Türkiye-Abd Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Türkiye-Abd Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi Toplantısı

Türkiye-Abd Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi Toplantısı

Başbakan Yardımcısı Babacan: "Ümit ediyoruz ki, bu işin (TTIP anlaşması) formatı, şekli şemali tabii ki görüşülebilir, siyasi, hukuki yapılabilirlik çerçevesinde görüşülür ama biz Türkiye olarak işin, nihayetinde bu büyük resmin, tarihi ve stratejik adımın parçası olmak istiyoruz" "Türkiye'nin bu resmin bir parçası olmasının hem ABD hem AB hem de Türkiye'ye faydalı olacağını düşünüyoruz.

14.05.2014 22:17

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ABD ile AB arasında yapılacak Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasında Türkiye'nin duruşunun belli olduğunu belirterek, "Ümit ediyoruz ki, bu işin (TTIP anlaşması) formatı, şekli şemali tabii ki görüşülebilir, siyasi, hukuki yapılabilirlik çerçevesinde görüşülür ama biz Türkiye olarak işin, nihayetinde bu büyük resmin, tarihi ve stratejik adımın parçası olmak istiyoruz" dedi.

ABD'nin başkenti Washington'da Türkiye-ABD Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi (ETSİÇ) Toplantısı'nın üçüncüsü gerçekleştirildi.

Toplantıya katılan eşbaşkanlar Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker ve ABD Ticaret Temsilcisi Michale Froman görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda bakanlar konuşmalarına Soma'daki maden faciası nedeniyle taziyelerini ileterek başladı.

Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye ve ABD'nin stratejik ve dost iki önemli ülke olduğunu vurgulayarak, her iki ülkenin tüm platformlarda ilişkilerini geliştirmek için çabaladıklarını söyledi. İki ülke arasındaki ilişkilerin ekonomik, siyasi, kültür alanlarının yanı sıra birçok sektörde devam ettiğini belirten Babacan, Türkiye ile ABD arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin seviyesinin bulunduğuna nazaran daha iyi olabileceğini kaydetti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 18 milyar doları geçtiği bilgisini paylaşan Babacan, "Bu rakamların potansiyelin çok altında kaldığını düşünüyoruz" ifadesini kullandı.

İki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın en son Washington ziyaretinde ABD Başkanı Barack Obama'yla birlikte açıkladığı ve bugün üçüncüsünü gerçekleştirdikleri ETSİÇ'in önemi üzerinde duran Babacan, ABD Ticaret Bakanı Pritzker ve ABD Ticaret Temsilcisi Froman'la verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti. Babacan, ETSİÇ kapsamında kurulan yüksek komitenin de bugün bir toplantı gerçekleştirdiğini dile getirerek, komitenin özellikle TTIP konusunu ele aldığını anlattı.

"Tarihi ve stratejik adımın parçası olmak istiyoruz"

Babacan, bir soru üzerine, TTIP konusunda Türkiye'nin duruşunun açık olduğunu kaydetti. ABD ve Avrupa arasındaki devam eden TTIP sürecinde şu anda Atlantik'in ne doğusunda ne de batısında başka ülkelerin sürecin içerisinde bulunduğunu belirten Babacan, "Biz bir yandan ABD ile bir yandan da AB ile sıkı yakın bir diyalog içerisinde gelişmeleri takip ediyoruz. TTIP ile ilgili süreçler henüz belli değil, tahminler var ama şu tarihte tamamlanacak, şu tarihte şu aşamaya gelecek diye somut bir takvim, işin tabiatı gereği de çok kolay değil. Önümüzdeki dönemde yapacağımız, bu süreci çok yakından takip etmek ve nihai noktada Türkiye'nin resmin dışında kalmamasını sağlamak" diye konuştu.

"Türkiye'nin, Gümrük Birliği'nde olan tek ülke ve bunun çok özel bir statü olduğunu" ifade eden Babacan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye ile mukayese edilebilecek başka bir ülke de yok. AB ile Türkiye arasındaki bu Gümrük Birliği, Türkiye'yi TTIP görüşmelerinde özel bir konuma getirmektedir. Ümit ediyoruz ki, bu işin formatı, şekli şemali tabii ki görüşülebilir, siyasi, hukuki yapılabilirlik çerçevesinde görüşülür ama biz Türkiye olarak işin, nihayetinde bu büyük resmin, tarihi ve stratejik adımın parçası olmak istiyoruz. Nihayetinde de Türkiye'nin bu resmin bir parçası olmasının hem ABD hem AB hem de Türkiye'ye faydalı olacağını düşünüyoruz. Çünkü biz ticaretin serbestleşmesinin, ülkeler arasındaki duvarların yok edilmesinin, ülkeler arasında insanların, sermayenin serbestçe hareket edebilmesinin, nihayetinde tüm ülkelere faydalı olacağını düşünüyoruz."

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin dahil olduğu bir anlaşmanın tüm taraflar için "kazan kazan" durumu olacağını vurguladı.

"Türkiye'nin kabul edemeyeceği bir sürecin yaşanmayacağına inanıyoruz"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de ABD'li yetkililerle çok başarılı görüşmeler gerçekleştirdiklerini kaydetti. Görüşmelerde TTIP konusunun da üzerinde durulduğuna vurgu yapan Zeybekci, Türkiye'nin söz konusu anlaşmanın gerçeklemesi halinde, bundan olumsuz etkilenmemesi için hem ABD'li hem de AB'li taraflarla çalışmalarını sürdüreceğini söyledi.

ABD'nin AB ile TTIP anlaşması üzerine yapacağı her görüşmeden sonra, Türkiye ile ABD teknik komitelerinin bir araya gelerek durum değerlendirmesi yapacakları bilgisini veren Zeybekci, iki teknik komitenin yaklaşık 6 haftada buluşacaklarını anlattı.

"Türkiye'nin bu anlaşmanın dışında kalma alternatifini hiç gündeme getirmek istemiyorum ve getirmeyeceğiz" diyen Zeybekci, Türkiye'nin içinde olmadığı bir TTIP anlaşmasının imzalanmasının, Gümrük Birliği'nden dolayı Türkiye'nin ticari olarak çok edilgen bir pozisyonda olması nedeniyle kendileri için kabul edilebilir olmadığına işaret etti.

Zeybekci, "Biz bunu sürdürülebilir bulmuyoruz. Tek taraflı şekilde TTIP anlaşmasıyla ortaya çıkan durumda, kapılarını açarak buradaki ticaretten olumsuz etkilenmeyi sürdürülebilir olabileceğine inanmıyoruz. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz toplantılarda aldığımız ana fikir, ABD'li dostlarımızın, müttefikimizin ve ortağımızın, Türkiye'nin böyle birşeyden olumsuz etkilenmesine izin vermeyeceği, bunu biliyoruz ve bundan gayet eminiz" açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin anlaşmadan olumsuz etkilenmesini önlemek, bir formül üretmek için Washington'da bulunduklarını anlatan Zeybekci, Türkiye'ye döndükten sonra da AB'li yetkililerle görüşmelerini sürdüreceklerini kaydetti.

"Türkiye olarak Gümrük Birliği anlaşmamızın 'upgrade' (iyileştirilmesi) edilmesi gerektiğine inanıyoruz" ifadesini kullanan Zeybekci, TTIP anlaşmasının gerçekleşmesi halindeyse bunun bitmiş bir süreç olmayacağını dile getirdi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu açık bir platform olacaktır ve o süreçte Türkiye gibi AB ile resmi bağlantıları olan birkaç ülkenin de TTIP sürecine katılması şansı tükenmiş olmayacaktır. Kapılar kapanmış olmayacaktır. 'Türkiye başarısız olursa, Türkiye işin içinde olmazsa ne olur?' Biz, Türkiye ve Amerika'nın derin dostluğu ve müttefikliğinin buna izin vermeyeceğine inanıyoruz. Türkiye'nin kabul edemeyeceği, negatif etkilendiği bir sürecin yaşanmayacağına inanıyoruz."

ABD Ticaret Bakanı Penny Pritzker de toplantıda ABD ile Türkiye arasında var olan güçlü ticari ilişkilerin daha da geliştirilmesini ele aldıklarını söyledi.

İki ülke arasındaki ticaret hacmine yönelik rakamsal bilgiler paylaşan Pritzker, Türk heyetiyle gerçekleştirdikleri görüşmelerde bu rakamın daha yukarılara nasıl taşınabileceğini, atılması gereken adımları ele aldıklarına değindi.

Pritzker, "Bugün çok açık ve verimli bir görüşme yaptık" ifadesini kullandı.

Penny Pritzker, önümüzdeki aylarda Türkiye'yi de ziyaret edeceği bilgisini verdi. - Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye-Abd Ekonomik ve Ticari Stratejik İşbirliği Çerçevesi Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement