Türkiye-Ab Karma İstişare Komitesi 37. Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Türkiye-Ab Karma İstişare Komitesi 37. Toplantısı

Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK) Eş Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Vize konusu, Türkiye-AB KİK olarak, her zaman önceliklerimiz arasında yer aldı.

20.02.2018 14:33

Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi (KİK) Eş Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Vize konusu, Türkiye-AB KİK olarak, her zaman önceliklerimiz arasında yer aldı. Vize serbestisi diyaloğunu bir an önce tamamlamalıyız." dedi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye- Avrupa Birliği KİK 37. Toplantısı'nda, AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik'in geçen yıl yaptığı davet üzerine toplantının Adana'da yapıldığını belirterek, ev sahibi Çelik'e ve davete icabet eden tüm taraflara teşekkür etti.

Türkiye-AB ilişkilerinin her zamankinden daha önemli hale geldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve tüm AB ülkelerinin mülteci ve yasa dışı göç akımı, terörizm, siber saldırılar, uluslararası ticarette yükselen korumacılık eğilimi, iklim değişikliği ve enerji güvenliği gibi ortak sorunlarla karşı karşıya olduğunu, bu sorunlarla tek başına mücadele edilemeyeceğini kaydetti.

Bu nedenle Türkiye ve AB'nin hiç olmadığı kadar birlikte çalışmaya, küresel sorunlarla birlikte mücadele etmeye mecbur olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Bizden önceki nesil, 2. Dünya Savaşı'nı yaşadı ama bize AB gibi, dünyanın en önemli barış projesi başarısını bıraktı. Şimdi bizim sorumluluğumuz, bizden sonraki nesillere, daha zengin, daha güvenli ve daha huzurlu bir ortam bırakmaktır." diye konuştu.

"İktisadi açıdan, Türkiye ve Avrupa birbirine eklemlenmiştir"

Hisarcıklıoğlu, içinde bulunulan süreçte Türkiye-AB ilişkilerinin en öncelikli konusunun katılım müzakerelerinde ilerleme sağlanması olduğunu, bu sürecin Türkiye-AB ilişkilerinin de temelini oluşturduğunu dile getirdi.

Ekonomi, sosyal politika, enerji, terörle mücadele, Suriyeli mülteciler ve dış politika gibi yakın iş birliği ve diyalog içinde olunması gereken konuların da bulunduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, "Aynı şekilde Gümrük Birliği, vize serbestisi konuları da yine birlikte çalışma alanlarımız arasında yer almaktadır çünkü iktisadi açıdan Türkiye ve Avrupa birbirine eklemlenmiştir." ifadesini kullandı.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve Avrupa arasındaki ekonomik, iktisadi ilişkilerin de son derece derinleştiğini, AB ile ilişkilerin Türkiye'nin dönüşüm sürecinin pusulası olduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, "Türkiye-AB KİK olarak, Türkiye'nin bu dönüşüm çabalarını her zaman destekledik, katkı verdik. Türkiye'nin AB ilişkilerini stratejik öncelik olarak ele aldık. Özetle, Türkiye-AB KİK, toplumun tüm kesimlerinin AB ile bütünleşme çabalarına verdiği desteğin simgesidir." diye konuştu.

Vize serbestisi

Hisarcıklıoğlu, AB üyelik sürecinin kapsamlı reformlar gerektirdiğine işaret ederek, hukukun üstünlüğü, temel hak ve özgürlüklerin korunması ve piyasa ekonomisi konusunda köklü reformlara imza attıklarını belirtti.

"Eksiklerimiz var. Yapılacak daha çok iş var. Atılacak da çok adım var. Bunun farkındayız. Bu reformları zaten yapmak zorundayız." diyen Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Kendi insanımız için, kendi ekonomimiz için yapmak zorundayız. Türkiye'nin, bu reformları gerçekleştirme kararlılığında olduğunu da biliyoruz. Vize sorunumuz var. Vize konusu, Türkiye-AB KİK olarak, her zaman önceliklerimiz arasında yer aldı. Vize serbestisi diyaloğunu bir an önce tamamlamalıyız. Bu kadar ekonomik olarak birbirine eklemlenmiş iki bölge, Türkiye ve AB birbirine vize uygulaması kadar ekonomik olarak yanlış bir şey yoktur. Hükümetimizin, gerekli çalışmayı tamamlayarak Avrupa Komisyonu'na sunmuş olmasından dolayı son derece mutluyuz. Emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Artık top AB tarafında ve sonuç almamız lazım."

Hisarcıklıoğlu, Gümrük Birliği'ni modernize edecek müzakerelerin de artık başlatılması gerektiğini belirtti. Bu konunun siyasi gerekçelerle ertelenmesinin hiç doğru olmadığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Zira bu modernizasyon, hem Türkiye hem AB için faydalıdır. İki taraf için de kazan kazan projesidir. Bizim, Türkiye-AB KİK olarak bu konudaki kararlılığımızı mutlaka vurgulamamız gerekir." şeklinde konuştu.

Terörizmle mücadele

Türkiye-AB ilişkilerinde bir diğer önemli konunun terörizme karşı güçlü bir duruş olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, bu konuda yeterli desteğin görülmediğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin, PKK, PYD, YPG, FETÖ, DEAŞ gibi terör örgütlerine karşı, yurt içinde ve dışında verdiği mücadele ne yazık ki Avrupa'da yeterli desteği görmüyor. Hem NATO ittifakı hem de AB ortaklığı içinde bulunduğumuz Avrupa ülkelerini, teröre karşı verdiğimiz haklı ve meşru mücadelemizde, yanımızda görmek isteriz. Esasen, ittifakın ve ortaklığın, hukuki ve ahlaki sorumluluğu da bunu gerektirir."

Yabancı konuklar

AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals da Türkiye ile AB'nin stratejik ortaklar olarak ilişkilerini normal bir konuma sokmaları gerektiğini belirtti.

Vinals, Türkiye'nin Avrupa'dan uzaklaşmamasını, tam tersine Avrupa'ya yakınlaşmasını istediklerini belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye, AB için bölgede bir anahtar aktör, Avrupa'nın stratejik menfaatleri için önemli bir ülkedir. Türkiye her ne kadar sınırlarında sorunlar yaşasa da 3 milyondan fazla Suriyeli mülteci barındırmaktadır. Tekrarlamak istiyorum, Türkiye örnek bir konukseverlik göstermektedir. Türkiye AB arasında ortak bir anlaşma 18 Mart 2016 tarihinde başlatılmış ve bu çok köklü bir iş birliğiyle sonuçlanmıştır. Uluslararası hukuka tamamen saygılı bir şekilde yüzlerce kişinin hayatı kurtarılmış ve Ege Denizi'nde düzensiz ve tehlikeli geçişler dolayısıyla can kayıpları önlenmiştir. "

Vize serbestisi

Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği'nin geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Vinals, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin vize serbestleştirilmesi kriterini tamamlaması gerekmektedir. Bu konuya ilişkin olarak Türkiye pozisyon raporunu iletmiştir. Komisyondaki uzmanlarımız şu anda vize serbestleştirilmesin kriterlerini Türkiye'nin ilerlemesini incelemektedir."

Avrupa Ekonomik ve Sosyal Komitesi Üyesi ve Türkiye-AB KİK Eş Başkanı Annie van Wezel de AB'deki sivil toplum ile Türkiye'deki sivil toplum arasındaki ilişkileri daha çok geliştirmek için burada bulunduklarını ifade etti.

Türkiye'nin son yıllardaki ekonomik dönüşümünün kendilerini çok memnun ettiğini belirten Wezel, şunları kaydetti:

"Gerçekten de bu ekonomik zenginlik, burada yoğun bir çalışma ve Türk halkının yaratıcılığının sonucunda ortaya çıkmış bir durum. Bu faydaların herkes tarafından paylaşılabilmesi gerçekten de önemli. O çerçevede sosyal kalkınmayı da tartışmamız bizim açımızdan önemli çünkü refahın dağıtımının gerçekleştirilebilmesi bizim için çok önemli."

Türkiye-Ab Karma İstişare Komitesi 37. Toplantısı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türkiye-Ab Karma İstişare Komitesi 37. Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement