Türkiye'de yaşayan Mısırlılar, ülkelerindeki insan hakları ihlalleri, hukuksuz yargılanmalara ve idam kararlarına tepki amacıyla açlık grevine başladı.
Darbeye Karşı Meşruiyeti Korumu Platformu öncülüğünde bir araya gelen grup, Eminönü Meydanı'nda bir araya geldi.
Gruptakiler, temsili kefen giyerek, alana kadın ve erkekler için ayrı ayrı kurulan sembolik hapishane hücrelerinde Kur'an-ı Kerim okudu.
"Haksızlık Karşısında Susan Şeytandır", "Dünya için Demokrasi, Mısır için Hipokrasi" yazılı dövizler taşıyan gruptakiler, Rabia işareti yaptı.
Meydana kurulan sembolik dar ağacında ise gruptan bazı kişiler boyunlarını, bazıları da Rabia işareti yaptıkları ellerini ipe geçirdi.
"Açlık grevi iki gün sürecek"
Grup adına açıklama yapan gazeteci-yazar Nevzat Çiçek, açlık grevinin iki gün süreceğini söyledi.
Mısır'daki darbe yönetimini eleştiren Çiçek, "Mısır'da yaklaşık 9 aydan bu yana Genelkurmay Başkanı Sisi'nin meşru ve seçilmiş Cumhurbaşkanına karşı yaptığı darbeyle haksız yere 23 bin 300 kişi tutuklanmış. Bunların 3 bin 232'si doktor, 7 bin 393'ü mühendis, 1200'ü akademisyen ve İslam alimi, 5 bin 342'si Ezher şeyhi, 3 bin 878'i öğrenci, 704'ü kadın ve 1250'si çocuktur" diye konuştu.
Tutuklananlardan 37 kişinin hayatını kaybettiğini aktaran Çiçek, "Adil yargılanma talebi çerçevesinde Mısırlı mahkumlardan birçoğu açlık grevi yapmaya başlamış, bir kısmı ise bu grevde 100 günü aşmıştır. Açlık grevine uzun süredir devam eden tutukluların sağlığı günden güne kötüye gitmektedir" ifadelerini kullandı.
"Medya ve halk daha duyarlı olmalı"
İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım, Mısır hapishanelerinde 23 bin insanın zulüm gördüğünü kaydetti.
Açlık grevlerinin gerekliliğinin zaman zaman sorguladığını anlatan Yıldırım, "Dünyada insanlar seslerini duyurmak için her türlü eyleme başvuruyor. Medyanın ve halkımızın bu süreçte daha duyarlı olmasını istiyorum" dedi.
Gazeteci Nihal Bengisu Karaca, demokrasinin büyük bir sınavdan geçtiğini vurgulayarak, "Avrupa, ABD, başından beri olan bitene darbe diyemiyor. Doğru dürüst bir tavır koyamıyorlar. Çünkü darbe dedikleri andan itibaren Mısır'a verdikleri yardımlardan tutun da Mısır'daki yatırımlarına kadar her şey sorgulanabilir olacak" değerlendirmesinde bulundu.
"Vicdan sahibi herkes elinden geleni yapmalı"
Gazeteci-yazar Hakan Albayrak, Mısır'da yaşananlarla ilgili başta Müslümanlar olmak üzere, vicdan sahibi herkesin elinden geleni yapması gerektiğini söyledi.
Albayrak ortada bir sorun olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'de hükümet, Mısır'ı kana bulayan askeri rejime karşı sesini yükseltiyor. Sivil toplum olarak biz de cılız sesler çıkarıyoruz. Mısır'daki darbe rejimi Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan tarafından finanse edilmektedir. İdamları engellemenin yolu da batı devletlerini, Birleşik Arap Emirliklerini ve Suudi Arabistan'ı ikna etmekten geçiyor. Türkiye'de Twitter yasağına gösterilen tepkinin onda birini batı devletleri, Mısır'da binlerce insanın öldürülmesine göstermedi" ifadelerini kullandı.
Özgür-Der Genel Sekreteri Musa Üzer, bazı çevrelerin Türkiye'de düşünce özgürlüğü olmadığını iddia ettiğini aktararak, şunları kaydetti.
"Türkiye'de Başbakana hakaret dahi edilmekte, Başbakanı diktatör olarak nitelemeye çalışıyorlar. Türkiye'yi despot ülke kategorisinde gösterirken, Mısır'da açıkça darbe yapılıyor, bütün legal organlar, sivil toplum kuruluşları kapatılıyor, insanlar aylarca zindanda tutuluyor, en temel haklardan mahrum ediliyor ama halen bu ülkenin bu faşist yapısı hakkında tanımlama yapılmıyor. 'Yeter ki İslamcılar iktidara gelmesin'. Onun için her türlü yöntem mübah anlayışı hakim. Her şeye rağmen Mısır'da bu faşist ve çarpık anlayışa karşı bir direniş söz konusudur."
"Zafer insanlık, onur, adalet ve İslam için mücadele verenlerin olacak"
Gazetece-yazar Adem Özköse, Mısır'da ve Suriye'de zaferin, insanlık, onur, adalet ve İslam için mücadele verenlerin olacağını belirtti.
Özköse, "Tıpkı Türkiye'de olduğu gibi Mısır'da İstiklal mahkemelerini kuranlar Mısır'da da kaybedecek. İhvan bir direniş okulu ve hepimize ders veriyor, Hem Suriye'de hem de Mısır'da zafer insanlık, onur, adalet ve İslam için mücadele verenlerin olacak" diye konuştu.
Basın açıklamasının Arapça'sını okuyan Amine Amr, babası ve akrabalarının da Mısır hapishanelerinde olduğunu belirterek, "Amcam 20 gündür hapishanenin revirinde yatıyor. Onu çıkaramıyoruz. Tüm bunlar Sisi istiyor diye oluyor" dedi.
Konuşmaların ardından gruptakiler, "barış güvercini" ve beyaz balon uçurdu.
Türkiye'deki bazı sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği açlık grevinin devam edeceği 2 gün boyunca Eminönü Meydanı'nda çeşitli etkinlikler düzenlenecek. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Türkiye'deki Mısırlılar Açlık Grevi Başlattı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (1)