Türkiye'de 2013 Böyle Geçti - Son Dakika
Güncel

Türkiye'de 2013 Böyle Geçti

Türkiye\'de 2013 Böyle Geçti

Temmuz ayının önemli olayları: Anayasa Mahkemesi, uzun tutukluluk ve yargılama nedeniyle haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle başvuruda bulunan 4 kişiyi haklı buldu Anayasa Mahkemesi, terör ve darbe gibi anayasal düzene karşı işlenen suçlarda tutukluluk süresini 10 yıl olarak düzenleyen maddeyi iptal etti İstanbul 6. İdare Mahkemesinin, Taksim Gezi Parkı'na Topçu Kışlası yapılmasına ilişkin davada verdiği yürütmeyi durdurma kararı, itiraz üzerine Bölge İdare Mahkemesince kaldırıldı Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Seviye Belirleme Sınavı'nın kalkacağını, dershanelerin kapatılacağını açıkladı Okullardaki serbest kıyafet uygulamasında, velilerin yüzde 50'sinden fazlasının muvaffakatı alınarak okul kıyafetlerinin belirlenmesi kararlaştırıldı Türkiye'nin 5. yüz nakli ameliyatı, Akdeniz Üniversitesinde yapıldı.

23.12.2013 10:01

Temmuz ayında Anayasa Mahkemesi, uzun tutukluluk ve yargılama nedeniyle haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle başvuruda bulunan 4 kişiyi haklı buldu.

Yüksek Mahkeme, terör ve darbe gibi anayasal düzene karşı işlenen suçlarda tutukluluk süresini 10 yıl olarak düzenleyen maddeyi iptal etti.

İstanbul 6. İdare Mahkemesinin Taksim Gezi Parkı'na Topçu Kışlası yapılmasına ilişkin davada verdiği yürütmeyi durdurma kararı, itiraz üzerine Bölge İdare Mahkemesince kaldırıldı.

Temmuz 2013'ün önemli gelişmeleri şöyle:

2 Temmuz:

-Gezi Parkı'na Topçu Kışlası yapılmasına yargıdan ikinci ret geldi. İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Kültür ve Turizm Bakanlığının Gezi Parkı'na Topçu Kışlası yapılmasıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararına karşı yaptığı itirazı oy çokluğuyla reddetti.

-Diyarbakır'ın Kayacık köyünde meydana gelen olay sonrası Diyarbakır- Bingöl karayolunu kesen teröristlerce kaçırılan uzman çavuş Yetkin Beğen serbest bırakıldı.

-Anayasa Mahkemesinden uzun tutukluluk ve yargılamayla ilgili tarihi karar çıktı. Anayasa Mahkemesi heyeti, uzun tutukluluk ve yargılama nedeniyle haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle başvuruda bulunan 4 kişiyi haklı buldu.

3 Temmuz:

- Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Seviye Belirleme Sınavı'nın (SBS) kalkacağını, dershanelerin kapatılacağını açıkladı. Çocukların geleceğini tek bir sınava endekslemenin doğru olmayacağını belirten Avcı, bunun hem aileler hem çocuklar açısından ciddi yük oluşturduğunu, dolayısıyla çocukların üzerinden bu yükü alacak bir düzenlemenin nasıl yapılacağını tartıştıklarını kaydetti.

- Türkiye, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumunun (UNESCO)  "Kültür Varlıklarının Yasa Dışı İthal İhraç ve Mülkiyet Transferinin Önlenmesi ve Yasaklanması Sözleşmesi"nin etkin bir şekilde uygulanmasının sağlanması amacıyla kurulan alt komitede birinci grupta bulunan ülkeleri temsil edecek.

4 Temmuz:

-Anayasa Mahkemesi, 3. Yargı Paketi'nde terör ve darbe gibi anayasal düzene karşı işlenen suçlarda tutukluluk süresini 10 yıl olarak düzenleyen maddeyi Anayasa'ya aykırı, ölçüsüz ve uzun olduğu gerekçesiyle iptal etti.

5 Temmuz:

-İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Taksim Gezi Parkı odaklı olaylarla ilgili yürüttüğü çalışmalar kapsamında kamera görüntülerini inceleyerek bazı kişilerin kimliklerini tespit etti. İzmir, Ankara, İstanbul, Manisa ve Batman'da 17 adrese eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda, kamu binaları, araç ve işyerlerine zarar verdikleri ve terör örgütü üyesi oldukları iddiasıyla gözaltına alınan 15 kişiden 13'ü çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

- Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk'ün değişik zamanlarda yaptığı 7 ayrı konuşma nedeniyle hakkında 14 ile 50 yıl hapis istemiyle açılan davada, cezaya yer olmadığına karar verildi.

8 Temmuz:

-Taksim Gezi Parkı, 23 gün sonra halka açılmasının ardından sadece 3 saat geçtikten sonra tekrar kapatıldı. Taksim Dayanışması'nın akşam Gezi Parkı'nda yapılacağını duyurduğu toplanma öncesinde güvenlik önlemleri alan polis, ilerleyen saatlerde parkın girişlerini tuttu. Polis, daha sonra Gezi Parkı'nda bulunan vatandaşları parkı terk etmeleri yönünde uyardı.

10 Temmuz:

- Tokat'ta 4 yıl önce teröristlerin saldırısı sonucu şehit düşen 7 askerin görevli olduğu Sazak Jandarma Karakolunun da aralarında bulunduğu 13 jandarma karakolu kapatıldı.

-İçişleri Bakanı Muammer Güler, gerekli şartların oluşmamasından dolayı çözüm sürecinde ikinci aşamaya henüz geçilmediğini bildirdi.

- Fethiye'de 27 yıl önce batan "T.S.S Fiorita" adlı geminin deniz altında kalan ve çürüdüğü için sızıntı yapan yakıt tankı boşaltıldı. İçinde 4 ton yakıt olduğu tahmin edilen tanktan, 18 ton fuel oil çıktı.

12 Temmuz:

- Dünya Sağlık Örgütü, 2013 yılı Küresel Tütün Kontrol Raporu'nda, tütün kontrolünde dünyanın en ileri ülkesinin Türkiye olduğu belirtilerek, tüm ülkelerin Türkiye'yi örnek alması ve yakından izlemesi tavsiye edildi.

15 Temmuz:

-Aralarında emekli oramiral Özden Örnek ile emekli orgeneraller H. İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan'ın da bulunduğu 361 sanıklı "Balyoz Planı" davasının, Yargıtay 9. Ceza Dairesindeki temyiz duruşması başladı. Duruşma salonu şeklinde düzenlenen konferans salonundaki duruşma için Yargıtay içinde ve dışında geniş güvenlik önlemleri alındı.

16 Temmuz:

-Taksim Meydanı'nda yapılan müdahalede gözaltına alındıktan sonra tutuklanan, aralarında seyyar bayrak satıcısı Ali Sarıçiçek'in de olduğu 8 şüpheli serbest bırakıldı. Haklarında adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına karar verilen şüpheliler, her hafta karakola giderek imza atacak.

-Eskişehirde Gezi Parkı eylemleri sonrasında henüz kimliği belirlenemeyen kişi ya da kişilerce darbedilen ve tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ın ölümüne ilişkin kimliği tespit edilen 2 kişiden biri gözaltına alındı.

-Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Gezi Parkı odaklı eylemler kapsamında, Ankara'da 31 Mayıs 2013'ten beri 49'u Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle görevli büro tarafından olmak üzere toplam bin 78 kişinin gözaltına alındığını, 29 kişinin ise halen tutuklu olduğunu açıkladı.

-Ankara'daki Gezi Parkı odaklı olaylar kapsamında Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin polis memuru A.Ş. hakkında "meşru savunmada sınırın aşılması suretiyle öldürmek" suçundan hazırlanan iddianame Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. Polis memurunun, atış öncesi ve esnasında vücudunun muhtelif yerlerine isabet eden taşlar dikkate alındığında, "meşru savunma sınırını kasten aştığının söylenemeyeceği, sınırın kasıt olmaksızın aşıldığı" kaydedildi.

17 Temmuz:

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin sanık polis memuru A.Ş. hakkındaki davanın "izin alınmadan açıldığı" gerekçesiyle "yargılamanın durmasına" ve "gereğinin yerine getirilmesi için dosyanın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine" karar verdi.

- Genelkurmay Başkanlığı, Suriye'nin Türkiye sınırına yakın Resulayn ilçesinde terör örgütü mensuplarıyla Suriyeli muhalifler arasındaki çatışmalarda, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar  merkezindeki evlere, ilçe emniyet müdürlüğü binasına hafif silah mermilerinin isabet ettiği, angajman kuralları gereği Suriye topraklarından ateş açılan mevziye Cenkeser Hudut Karakolundan ateşle karşılık verildiğini bildirdi.

- AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, Ak Parti Ankara İl Başkanlığı iftar programında yaptığı konuşmada, "Eğer Alevilik Hz. Ali'yi sevmek ise ben dört dörtlük bir Aleviyim. Çünkü Hz. Ali Efendimizi çok seviyorum. Sevgililer sevgilisinin damadı, 4. Halife, cengaver, ben onu nasıl sevmem? O nasıl yaşıyorsa ben de onun gibi yaşamaya gayret ediyorum" dedi.

18 Temmuz:

-Türkiye'nin 5. yüz nakli ameliyatı, Akdeniz Üniversitesinde yapıldı. Muğla'da beyin ölümü gerçekleşen Polonyalı turist Andrzej Kucza'nın yüzü ve çenesi, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan başkanlığındaki ekip tarafından, 1 yıldır nakil bekleyen 26 yaşındaki Recep Sert'e nakledildi.

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Kişilik haklarına saldırıda bulunduğu" gerekçesiyle açtığı davada, Yazar Bekir Coşkun ve Cumhuriyet gazetesinden 5 bin lira manevi tamzinat kazandı.

- Hüseyin Karakullukçu'nun, 15 Haziran'da yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla boşalan Danıştay Başkanlığı için yapılan seçimde tek aday Başkanvekili Zerrin Güngör, Danıştay Başkanı oldu.

19 Temmuz:

-İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Gezi Parkı olaylarına ilişkin 20 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamede, bayrak satıcısı Ali Sarıçiçek'in 7 yıla kadar, aralarında İtalyan uyruklu fotoğrafçı Mattia Cacciatori'nin de  bulunduğu 19 şüphelinin de 1 yıl ile 17 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması talep edildi. İddianamede, şüpheli Ali Sarıçiçek'in eyleme katılmadığı ve bayrak sattığı yönündeki bilgilerin doğru olmadığı belirtildi.

-Başkentteki Gezi Parkı odaklı olaylar nedeniyle tutuklanan 6 kişi tahliye edildi.

-Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesinin, Ethem Sarısülük'ün ölümüne ilişkin sanık polis memuru A.Ş. hakkında açılan davada verdiği "yargılamanın durması" kararı, bir üst mahkemeye yapılan itiraz üzerine kaldırıldı.

-İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi, "Devrimci Karargah Örgütü" üyesi oldukları ve örgüte yardım ettikleri öne sürülen eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın da aralarında bulunduğu 8'i tutuklu 75 sanığın yargılandığı davada, tutuklu sanıklardan Cemal Bozkurt, Fatih Aydın ve Özgür Dinçer'in "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, Okan Duman'ın da müebbet hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti. "Devrimci Karargah Örgütü" davasında tutuklu yargılanan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, 15 yıl 3 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.

22 Temmuz:

-İstanbul 6. İdare Mahkemesinin, Taksim Gezi Parkı'na Topçu Kışlası yapılmasına ilişkin davada verdiği yürütmeyi durdurma kararı, Kültür ve Turizm Bakanlığının itirazı üzerine Bölge İdare Mahkemesince oybirliği ile kaldırıldı.

24 Temmuz:

-Çevik kuvvet personeliyle iftar yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "İstisnai hataların bütün bir teşkilata mal edilmesine biz rıza göstermeyiz. Polis teşkilatımızın da bu saldırılar karşısında başı dik durmasını, bu saldırılar karşısında moralini hiç ama hiç bozmamasını rica ediyorum. Sizin için önemli olan kimin ne dediğinden ziyade, milletin ne dediğidir, hissiyatıdır. Yasalar dahilinde, milletin hissiyatı dahilinde vazifenizi kararlılıkla sürdüreceksiniz. Biz, haksız, temelsiz, mesnetsiz iftiralara kulak asmayız. Bu ülkenin polisine, özbeöz evladına utanmadan, sıkılmadan, yüzü kızarmadan küfreden beyni felçli zihniyete değil, milletin hissiyatına bakarız" dedi.

- Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, şike davasında Aziz Yıldırım ve Olgun Peker'in de aralarında bulunduğu sanıklar hakkında İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesinin kararının onanmasını istedi. Başsavcılık, tebliğnamesini davaya bakacak Yargıtay 5. Ceza Dairesine gönderdi.

-Kadınların mesai saatlerine yeni düzenleme getirildi. Düzenlemeye göre, 18 yaşını doldurmuş kadın çalışanlar, her ne şekilde olursa olsun gece postasında 7,5 saatten fazla çalıştırılamayacak. Kadının gece çalıştırılması, kocasının çalıştığı gece postasına rastlamayacak şekilde düzenlenecek. Kadın çalışanlar, gebe olduklarının doktor raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar, emziren kadın çalışanlar ise doğum tarihinden başlamak üzere 1 yıl süre ile gece postalarında çalıştırılamayacak. Emziren kadın çalışanlarda bu süre, anne veya çocuğun sağlığı açısından gerekli olduğunun işyerinde görevli işyeri hekiminden alınan raporla belgelenmesi halinde 6 ay daha uzatılacak.

25 Temmuz:

- Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin yurt dışına açılmasını sağlayacak Diyarbakır Havalimanı yeni terminal binasının temeli törenle atıldı.

-MEB, öğrencilerin kılık kıyafet yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı, okullardaki serbest kıyafet uygulamasında, velilerin yüzde 50'sinden fazlasının muvaffakatı alınarak okul kıyafetlerinin belirlenmesini kararlaştırdı.

-Şanlıurfa'nın Suriye sınırındaki Ceylanpınar ilçesinde, nereden atıldığı belli olmayan merminin başına isabet etmesi sonucu ağır yaralanan ve ambulans uçakla Ankara'ya getirilen Mehmet Gündüz, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

26 Temmuz:

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Oscarlı Hollywod ünlülerinin Gezi Parkı olaylarıyla ilgili The Times gazetesine verdikleri ilanı eleştirdi. Erdoğan, "Bunlar düşüncelerini, fikirlerini kiraya vermiş tipler. Bunlar gerçekten demokrasiye inanmış tipler olsa, bu ülkede yüzde 50 oyla iktidar olmuş bir partinin liderine diktatör deme ahlaktan yoksunluğunu gösteremezlerdi. Bu danışmanımın da ifade ettiği şekliyle dört dörtlük bir densizliktir" dedi.

27 Temmuz:

- Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk Büyükelçiliğinin ek binasına düzenlenen bombalı saldırıda Amasya Emniyet Müdürlüğünde görevli özel harekat polisi Sinan Yılmaz şehit oldu, 3 polis memuru yaralandı.

29 Temmuz:

-Türkiye'nin beşinci yüz nakli yapılan Recep Sert, yoğun bakım ünitesindeki tedavisinin ardından servise alındı.

30 Temmuz:

-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Uludere'de hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla yaptığı görüşmede, "gerçekleşen her operasyonun başbakanın bilgisi dahilinde yapılmadığı, terörle mücadelede ilgili birimlerin yasalardan aldıkları yetki çerçevesinde gereken adımları attıkları, bu mücadele esnasında büyük saldırılar ve mağduriyetler yaşayan güvenlik güçlerinin en üst düzeyde hassasiyetle hareket ettikleri vurgulandığı" bildirildi.

-Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'e "Bizim nazarımızda onbaşısın" diyen BDP Genel Başkanı Demirtaş'ın tazminat ödemesine hükmetti.

-Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk Büyükelçiliğinin ek binasına düzenlenen bombalı saldırıyla ilgili soruşturma başlattı.

31 Temmuz:

-Askeri darbelere zemin hazırladığı iddia edilen Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesindeki değişikliğin de yer aldığı "Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

- Balıkesir'in Kepsut ilçesinde çıkan ve rüzgarın etkisiyle büyüyen yangında 500 hektardan fazla alan kül oldu.

-Türkiye'den UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne giren varlık sayısı, "Ceneviz Kale ve Surlu Yerleşimleri", "Laodikeia Antik Kenti", "Sardes Antik Kenti ve Bintepeler Lidya Tümülüsleri" ile "Tuz Gölü"nün de kabul edilmesiyle 41'e ulaştı.

-"DHKP/C terör örgütüne üyelik" iddialara ilişkin soruşturmada tutuklu bulunan 8 KESK yönetici ve üyesinin tahliyelerine karar verildi.

-Adalet Bakanlığına atılan bombanın faili olduğu tespit edilen Hasan Biber isimli DHKP/C terör örgütü mensubu yakalandı.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye'de 2013 Böyle Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement