İzmir Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Fizyoterapi Kulübü ve Engelli Öğrenci Birimi'nin organizasyonu ile düzenlenen etkinlikte, 11 yaşındaki oğlu Baran'ın fotoğrafları ile Otizm konusunda farkındalık yaratmayı amaçlayan Ataşehir Otizm Derneği Başkanı Murat Kaynatır, sergisi ile birlikte İzmir Üniversitesi'ne konuk oldu ve "Baba beni anlat" projesi hakkında bilgi verdi. Göz teması kurmama, seslenince tepki vermeme, oyuna katılmama, ses ve acıya karşı aşırı duyarlılık, oyuncakları fonksiyonel kullanamama ve hiperaktivite ya da hipoaktivite gibi belirtileri olan Otizm konusunda özellikle sportif aktivitelerin büyük yararına dikkat çeken Kaynatır, yapılması gerekenler konusunda da tavsiyelerde bulundu. Türkiye'de bulunan 9 milyon engellinin 800 binini Otizmlilerin oluşturduğuna, bunların da 280 binini 0-12 yaş aralığında bulunduğuna dikkat çeken Kaynatır, devlet tarafından verilen desteğin de artırılması gerektiğini belirtti. Yaklaşık 2 yıl önce İstanbul'da başlayan projesinin İzmir'den sonra Kayseri, Şanlıurfa ve Antalya'da bulunun üniversitelerde düzenlenecek söyleşi ver sergiler ile devam edeceği bilgisini aktaran Murat Kaynatır'a söyleşisi sonunda teşekkür plaketini Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş takdim etti. Sergi açılışının ardından Kaynatır, fotoğraflar hakkında Rektör Erciyeş'e bilgi verdi.
Kamu spotları ile empati kurulması kolaylaştırılabilir
Türkiye'de doğan her 88 bebekten birinin Otizmli olduğu bilgisini paylaşarak konuşmasına başlayan Murat Kaynatır, tehlikeye karşı duyarsız, rutine bağımlı ve yüzde 70 ila 80'i konuşarak iletişim kuramayan Otizmli çocukların enerjilerini atabilmeleri, motor aktivitelerini geliştirebilmeleri, özgüven sağlamaları için mutlaka aileleri tarafından her anı kontrol altında ve aktivite içinde bir hayata sahip olmaları gerektiğini söyledi. "Kısa ve net cümlelerle konuşmak, rutin eylemlerden uzak tutmak, enerjisini atacağı etkinlikler düzenlemek çocukların Otizminin derinleşmesine engel olacaktır" diyen Kaynatır, bu noktada ailelere önemli görevler düştüğünü ve devlet desteğinin artırılması gerektiğini söyledi. Pek çok ailenin toplumdan alacağı tepkiden çekinmesi nedeni ile çocuğunu ev dışına çıkarmamayı tercih ettiğini dile getiren Kaynatır, "Toplumun Otizmli çocuğa sahip aileler ile empati kurabilmesi için kamu spotları hazırlanması faydalı olacaktır" dedi.
280 bin Otizmi çocuk 0-12 yaş aralığında
Türkiye'de bulunan 800 bin Otizmlinin 280 bininin 0-12 yaş aralığında olduğunu hatırlatan Kaynatır, yapılması gerekenleri şöyle ifade etti: Devletin özel eğitim desteğini artırmalı, özel spor ve sanat alanları oluşturulmalı, Otizmli çocuklar için sosyal ortamların sağlanmalı, ailelere daha fazla maddi destek verilmeli ve Otizm okulları kurulmalı.
Yaklaşık 2 yıl önce İstanbul'da başlayan projesinin İzmir'den sonra Kayseri, Şanlıurfa ve Antalya'da bulunun üniversitelerde düzenlenecek söyleşi ver sergiler ile devam edeceği bilgisini aktaran Murat Kaynatır'a söyleşisi sonunda teşekkür plaketini Rektör Prof. Dr. Kayhan Erciyeş takdim etti.
Son Dakika › Güncel › Türkiye'de 0-12 Yaş Aralığında 280 Bin Otizmli Çocuk Bulunuyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?