Sabancı Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ve Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çarkoğlu'nun Uluslararası Sosyal Saha Çalışmaları Programı (International Social Survey Program-ISSP) kapsamında hazırladığı " Türkiye'de ve Dünyada Milliyetçilik" başlıklı rapora göre, bireyin doğduğu toprak üzerinden devletine olan bağının tanımlanması halk arasında genel kabul gören bir mahiyette bulunuyor.
ARAŞTIRMA, 64 İLDE 666 DENEKLE YAPILDI
ISSP'nin 2013 yılı alan taramasına dayalı araştırması, 64 ilde bin 666 denekle yapılan yüz yüze görüşmelerle 2014 yılı Ocak-Mart zarfında tamamlandı. Türkiye'de milliyetçilik, yurttaşlık ve ulusal kimlik konularını değerlendiren ve dünya geneli ISSP 2003 araştırmasının verileriyle karşılaştırılan rapor, Prof. Dr. Kalaycıoğlu ve Prof. Dr. Çarkoğlu'nun katılımıyla Sabancı Üniversitesi İletişim Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı.
Rapora göre, Türkiye'de kendini gerek Avrupa'ya gerekse Ortadoğu'ya yakın hissedenlerin oranı aynı derecede düşük düzeyde bulunurken, hemşehrilik olarak ifade edebilecek, doğduğu, yaşadığı topraklara olan bağlılığın yoğun olması, Türkiye'de kendi iç dünyasına yönelik yerellik içerikli duyguların yoğun olduğu ve uluslararası dayanışma duygusunun pek mevcut olmadığı bir manzara üretiyor. Deneklerin yüzde 87,8'i kendisini yaşadığı kasaba/şehre "çok yakın" ve "yakın" hissettiğini belirtti.
ARAŞTIRMAYA GÖRE; MÜSLÜMAN OLMAK ÇOK ÖNEMLİ
Türkiye'de dindarlık, kimlik belirlemekte vatana bağlılık ve ana dilden kısmen daha önemliymiş gibi görünüyor. Din ve soy, Türkiye'de milliyetçiliğin içeriğini belirlemekte dünyadaki ülkelerin çoğundan daha fazla rol oynuyormuş gibi görünüyor. Deneklerin yüzde 68'i, "Türkiye için Müslüman olmak ne derece önemli?" sorusuna, "Çok önemli" yanıtını verirken, dünya genelinde bu oran yüzde 25 seviyesinde bulunuyor.
Deneklerin yüzde 44'ü, "Türk vatandaşı olmayı başka herhangi bir ülkenin vatandaşı olmaya tercih ederim" ifadesine, "Kesinlikle katılıyorum", yüzde 30'u "Katılıyorum" yanıtını verirken, dünya genelinde bu oranlar yüzde 41 ve yüzde 34 olarak sıralanıyor.
"Türkiye hakkında öyle şeyler var ki benim bugün Türkiye'den utanmama sebep oluyor" ifadesine deneklerin yüzde 13'ü, "Kesinlikle katılıyorum", yüzde 23'ü, "Katılıyorum"; "Ülkesi yanlış şeyler yapsa da insan ülkesini desteklemeye devam etmelidir" ifadesine ise yüzde 33'ü "Kesinlikle katılıyorum", yüzde 30'u "Katılıyorum" yanıtını verdi. Türkiye, bu oranlarla listenin en üst sırasında yer alıyor.
DEMOKRASİNİN İŞLEYİŞİ
Deneklerin yüzde 22'si "Türkiye'de demokrasinin işleyişinden çok gurur duyduğunu" belirtirken, yüzde 34'ü "Türkiye'nin bilimsel ve teknolojik başarılarından çok gurur duyduğunu", yüzde 37'si "Biraz gurur duyduğunu" söyledi.
Raporda, henüz bir Nobel alan bilim insanının bulunmadığı Türkiye'deki deneklerin bilim ve teknolojiden duyduğu gurur düzeyinin, bu alanlardaki başarılardan çok, siyasal koşulların da ürettiği ulusal öz güven ve duygusallığın boyutunun bir işareti olarak alınması gerektiği belirtiliyor.
GÖÇMENLER
Rapora göre, göçmenler konusunda dünyada ortaya çıkan hassasiyetlere paralel bazı işaretlerin Türkiye'de de mevcut olduğu görülüyor.
Deneklerin yüzde 35'i, "Göçmenler, suç oranını artırıyor" ifadesine "Tamamen katılıyorum", yüzde 29,8'i "Katılıyorum"; yüzde 29'u "Göçmenler, ülkemizde doğmuş insanların işlerini ellerinden almaktadır" ifadesine "Tamamen katılıyorum", yüzde 33,5'i "Katılıyorum"; yüzde 17'si "Türkiye'de yasal göçmenler, Türk vatandaşları ile aynı haklara sahip olmalıdır" ifadesine "Tamamen katılıyorum", yüzde 24,5'i "Katılıyorum" yanıtını verdi. Dünya ortalamasında bu oran yüzde 14 düzeyinde bulunuyor.
"TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞI OLMAKTAN ÇOK GURUR DUYUYORUZ"
Rapora göre, güçlü vatanseverlik duyguları ile ilgili bulgular, bu duyguların mevcudiyetinin ülkeyi güçlendiren bir içerikte olduğu merkezinde yer alıyor. Bu düşünceye karşı çıkanların ise yirmi denekte bir düzeyinde bir topluluk oluşturduğu görülüyor. Bireyin doğduğu toprak üzerinden devletine olan bağının tanımlanması halk arasında genel kabul gören bir mahiyette bulunuyor.
Deneklerin yüzde 69'u "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktan ne kadar gurur duyuyorsunuz?" sorusuna "Çok gurur duyuyorum", "yüzde 25'i ise "Biraz gurur duyuyorum" yanıtını verdi. Dünya sıralamasında ilk sırada yer alan Venezuela'da bu oranlar sırasıyla yüzde 92 ve yüzde 6,4 düzeyinde bulunuyor.
Son Dakika › Güncel › Müslümanlık ve Türkiye Vatandaşlığından Gurur Duyuyoruz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?