736. Karaman Türk Dil Bayramı etkinlikleri çerçevesinde İzmir'den hareket eden 'Türkçe Treni' bir sonraki durağı olan Afyonkarahisar'a ulaştı.
Karaman Belediyesi tarafından organize edilen 736. Türk Dil Bayramı etkinikleri kapsamında İzmir Basmane Tren Garı'ndan hareket eden 'Türkçe Treni' ikinci durağı olan Afyonkarahisar'a ulaştı. Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu'nun da içinde bulunduğu 'Türkçe Treni' Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Akgün Corav, Afyonkarahisar Üniversitesi Medikal Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cevdet Uğuz, milli eğitim şube müdürleri ve protokol üyeleri tarafından çiçeklerle karşılandı. Türk Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında Afyonkocatepe Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi'nde "Şiir Dili Türkçe" konulu sempozyum düzenlendi.
Sempozyumda bir konuşma yapan Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Akgün Corav, "Anadolu coğrafyasında Afyonkarahsar ilinde Cumhuriyet'in kazanıldığı topraklarda sizleri ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. Böyle bir projede, çalışmada toplumumuzda farkındalık yaratmakta güzel bir çalışma sundular. Bizler hespsine teşekkür ediyoruz" dedi.
Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu ise, "Biz her yıl bir devlet töreni şeklini almış Dil Bayramı kutlama etkinlikleri yapıyoruz. Karamanoğlu Mehmet Bey'in 1277'de ilan ettiği ve Türk topluluklarına Türkçe'yi egemen kıldığı fermanın yıl dönümleri olarak kutluyoruz. Türkçe ile alakalı ciddi işler yapıyoruz. Bunu hareket noktası kabul ediyor ve bunun üzerine bir takım faaliyetler, etkinlikler inşa ediyoruz. Amacımız, Mayıs'ın ilk yarısına sığdırılan kutlamalar yapmak değil. Biz hadiseyi 365 güne yayarak yapıyoruz. Temmuz ayında yurt dışında bulunan Karamanlılar, Karaman'a döndükleri zaman Yunus Emre ile alakalı çok önemli bir etkinliğimiz daha olacak. Uluslararası katılımlı bir konferans düzenleyeceğiz. Daha sonra Karadağ ile alakalı, sonrasında ise Türk Dili ile alakalı uluslararası bir Türkoloji merkezi kurduk. Bununla alakalı bütün yıl boyunca faaliyetlerimiz devam edecek" diye konuştu.
"KENTLER TARİHLERİN UCUNDAN TUTAR"
Başkan Uğurlu konuşmasını şöyle sürdürdü;
"Hz. Yunus Emre'nin sokaklarında dolaştığı bir şehrin belediye başkanlığını yapıyorum. Dolayısıyla benim mutlaka Yunus'un dilinden bahsetmem lazım. Yunus'un dilinden bahsettiğimiz zaman zaten şiirin dilinden bahsetmiş olacağım. Şiir dili nedir? Fakirin kanaatine göre dilleri dil yapan bir takım bu konuyla alakalı alimler değil, dilleri adı sanı duyulmayan halk yapar. Birde dilleri gerçek dil yapan dilini seven anlayan ilahi bir güzellikle bu dilini kullanan o ülkenin o dilin şairleridir. Bir millet için büyük şair demek milletin içindeki güzel sesi duyan ve onu duyuran insan demektir. Böyle bir şairin elinde mısra ve mısradaki kelimeler birer mücevher taşıdır. Onları düzgün kullanabildiği şekilde yazdığı şiir başarılı olur veya başarılı olmaz. Bütün dünyada şiire kelimelerle bestelenen bir musiki gözüyle bakılmıştır. Kentler tarihlerinin ucundan tutar. karaman'da Türkçe'nin en güzel konuşulduğu ildir. Buna sizde kendi kulaklarınızla şahit olacaksınız. Yunus Emre'nin semalarda yankılanan sesini Karaman sokaklarında duyacaksınız."
Konuşmaların ardından yazar Mehmeh Aycı'nın oturum başkanlığında Hayriye Ünal, Murat Güzel ve Mustafa Baki Efe, "Şiir Dili Türkçe" konulu sunum yaptı.
İzmir'den "Roman Dili Türkçe, Şiir Dili Türkçe, Eleştiri Dili Türkçe" teması ile hareket eden 'Türkçe Treni' 10 Mayıs Cuma günü Konya'ya ardında da Karaman'a gidecek.
(AH-
10.05.2013 01: 21: 44
TSI
NNNN - AFYONKARAHİSAR
Son Dakika › Güncel › 'Türkçe Treni'afyonkarahisar'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?