ANTALYA Denetimli Serbestlik Müdürü Şefik Demirkol, Türkiye'de şu an 2 bin 997 kişinin elektronik sistemle denetim altında tutulduğunu açıkladı.
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ile İngiltere, Hollanda ve Portekiz ortaklığında yürütülen 'Elektronik İzleme Sistemine Geçişte Denetimli Serbestlik Hizmetlerinin Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi AB Eşleştirme Projesi'nin son toplantısı Antalya Porto Bello Otel'de yapıldı. Toplantıya Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Başsavcı vekili Adnan Tabar, Adalet Komisyonu Başkanı Orhan Özdemir, Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya ile kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, meslek odaları temsilcileri ile sivil toplum kuruluşlarından yetkililer katıldı. Elektronik izleme sistemini daha etkili ve işlevsel hale geçtirmeyi amaçlayan projeyle ilgili toplantının açılış konuşmasını Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz yaptı.
Başsavcı Ramazan Solmaz, denetimli serbestlik hakkında bilgi verdi. Solmaz, "Denetimli serbestlik; şüpheli, sanık ve hükümlüler hakkında adli makamlarca verilen ceza ve tedbirlerin toplum içinde denetim ve takibinin yapıldığı; şüpheli, sanık ve hükümlülerin iyileştirilmesi ve yeniden sosyalleştirilmesi için ihtiyaç duyulan her türlü hizmet, program ve kaynakların sağlandığı bir ceza infaz sistemidir. Denetimli serbestlik sisteminin ceza adalet infaz sistemimiz içerisinde yerini aldığı 2005 yılından bu yana 997 bin 788 kararın infazı denetimli serbestlik müdürlüklerince yerine getirilmiştir" dedi.
Elektronik izlemenin ise şüpheli, sanık ve hükümlülerin elektronik haberleşme yöntemleri ile toplum içinde izlenmesi ve gözetim altında tutulmasını sağlayan bir yöntem olduğunu anlatan Solmaz, "Elektronik izleme sistemi, gelişmiş ülkelerde uygulamaya konulan ve gittikçe yaygınlaşan, cezaların infazında kullanılan bir teknolojidir" dedi. Denetimli serbestliğin cezaevlerinin kapasitesinin azaltılmasına da katkıda bulunduğunu anlatan Solmaz, Antalya'da toplam 187 elektronik izleme cihazı olduğunu sözlerine ekledi.
'AKTİF OLARAK 2 BİN 997 KİŞİNİN TAKİBİ YAPILMAKTADIR'
Antalya Denetimli Serbestlik Müdürü Şefik Demirkol da Türkiye'deki mevcut elektronik izleme sistemiyle ilgili sunum yaptı. Demirkol, 2005 yılından bu yana 997 bin 788 kararın infazının denetimli serbestlik müdürlüklerince yerine getirildiğini açıkladı. 2012 yılı nisan ayında 5 bin 402 sayılı yasada yapılan düzenleme ile şüpheli, sanık ve hükümlülerin elektronik izleme yöntemleri ile izlenebilmesine imkan sağlandığını aktaran Demirkol, elektronik izleme sistemini daha etkili ve işlevsel hale getirmek amacıyla 2015 yılında Avrupa Birliği Eşleştirme Projesi'nin faaliyete geçirildiğini söyledi. Bu proje kapsamında farklı ülkelerdeki incelenip standartların geliştirilmesi için 12 denetimli serbestlik müdürlüğünde pilot uygulama çalışmalarının devam ettiğini açıklayan Demirkol, "Elektronik izleme şüpheli, sanık ve hükümlülerin elektronik haberleşme yöntemleri ile toplum içinde izlenmesi ve gözetim altında tutulmasını sağlayan bir yöntemdir. Ülkemizde elektronik izleme uygulamasına 1 Ocak 2013 tarihinde başlanmıştır. Bugüne kadar elektronik izleme cihazları kullanılmak suretiyle takibi yapılan şüpheli sanık ve hükümlü sayısı 24 bin 722 kişidir. Günümüzde aktif olarak 2 bin 997 kişinin takibi yapılmaktadır" diye konuştu.
Demirkol, elektronik izleme kapsamında Türkiye'de 4 tür izleme ünitesinin kullanıldığını da belirterek, bunların ev hapsine tabi tutulan kişiler için uygulaman ev ünitesi sistemi, belirli alanların dışına çıkması yasaklanan kişiler için uygulaman sistem, mağdurlara ya da belli yerlere yaklaşmaması için uygulanan sistem ile alkol içme yasağı getirilen kişiler için uygulanan alkol ünitesinden oluştuğunu söyledi. Demirkol, ev hapsine tabi tutulan bir sanıkla ilgili ailenin çocuğunun, bunun devamı için Adalet Bakanlığı'na gönderdiği yazıyı da toplantıda paylaştı.
- Antalya
Son Dakika › Güncel › Türkiye'de 2 Bin 997 Kişi Elektronik Denetim Altında - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?