Türkiye Adının Ortaya Çıkışı - Son Dakika
Güncel

Türkiye Adının Ortaya Çıkışı

Türkiye Adının Ortaya Çıkışı

OMÜ Öğretim Üyesi Tellioğlu "Türkiye adını tartışmak, bu ülkenin genetik kodlarıyla uğraşmak demektir" dedi.

09.05.2013 13:02  Güncelleme: 13:07

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen- Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim

Tellioğlu, "Türkiye adını tartışmak, bu ülkenin genetik kodlarıyla uğraşmak demektir. Türkiye ismi bu açıdan günlük siyasi tartışmaların konusu yapılamayacak kadar önemlidir" dedi.

OMÜ Tarih Topluluğu tarafından düzenlenen, "Türkiye Adının Ortaya Çıkışı" isimli konferans, Eğitim Fakültesi B Blok Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim

Tellioğlu'nun konuşmacı olarak davet edildiği konferansta öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci hazır bulundu. Açılış konuşmasını yapan Tarih Topluluğu Danışmanı Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan, "Tarih bizim için son nefesimize kadar vazgeçemeyeceğimiz bir bilim dalıdır. Bu etkinliklere katkı sağladığım için çok mutluyum. Tarih aslında tarihçilerin dışında kimsenin konuşmaması gereken önemli bir alandır" ifadelerini kullandı.

Konuşmasında yer isimleri ve kültür arasındaki ilişkiye dikkat çeken Tellioğlu, "Türkiye isminin ortaya çıkışı günlük siyasi çekişmelere alet edilen bir kavram. Bunların ötesine çıkarak, bunları tarihi açıdan nasıl değerlendirmemiz gerektiği konusu üzerinde durmak istiyorum. Öncelikle belirli teorilerden giriş yapmak istiyorum. Yer isimleri kesinlikle tesadüfen ortaya çıkmış şeyler değildir. Mutlaka oraya yerleşmiş toplulukla, kültürle ilgili bir aidiyet bağlantısı vardır. Bir topluluk yaşadığı yere isim verirken yer ile kendisi arasında bir bağlantı kurar. Bu bazen bir ülkenin fethettiği yere isim vermesi gibi şekillerde tezahür edebilir.

Coğrafyalardaki hakim unsurun uzaklaşmasıyla beraber de yer isimlerinin değiştiğini görmekteyiz" diye konuştu.

Türkiye isminin ortaya çıkışının sosyal, siyasal ve kültürel arka planına değinen Tellioğlu, "İçinde bulunduğumuz coğrafyanın Türkiye ismi ile adlandırılmasını ilk olarak 2. Haçlı Seferi'nde görmekteyiz. Haçlılar bu sefer sırasında Anadolu'yu o kadar değişmiş buluyorlar ki, 'Türklerin diyarı' anlamına gelen, 'Türkiye' ismi ile adlandırıyorlar. Bu adlandırma da o dönemde dünyayı en iyi tanıyanlar tarafından verilmiştir. Bu coğrafyaya tamamen hakim olan tek millet Türk Milleti olabilmiştir. Bu durumun altında ise, içindeki tüm kültürlerin rahat bir şekilde yaşayabilmelerine izin verilmesi yatmaktadır. Türkiye ismi uğruna çok büyük fedakarlıklar yapılmıştır. En yakın olanı; Çanakkale'dir. Çanakkale, Türkiye isminin tarihten silinmesi adına yapılanlara bir karşı duruştur. Türkiye ismi bu ülkenin en önemli ortak değerlerinin başında gelir. Türkiye adının ilelebet yaşaması bu milletin en önemli emellerinden biridir. Türkiye adını tartışmak, bu ülkenin genetik kodlarıyla uğraşmak demektir. Türkiye ismi bu açıdan günlük siyasi tartışmaların konusu yapılamayacak kadar önemlidir" şeklinde konuştu.

Konferansın sonunda, Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu'na, Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan tarafından plaket verildi. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türkiye Adının Ortaya Çıkışı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement