Organ Nakli Bilinçlendirme Platformu Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat, Türkiye'de bir yılda 2000-3000 arasında kadavra donör bağışının olması gerektiğini belirterek, bu rakamın günümüzde yalnızca 300- 400 ile sınırlı olduğunu söyledi. Organ bağışını kutsal ve sözün bittiği yer olarak ifade eden Polat, "Çünkü bağış yapılamayan hasta ölüyor. Bu şartlar altında 10 kat daha fazla bağışa ihtiyacımız var" dedi.
Organ Nakli Bilinçlendirme Platformu tarafından, Memorial Sağlık Grubu katkıları ile gerçekleştirilen "Hayat Ver" sosyal sorumluluk projesi kapsamında gerçekleştirilen ve içerisinde sanatçıların yer aldığı fotoğraf sergisi Forum Kayseri AVM'de açıldı. Açılışa Kayseri Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, Organ Nakli Bilinçlendirme Platformu Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya, Memorial Kayseri Hastanesi Direktörü Dr. Levent Atay, hastane çalışanları ve vatandaşlar katıldı.
Serginin açılışında konuşan Organ Nakli Bilinçlendirme Platformu Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat, Türkiye'de binlerce kişinin, kronik organ yetmezliği nedeniyle organ beklediğini belirtti. 30 Haziran'a kadar açık kalacak sergi ile amaçlarının organ bağışına dikkat çekmek olduğunu dile getiren Polat, bu kapsamda içerisinde 25 sanatçının yer aldığı "Hayat Ver" adlı sosyal sorumluluk projesini hayata geçirdiklerini kaydetti. Ünlü sanatçıların organ nakli bekleyen ya da organ nakli olmuş bir hastanın hayat ve ölüm arasındaki ince çizgide yaşadıklarını aynı karede çarpıcı şekilde ortaya koyduklarını dile getiren Polat, her bağışın yeni bir hayat anlamına geldiğini söyledi.
"ORGAN BAĞIŞI SÖZÜN BİTTİĞİ YER AMA TÜRKİYE'DE YETERLİ BAĞIŞ YOK"
Türkiye'de organ bağışının istenilen düzeye ulaşmaması ve toplumda yeterli duyarlılığın oluşmamasında bilgi eksikliği ve önyargıların önemli rol oynadığını ifade eden Prof. Dr. Yalçın Polat, "Organ bağışı konusunda yeterli ve doğru bilginin aktarılması çok önemli. Ülkemizde kadavradan nakillere göre canlıdan canlıya gerçekleştirilen nakil operasyonları daha sık yapılıyor. Organ bağışının az olması bunun en önemli nedeni. Batılı ülkelerle aynı seviyeye gelmek için Türkiye'de bir yılda 2000 - 3000 arasında kadavra donör bağışının olması gerekiyor. Bu rakam günümüzde yalnızca 300- 400 ile sınırlı. Yani bu şartlar altında 10 kat daha fazla bağışa ihtiyacımız var. Avrupa ülkelerinde organ nakillerinin yüzde 80'i kadavra, yüzde 20'si canlı kaynaklıyken; Türkiye'de ise yeterli organ bağışı olmadığı için nakillerin yüzde 75'i canlı, yüzde 25'si kadavradan yapılıyor" diye konuştu.
"BU BAĞIŞ KUTSAL BİR İŞ"
Organ bağışı konusunu gündemde tutmak ve insanların akşam sofrada oturduklarında konuyla ilgili sohbet etmelerini sağlamak için çalışmalar yaptıklarını da vurgulayan Polat, Batı ülkelerinde organ bağışı eğitimin ilkokulda başladığını dile getirdi. "Organ bağışı sözün bittiği yerdir. Çünkü organ bağışı yapılmayan hastayı kaybediyorsunuz" diyen Polat, şöyle konuştu:
"Bu bağış kutsal bir iş. Organın bağışlanması yeni hayatların yeni insanlar da devam etmesini sağlıyor. ve bu insanlar normal hayatlarına sağlıklı bir şekilde devam edebiliyor. Bu konuda toplumun tüm renklerinin desteğine ihtiyacımız var. Bugün sanatçılar destek verdi yarın işadamları ve futbolcular olabilir. Bu kampanyamız 1 yıl sürecek ve Türkiye'yi dolaşacak."
"DİNİMİZCE SAKINCASI YOK"
Organ bağışı konusunda toplumda halen bazı yanlış bilgilerin olduğunu belirten Prof. Dr. Yalçın Polat, "İnsanlar bu konudaki sıkıntıları bizlere iletirlerse daha dağlıklı bilgilendirme yapabiliriz. Bağışın dinimizce bir sakıncası yok. Konuyla ilgili olarak Diyanet İşler Başkanlığı Yüksek İstişare Kurulu'nun onayı ve desteği var. Dinimizce bir engel yok. Vatandaşlarımızın bunu da bilmesini istiyoruz" dedi. - Kayseri
Son Dakika › Güncel › 'Türkiye'de 10 Kat Daha Fazla Organ Bağışına İhtiyaç Var' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?