin İran konusunda hedefi aynı. O da İran'ın nükleer silah kapasitesini sahip olmamasına sağlamak. NATO'da füze kalkanı meselesine büyük önem veriliyor. Ve bu tür bi füze kalkan sisteminin Bulgaristan, Romanya ve Türkiye gibi ülkelerde, savunma kalkan sistemlerinin yapılması için belirli sistemler üzerine konuşuluyor.
Orgeneral Koşaner ile böyle bir konuyu henüz konuşmadık.
Soru: Askerlerin Türkiye üzerinden çekilmesi mümkün mü? Böyle bir ihtimal var mı?
Irak hükümetiyle yaptığımız anlaşmaya göre bütün askeri ekipmanlar ve askerler 2011'e kadar çekilecek. Irak ile stratejik ortaklık için yeni bir hükümet bekliyoruz. 15 ay içinde geride kalan askerleri çekeceğiz. Bunun nasıl yapılacağına dair henüz net bir karar yok ve bugün izlediğimiz yolu izleyeceğiz.
Soru: Türk basınında ABD "İsrail yoksa biz de yokuz" dedi şeklinde haberler çıktı Konya'da yapılacak Anadolu Kaplanı tatbikatı için. Koşaner ile bunu konuştunuz mu?
Uzun yıllardır ABD ve Türkiye birlikte hareket ediyor, tatbikata katılıyoruz. Her yıl iki tatbikat yaparız. İkimizde bu birlikteliğin gelecekte de devam etmesi konusunda beklentilerimizi ifade ettik.
Ama sizin sorduğunuz Anadolu Kaplanı'na ABD davet edilmedi. Genelde iki tanesine katılıp bütçemizi ona göre ayarlıyoruz.
Soru: Teknik ekipmanların çekilişi konusunda detayları bizimle paylaşır mısınız?
Irak'ta 50 binden daha az ABD kuvveti var ve şu anki anlaşmaya göre, 2011 e kadar bütün savaş ekipmanları çıkmak zorunda.
Soru: Muharip birlikler, şu an danışman sıfatı aldılar. Bu insanlar Türkiye'den danışman sıfatıyla geçebilirler mi?
Evet bunu açıkladığnız için teşekkür ederim. Geride kalanlar danışma sıfatıyla orada kalanlar. Bence önümüzdeki yıl geri çekilecekler ama muharip güç değiller.
Soru: Afganistan konusunda Türkiye'nin katkılarından bahsettiğiniz, katkıların devamı, cephanenin artılması gibi ek beklentiler içinde misiniz, katkı konusunda Türkiye'den neler bekliyorsunuz?
Önce İran konusunda yanıt vereyim. Yaptırımların uygulanması çok önemli.
Her iki ülke de İran'ın nükleer silahlara sahip olmaması konusundaki ortak tavrı çok önemli ve ileride de bunun için çalışacağız.
Afganistan konusunda da özellikle Türkiye'nin gösterdiği liderliğe ne kadar minnettar kaldığımızı belirtmiştim. Türkiye'nin sağladığı destekler arasında askeri olmayan destek de var. Bu ülke için oldukça büyük bir katkıdır. Türkiye'nin Afganistan'daki bu çalışmalarını devam ettirmesini isteriz. Bu içinde bulunduğumuz zor günler adına çok önemli.
Özellikle Türk eğitmenler Afgan polisinin eğitilmesi konusunda başarılı işler çıkardılar. Devam ederlerse minnettar oluruz.
Son olarak açılış konuşmamda belirttiğim bir iki hususa değinmek isterim yeniden.
Buraya Türkiye ve ABD arasındaki ilişkinin ne kadar önemli olduğunu belirtmek için geldim. Kendisine başarılar dilerim
Soru: ABD gerçekten davet edilmedi mi?
Uzun zamandır özellikle havacılık tatbikatlarında yer alıyoruz ve gelecekte de devam etmesini istiyoruz. Ama Konya'daki tatbikat konusunda, davet almadık ama zaten biz yılda iki tane tatbikat yapma planına sahibiz. Konya'daki üçüncü. Davet almadık ve zaten planlarımız da yok.
İsrail'le ilgili bir soru üzerine:
Bizim umudumuz ülkelerin bu bölgede istikrar sağlanmasının ne kadar önemli olduğunu fark etmeleri ve bu konuda adım atmaları. İsrail'in Mavi Marmara konusunda komisyonla görüşmeleri devam ediyor.
Son Dakika › Güncel › 'Türkiye'den Geçiş Yapmayacağız' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?