Yalnız seyahati, Türkiye'deki iki uygulayıcısı, 'Tek Başına Dünya Gezisi' kitabının yazarı Benian Çulhaoğlu ve kendi internet sitesiyle Uzman TV'de dünyanın dört bir yanında yaşadığı deneyimleri paylaşan Alper Metin anlatıyor.
SAYILARI GİTTİKÇE ARTIYOR
Tek başına yollara düşmek, maceralara açık bir tatile çıkmak son dönemin son seyahat trendlerinden. Solo seyahatin yerli örneklerini, Tempo Dergisi'nden Burak Tatari anlatıyor...
"Yaşa, gez, maceraya atıl, şükret ve üzülme." Beat kuşağının manifesto eseri 'Yolda'nın uçarı yazarı Jack Kerouac böyle buyuruyor. Rutin hayattan sıkılan insan ruhuna iyi gelecek öneriler kuşkusuz. Çünkü herkesin yeni 'keşifler' yapmaya, bu keşifleri yaparken kendini de keşfetmeye ihtiyacı var. Bunun için yola tek başına çıkan, dünyanın yaşam bilgisinin peşine düşen solo seyahatçilerin sayısı giderek artıyor. Önyargıların aksine onlar yalnız, kimsesiz insanlar değil. Aksine yeni insanlarla kaynaşmaya hazır bireyler. Trend öylesine yükseliyor ki, İngiliz Telegraph gazetesinin artık solo seyahate özel bölümü bulunuyor.
'YALNIZLAR' CEMAATİ...
2009'da kurulan Solo Traveler 'cemaat'inin ise Facebook'ta 100 binin üzerinde takipçisi var. Bu, solo seyahate çıkanların buluştuğu, anılarını ve ipuçlarını paylaştığı, birbirlerine önerilerde bulundukları bir platform. 57 yaşındaki kurucusu Janice Waugh çıktığı solo seyahatleri kaleme alıyor. Waugh'un 'unun gördüğü ilgi üzerine çıkardığı 'Solo Seyahatçinin El Kitabı' neredeyse kült eserler arasında. Biz de solo seyahatin inceliklerini, ekolün Türkiye'deki temsilcilerine, 'Tek Başına Dünya Gezisi' kitabının yazarı Benian Çulhaoğlu ve kendi internet sitesiyle Uzman TV'de dünyanın dört bir yanında yaşadığı deneyimleri paylaşan Alper Metin'e sorduk. Çulhaoğlu'nun önerileri özellikle kadınlara, Metin'inkiler ise erkeklere ışık tutacak türden.
"YILLIK İZİNDE DÜNYAYI GEZEBİLİRSİNİZ"
Benian Çulhaoğlu 44, Davranış Bilimleri Uzmanı ve 'Tek Başına Dünya Gezisi' kitabının yazarı "İlk kez yurtdışına gittiğimde 22 yaşındaydım. Dil öğrenmek için Londra'da hasta bakıcılık yapmaya gitmiştim. Oradayken, Paris, Brüksel ve birçok Avrupa şehrini görme şansım oldu. İlk defa bu gezilerde tek başıma gezdim. Sonra Türkiye'ye dönüp iş hayatına başladığımda da istisnalar hariç hep solo seyahat ettim. Geçen mart ayında emekli olduğumdan bu yana tam zamanlı gezgin ve yazarım. Dört kıta, 44 ülke gördüm. Antarktika ve Avustralya kıtalarına hiç gitmedim. Hedeflerim arasında.
Hiçbir zaman sırt çantalı gezgin olamadım. Denedim, istedim ama bana uygun değildi. Seyahatlere kabin boy valizimle gidiyorum. Kıyafet tercihim gittiğim coğrafyaya, iklime uygun, tamamen işlevsel oluyor. Yanımda hiçbir zaman topuklu ayakkabı götürmem."
"ÖZGÜRLÜK GÜZEL ŞEY"
"Yazları bir ay kesintisiz iznim var. Yıl içinde de sınav dönemlerinin aralarındaki boş haftalarda, bayramlarda ve bulduğum her fırsatta seyahat ediyorum. Tek başıma yurtdışı seyahatlerimin ilkini Orta Avrupa'ya yaptım. Macaristan, Avusturya ve Çek Cumhuriyeti'ni gezdim. Solo seyahate alıştıktan sonra arkadaşlarımla tatile çıkmayı bir kez denedim. Bir arkadaşımla Kafkaslar'a gittik. Altıncı gün ondan ayrılıp yola tek başıma devam ettim. Rotamı istediğim gibi çizmek ve değiştirmek, kararlarımı kendi başıma almak, özgürlük güzel şey. Mümkünse karadan seyahat ederek, değilse olabilecek en ucuz uçak biletlerini alarak yolculuk ediyorum. Tüm dünyada gönüllülerin, gezginleri evlerinde ücretsiz konuk etmelerine yönelik 'Couchsurfing' sistemine üyeyim. Otele hemen hemen hiç para harcamıyorum. Bu sayede çok değişik yerlerde de kaldım. Örneğin Estonya'da herkese açık, kaç kişinin barındığını kimsenin bilmediği üç katlı ahşap bir komün evinin tavan arasında, Moğolistan'da da göçebe bir ailenin çadırında kaldım."
Son Dakika › Güncel › Türkiye'deki Yeni Akım: Solo Seyahat - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?