Türkiye'deki Suriyelilerin Eğitimi - Son Dakika
Güncel

Türkiye'deki Suriyelilerin Eğitimi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, "Şu anda 200 bin civarında Suriyeli çocuğumuz, okullarımızda bizim çocuklarımızla aynı iklimi teneffüs ediyor.

19.02.2017 13:30

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, "Şu anda 200 bin civarında Suriyeli çocuğumuz, okullarımızda bizim çocuklarımızla aynı iklimi teneffüs ediyor. Yine yaklaşık 300 bin çocuğumuz geçici eğitim merkezlerinde eğitim görüyor. Gelecek sene yaklaşık 200 bin civarında çocuğu sisteme katmak için telafi programları düzenliyoruz." dedi.

Demirci, Milli Eğitim Bakanlığı ile İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfınca Pullman İstanbul Havalimanı ve Kongre Merkezinde (Pullman İstanbul Airport and Convention Center) ortaklaşa düzenlenen, "Suriyelilerin Eğitimi İçin Uluslararası Konferans"ının açılışında, Suriyelilerin yaralarını sarmak için önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Türkiye için bunun bir yük olmadığını anlatan Demirci, "Türkiye her zaman dinine, ırkına, mezhebine bakmadan mazlumların yanında olmuştur. Tarihimiz bize bunu gösteriyor. Bu nedenle Suriyeli kardeşlerimizi için yaptıklarımız bizim için bir lütuftur. Bugünlerin geçeceğine inanıyoruz. Bundan dolayı Suriye'nin yeniden inşası için çalışmalıyız. Suriye Haçlı Seferlerinden beri bu kadar büyük tahribata maruz kalmamıştı. Bunun telafi edilmesi, Suriye'nin yeniden ayağa kalkması için sorumluluğumuz büyük." diye konuştu.

Demirci, toplantının bu konuda atılmış önemli bir adam olduğunu aktararak, şöyle devam etti:

"Suriye'nin inşası, insanının inşasıyla mümkün. Türkiye'de 3 milyon kardeşimiz var. Ülkemiz, Suriyeli kardeşlerimizin de ülkesi. Yaklaşık 850 bin civarında eğitim çağında kardeşimiz var. Şu anda bunların büyük bölümüne ulaştık. Şu anda 200 bin civarında Suriyeli çocuğumuz, okullarımızda bizim çocuklarımızla aynı iklimi teneffüs ediyor. Yine yaklaşık 300 bin çocuğumuz geçici eğitim merkezlerinde eğitim görüyor. Gelecek sene yaklaşık 200 bin civarında çocuğu sisteme katmak için telafi programları düzenliyoruz. Suriye'yi ayağa kaldırmak için yetişmiş insanlara ihtiyaç var. Bu nedenle eğitim faaliyetlerine çok önem veriyoruz. Suriye'deki felaket eğitim ile aşılabilir. Bu nedenle eğitime daha çok odaklanmalıyız. Suriyeli çocuklarımızın yaşadıkları yerdeki eğitim sistemine entegre olması gerekiyor. Ancak kendi özlerini kaybetmeden bu yapılmalı. Türkiye olarak bu perspektifle okullarımızın kapılarını çocuklarımıza açtık. Bakanlığımız bu hedefe göre planlarını yapıyor."

"Cehaleti yenmemiz gerekiyor"

İHH Başkanı Bülent Yıldırım da cehaletle mücadele etmenin önemine değindi.

Bugüne kadar 140 ülkede mücadele ettiklerini dile getiren Yıldırım, "Tecrübelerimiz, İslam dünyasının 3 temel problemi olduğunu gösteriyor. Birisi cehalet, biri fakirlik, diğeri ihtilaftır. Fakirlik ve ihtilafı gidermenin yolu cehaletle mücadele etmektir. Cehaleti yenersek, fakirlikten de ihtilaftan da kurtuluruz ve böylece gelip başımızdan aşağı bomba atamazlar. Biz kimsenin dinine karşı değiliz. Sadece zalime karşıyız. İslam dünyasında sadece zalime karşı olacak bir nesil yetiştirmeliyiz." şekline konuştu.

İdlib'te yaşananlara dikkat çeken Yıldırım, "İdlib'te 500 binin üzerinde insan kamplara sığındı. Oralarda 2-3 okulumuz var. Oralardaki çocuklar okula gidemiyorlar. O çocukları eğer yetiştiremezse, onların hepsi yarın hem kendileri hem bize hem ümmete ve insanlığa sorun olacak. Yetiştirebilirsek kendilerini, belki de ülkelerini, ümmeti, insanlığı kurtaracak. Suriye halkı İslamı özgürce yaşamak için bu bedeli ödüyor. 1 milyona yakın insan şehit oldu. 500 bine yakın insan cezaevlerinde. Bunun için çalışma içindeyiz. İnşallah yakında güzel bir haber verebiliriz. Bu çocukları, kendi geleneklerine uygun, bulundukları yere uyumlu şekilde yetiştirmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Türkiye\'deki Suriyelilerin Eğitimi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'deki Suriyelilerin Eğitimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement